Άρθρογραφία

Παιδόφιλοι: Από τον Δουρή, σε προπονητές, καθηγητές, μουσικούς και αστυνομικούς – Ολοι ήταν υπεράνω υποψίας

«Παγωμένη» παρακολουθεί η κοινωνία τις τρομακτικές διαστάσεις που λαμβάνει καθημερινά η ιστορία της 12χρονης, την οποία κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε συστηματικά ο 53χρονος επιχειρηματίας από τα Σεπόλια Ηλίας Μίχος, ο οποίος ερευνάται και για συμμετοχή σε ένα ολόκληρο κύκλωμα που «ξέπλενε» τεράστια χρηματικά ποσά από παράνομες πράξεις ενώ ήδη κατηγορείται και η μητέρα του παιδιού για «διακεκριμένη μαστροπεία».

Το τελευταίο έρχεται να «δέσει» με δήλωση του προέδρου του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστα Γιαννόπουλου, ο οποίος μιλώντας για την υπόθεση δεν έμεινε μόνο στον όρο «παιδοφιλία», ή «παιδεραστία», αλλά χρησιμοποίησε και εκείνο της «παιδικής πορνείας: «Αποτελεί ένα μυστικό πίσω από κλεισμένες πόρτες στη χώρα μας και λόγω της οικονομικής κρίσης το φαινόμενο αυξάνεται.

Δεκάδες παιδιά που φιλοξενούνται σήμερα στο Χαμόγελο, έχουν περάσει ανάλογα περιστατικά στην τρυφερή ηλικία των 12 και των 15 ετών. Αυτά τα παιδιά είναι παρατημένα από γονείς, κυρίως αλλοδαπά, που είτε τα σπρώχνουν οι ίδιοι οι γονείς στον αγοραίο έρωτα, είτε οδηγούνται μόνα τους ως έσχατη λύση», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος δείχνοντας ξεκάθαρα το πρόβλημα.
affordable air jordan College Football Jerseys nike air force jordan sac petite mendigote Florida state seminars jerseys nike air max 90 black stetson hat blow up two person kayak sac petite mendigote black stetson hat air jordan retro 1 mid casual shoes erlich bademode stetson straw cowboy hats eastpak padded rucksack eastpak padded rucksack

Περίπου από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 ακόμα, υπήρχαν ευρωπαϊκές έρευνες που ανέφεραν πως η «παιδική πορνεία» δεν μπορεί να καταγραφεί με ακριβή στοιχεία, καθώς, η ένταξη παιδιών στα κυκλώματα κρινόταν «απρόβλεπτη», ενώ οι «αγοραπωλησίες» λάμβαναν χώρα στο «μιλητό».

Σήμερα βέβαια, μετά και τις αποκαλύψεις στην υπόθεση των Σεπολίων, τα πράγματα δείχνουν πως έχουν εξελιχθεί δυσάρεστα, με λίστες εκατοντάδων υποψηφίων πελατών, «ταρίφες», «ψάρεμα» και ραντεβού μέσα από πλατφόρμες στο διαδίκτυο. Αν εξαιρεθούν κάποιες πλατείες στο κέντρο της Αθήνας, όπου πολύ νεαρά άτομα απροσδιόριστων ηλικιών πιθανολογείται ότι αποτελούν θύματα ανάλογων υποθέσεων, -ακόμα- δεν έχει στιγματιστεί κάποιο συγκεκριμένο σημείο ως «πιάτσα» παιδόφιλων.

