Ιστορίες

Η πρώτη ασθενής στον κόσμο που σώζεται από επιθετική λευχαιμία είναι ένα κοριτσάκι 1 έτους

Ένα κοριτσάκι 1 μόλις έτους από τη Βρετανία είναι ο πρώτος ασθενής στον κόσμο, όπου επιτεύχθηκε ανάσχεση της λευχαιμίας, χάρη σε μια καινούργια πειραματική θεραπεία με ανοσοποιητικά κύτταρα από δότη, που είχαν υποστεί την κατάλληλη γενετική τροποποίηση, προκειμένου να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.

Παρότι οι γιατροί πιστεύουν πως είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουν για οριστική θεραπεία (θα πρέπει να περάσουν ένα έως δύο χρόνια ακόμη για να είναι σίγουροι), παρόλα αυτά θεωρούν ήδη «σχεδόν θαύμα», όπως δήλωσαν, αυτό το οποίο έγινε, με δεδομένο πως ο καρκίνος της μικρής Λάϊλα Ρίτσαρντς ήταν πολύ επιθετικός.

Αποτέλεσμα εικόνας για layla richards leukemia

Η πρωτοποριακή θεραπεία, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Βέις, έλαβε χώρα στο νοσοκομείο Γκρέιτ Όρμοντ Στριτ του Λονδίνου, με βάση το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό. Συνεργάσθηκαν επιστήμονες του University College του Λονδίνου (UCL) και της γαλλικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Cellectis, η οποία δημιουργεί τα μεταλλαγμένα ανοσοποιητικά κύτταρα και ήδη χρηματοδοτεί μια ολοκληρωμένη κλινική δοκιμή της θεραπείας, που ξεκίνησε το 2016

Το κορίτσι είχε διαγνωσθεί με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, την πιο συχνή μορφή παιδικής λευχαιμίας, όταν ήταν μόλις τριών μηνών. Έκανε χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση μυελού των οστών (όπου παράγεται το αίμα), αλλά ο καρκίνος, μετά από την υποχώρησή του, επανεμφανίσθηκε και οι γιατροί αρχικά προετοίμασαν τους γονείς για το μοιραίο.

Αποτέλεσμα εικόνας για layla richards leukemia

Ωστόσο, κατόπιν, προτάθηκε στους γονείς μια πειραματική θεραπεία που είχε δοκιμασθεί μόνο σε ποντίκια και βρισκόταν υπό ανάπτυξη στο νοσοκομείο. Στη θεραπεία αυτή οι γιατροί τροποποιούν με μια γενετική μέθοδο (λέγεται TALEN) Τ-κύτταρα που έχουν πάρει από υγιή δότη, ώστε στη συνέχεια αυτά να εισαχθούν με ενδοφλέβια ένεση στον ασθενή για να καταστρέψουν αποκλειστικά τα κύτταρα της λευχαιμίας.

Διαβάστε:  6χρονος νίκησε τον καρκίνο και όλο το σχολείο τον υποδέχτηκε με χειροκροτήματα

Δεν υπήρχε καμία εγγύηση πως η θεραπεία θα απέβαινε επιτυχής. Εντούτοις δύο μήνες αργότερα, η Λάιλα δεν είχε ίχνη καρκίνου στο αίμα της και έχει πια γυρίσει στο σπίτι της. Οι Βρετανοί γιατροί ανέφεραν ότι, έπειτα από την πρώτη αυτή επιτυχία, η θεραπεία πρέπει να επαναληφθεί και σε άλλους ασθενείς, όμως ήδη δείχνει πολλά υποσχόμενη.

Αποτέλεσμα εικόνας για layla richards leukemia

«Εφαρμόσαμε τη νέα θεραπεία μόνο σε ένα μικρό δυνατό κοριτσάκι και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί κατά πόσο θα αποτελεί την κατάλληλη θεραπευτική επιλογή για όλα τα παιδιά», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του UCL Γουασίμ Κασίμ.

«Αν όμως η επιτυχία επαναληφθεί, θα πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα για τη θεραπεία της λευχαιμίας και άλλων καρκίνων», συμπλήρωσε.

 

Πηγή
www.trelokouneli.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button