Επικαιρότητα

Όσοι μπορούν, να δώσουν μια ζέστη αγκαλίτσα στα μωράκια που τα έχουν εγκαταλείψει στο μαιευτήριο «Έλενας Βενιζέλου»

Μια «Μάνα»… «γεννιέται» στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» προκειμένου να φιλοξενήσει στην «αγκαλιά της» τα βρέφη τα οποία για κάποιους λόγους εγκαταλείπονται στα δημόσια μαιευτήρια και ο χρόνος παραμονής τους υπερβαίνει τους 4 μήνες.

Ο λόγος για την Μονάδα Αναμονής Παιδιού, που θα φιλοξενεί τα εγκαταλελειμμένα βρέφη, καθώς και αυτά που έχει αφαιρεθεί ο γονεϊκός ρόλος, από τις εισαγγελικές αρχές, των δύο δημόσιων μαιευτηρίων «Ε. Βενιζέλου» και «Αλεξάνδρα», με στόχο να καλύψει τις αναπτυξιακές τους ανάγκες.

Σήμερα τα μωρά φιλοξενούνται στην Μονάδα Νεογνών και όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής των δύο νοσοκομείων, Δημήτρης Βεζυράκης, τα βρέφη αυτά μένουν, κατά μέσο όρο, περισσότερους από τέσσερις μήνες στα μαιευτήρια. Με δεδομένο πως οι τρεις πρώτοι μήνες είναι πολύ σημαντικοί για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, δόθηκε εντολή από τον υπουργό Υγείας, να εξευρεθεί λύση και προς το στόχο αυτό αποφασίστηκε η δημιουργία της Μονάδας Αναμονής Παιδιού, που χρηματοδοτήθηκε από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια, ενώ ήδη έχουν εκφράσει τη διάθεση δωρεών διάφοροι φορείς, όπως επισημαίνει ο διοικητής.

Διαβάστε: Θέλω να γίνω ανάδοχος γονιός: Τα 8 βήματα που πρέπει ακολουθήσετε πριν ανοίξετε την αγκαλιά σας σε ένα παιδί

«Τα οφέλη της λειτουργίας της «ΜΑΝΑ» παιδιού που θα προσομοιάζει σε σπιτικό περιβάλλον, συνίστανται και σε προληπτικό χαρακτήρα, αφού η λήψη των ερεθισμάτων (οπτικών, ακουστικών και απτικών) θα συνεισφέρει στην ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών».

Όπως είναι γνωστό, αναφέρει ο κ Βεζυράκης, τρεις κύριοι παράγοντες συντελούν στην ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Η αγάπη, τα ερεθίσματα και η αποκλειστικότητα.

«Εμείς μόνο αποκλειστικότητα δεν μπορούμε να παρέχουμε, γι’ αυτό άλλωστε προτείνουμε την άμεση τοποθέτηση των παιδιών σε οικογένειες», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την αρχή του 2016 μέχρι σήμερα, φιλοξενήθηκαν στα δύο νοσοκομεία 60 βρέφη, 22 στο «Έλενα Βενιζέλου» και 38 στο «Αλεξάνδρα».

Από αυτά, τα 21 μεταφέρθηκαν στο ίδρυμα «Μητέρα», τα 16 τα παρέλαβαν οι εκτεταμένες οικογένειες (παππούδες, γιαγιάδες, γονείς), 3 μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές (18 ΑΝΩ, γυναικείες φυλακές), 1 τοποθετήθηκε σε ανάδοχη οικογένεια, μέσω του προγράμματος «Ανάδοχη πρώτη αγκαλιά» και τα 19 παραμένουν φιλοξενούμενα (10 στο «Έλενα Βενιζέλου» και 9 στο «Αλεξάνδρα»).

Η πρώτη διαπίστωση από τα στοιχεία του 2015, που είναι ενισχυτική, όπως ισχυρίζεται ο κ. Βεζυράκης, είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό (41% περίπου) επιστρέφουν στην ευρύτερη οικογένειά τους, ενώ το 46% μεταφέρεται στο ίδρυμα «Μητέρα» για περαιτέρω προστασία και αποκατάσταση.

Διαβάστε: Πώς μπορώ να υιοθετήσω ένα παιδί; (όλα τα βήματα)

Στόχος των αρμοδίων υπηρεσιών των δυο νοσοκομείων, είναι να μειωθεί ο ιδρυματικός χρόνος και τα παιδιά να μεγαλώνουν σε οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και να αναδειχθεί περισσότερο ο θεσμός της ανάδοχης οικογένειας, που παρά την επιδότηση από 250-850 ευρώ, ο αριθμός των αιτήσεων για αναδοχή είναι πολύ μικρός σε σχέση με τον αριθμό των αιτήσεων για υιοθεσία. «Απαιτείται η πληροφόρηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου για το θεσμό της ανάδοχης οικογένειας, όπως επίσης και η εγρήγορση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης», κατέληξε ο κ. Βεζυράκης

Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button