Η υπόθεση Ντιτρού είχε δείξει τι ακολουθούσε…

Και αν το φαινόμενο της «παιδοφιλίας», «παιδεραστίας», «παιδικής πορνείας» ανάλογα με την εκάστοτε παράνομη δραστηριότητα, παρουσιάζεται συνήθως ως «περιθωριακό κοινωνικό φαινόμενο», λόγω των ιδιαιτεροτήτων του, είναι σίγουρα μια πραγματικότητα για την οποία, προτιμά να μη μιλάει σχεδόν κανείς. Το μόνο βέβαιο είναι πως στη χώρα μας, τα «χρόνια της αθωότητας» αποδεδειγμένα πια έπαψαν με την έλευση του internet (σ.σ. βάσει έρευνας 1/5 παιδιά δέχεται σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο), καθώς μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ΄90, οι Ελληνες άκουγαν (σ.σ. όχι ότι δεν γίνονταν) για έναν… Δουρή το 1993 στην Ερμιόνη, άντε και τον Ντιτρού στο Βέλγιο (σ.σ. ο παιδόφιλος που στα μέσα της δεκαετίας του ’90 βίασε τουλάχιστον 6 κορίτσια και δολοφόνησε τα δύο). Εκείνη η υπόθεση του Βελγίου, ωστόσο, ίσως ήταν και η πιο διδακτική για το τι θα ακολουθούσε, καθώς ανέδειξε αδιαφορία των αρχών της χώρας, ανικανότητα του συστήματος δικαιοσύνης και εμπλοκή της ελίτ κοινότητας, αλλά και κυβερνητικών αρμόδιων σε ένα ευρωπαϊκό κύκλωμα παιδεραστίας.

Δουρής: Το «τέρας» της Ερμιόνης

Οπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ήταν στις 31 Δεκεμβρίου του 1993, όταν την Ελλάδα συγκλόνισε ένα έγκλημα που έγινε στην Ερμιόνη. Ο 6χρονος γιος του Μανώλη και της Γεωργίας Δουρή, βρέθηκε νεκρός και κακοποιημένος σεξουαλικά. Το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς, ο μικρός Νίκος άργησε να επιστρέψει στο σπίτι, κάνοντας τους γονείς του και τα έξι αδέλφια του να ανησυχήσουν. Τελικά ο Μανώλης Δουρής μαζί με ένα γιο του βρήκαν το παιδί νεκρό και κακοποιημένο. Σύντομα οι αντιφάσεις και ότι βρήκε ο ίδιος ο Δουρής, το νεκρό παιδί του, σε σημείο που ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί κανείς, χωρίς να το γνωρίζει, οδήγησαν τις Αρχές στη σύλληψή του. Ο συνήγορός του, μελετώντας την υπόθεση, κατέληξε στον ισχυρισμό ότι ο κατηγορούμενος ήταν αθώος. Στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν στοιχεία που ενίσχυαν τους ισχυρισμούς του.

Ο καθηγητής εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης που ερεύνησε το θέμα είχε δηλώσει τότε: «Από την έκθεση πραγματογνωμοσύνης των εγκληματολογικών εργαστηρίων μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω η ταυτότητα του δολοφόνου του παιδιού. Μπορεί άλλος να είναι ο βιαστής κι άλλος ο δολοφόνος». Ο Δουρής ωστόσο, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 1 έτους για ασέλγεια, κάθειρξης 20 ετών για βιασμό και ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική υγεία. Η απόφαση του δικαστηρίου ικανοποίησε το κοινό αίσθημα περί δικαιοσύνης. Όμως ο νόμος της φυλακής για τους παιδεραστές είναι αμείλικτος. Το κλίμα ήταν τόσο αρνητικό που οι αρχές αναγκάζονταν να τον μετακινούν συνέχεια. Μέσα σε δύο χρόνια ο Δουρής άλλαξε τέσσερα διαφορετικά σωφρονιστικά ιδρύματα. Στις 24 Φεβρουαρίου του 1996 σχεδόν δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του γιου του, αυτοκτόνησε μέσα στο κελί του.

Ο συνταξιούχος του ΙΚΑ που έφαγε 25 χρόνια

Μόνο οργή προκάλεσαν στο πανελλήνιο, όσα έγιναν γνωστά στην υπόθεση του 51χρονου παιδεραστή Γεράσιμου ΜπίληΣαμαράσυνταξιούχου του ΙΚΑ και πατέρα τριών παιδιών, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 1996, ομολόγησε ότι στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας είχε αποπλανήσει 30 ανήλικα κορίτσια! Ο σατανικός παιδόφιλος ψάρευε τα θύματά του έξω από σχολεία ή καφετέριες και τα οδηγούσε στο «βασίλειό» του στην Πάρνηθα, όπως το αποκαλούσε ο ίδιος. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, αποπλάνηση παιδιών κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, αρπαγή ανηλίκων με σκοπό την ακολασία κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή (κακουργήματα), απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση και παράνομη οπλοφορία. Στον ανακριτή και μέσα στο εισαγγελικό γραφείο το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι ήθελε να δικαστεί για να εξιλεωθεί!

Στις 9 Σεπτεμβρίου του 1996, καταδικάστηκε σε 24 χρόνια και 10 μήνες κάθειρξη, κατά συγχώνευση, από το Κακουργιοδικείο της Αθήνας. Ο ίδιος στη διάρκεια της απολογίας του ομολόγησε τρεις βιασμούς, για τους οποίους και κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο. Επίσης, του καταλογίστηκαν πέντε αποπλανήσεις και μία αρπαγή ανήλικης. Η καταδίκη του ήταν η ηθική ικανοποίηση για τις επτά κοπέλες, που βρήκαν το κουράγιο, έστω και μετά από βίαιη προσαγωγή, να εξιστορήσουν δημόσια στο ακροατήριο η κάθεμια τη δική της ιστορία, συνθέτοντας κομμάτι – κομμάτι το «παζλ» της φρίκης.

Η μάνα – μαστροπός και ο ιερέας

Τον Δεκέμβριο του 2007, ξέσπασε μια ακόμη τραγική υπόθεση στο Ίλιον με θύματα τέσσερα ανήλικα παιδιά και θύτες την 35χρονη μητέρα – μαστροπό, τον 44χρονο σύντροφό της, έναν εύπορο 84χρονο συνταξιούχο της ΔΕΗ και τον ιερέα της εκκλησίας της περιοχής. Η μάνα Ειρήνη Τσονοπούλου, ο φίλος της, Σπύρος Σουχλέρης, ο ιερέας, Σωτήρης Παπαδόπουλος, και ο συνταξιούχος της ΔΕΗΑθανάσιος Κανάκης, βρίσκοντας διάφορα δικονομικά «πατήματα», κατάφερναν να αποφύγουν να δικαστούν, επί 20 και πλέον μήνες, όμως, για τις πράξεις τους οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων «μοίρασαν» στους κατηγορουμένους πολυετείς καθείρξεις. Το κουβάρι της υπόθεσης ξετυλίχτηκε όταν το 12χρονο κορίτσι τρομοκρατημένο ειδοποιεί τον δάσκαλό της ότι ο πατριός της και ο 84χρονος επιχειρούν να την απαγάγουν γιατί η μητέρα της την είχε… πουλήσει για 2.000 ευρώ!

Τρεις μέρες, αργότερα η γιαγιά της μικρής που είχε την επιμέλεια καταγγέλλει την απόπειρα αρπαγής στην αστυνομία. Μετά από ενδελεχή έρευνα των αστυνομικών, ξεσκεπάζεται η πρωτοφανής υπόθεση παιδεραστίας με «πρωταγωνίστρια» τη μητέρα, η οποία προωθούσε την κόρη της και άλλα δύο ανήλικα παιδιά σε 84χρονο και τον 62χρονο εφημέριο της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής στο Ίλιον. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η μητέρα προωθούσε την κόρη της στον 84χρονο συνταξιούχο από την ηλικία των 6 ετών. Την πρώτη φορά, ο δράστης ασκώντας σωματική βία ήρθε σε παρά φύσιν συνουσία με το κοριτσάκι, τα χέρια του οποίου κρατούσε η μητέρα της, για 50 ευρώ. Δύο φορές την εβδομάδα, η μητέρα και ο πατριός πήγαιναν το παιδί στο σπίτι του συνταξιούχου στα Λιόσια, ενώ από το 2002-2005 το κοριτσάκι μεταφερόταν συστηματικά από τη μητέρα της στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, εντός του γραφείου του ιερέα, ο οποίος την κακοποιούσε σεξουαλικά, αντί του ίδιου χρηματικού ποσού.

Ο Αλβανός βοσκός που βίασε και σκότωσε το ανίψι του

Μια ακόμη υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο ήταν αυτή του Αλβανού βοσκού Τζιάνι Μερκάι στο Ελαιοχώρι Αρκαδίας. Ολα έγιναν το 2010. Τα ξημερώματα της Κυριακής 22 Αυγούστου χάθηκαν τα ίχνη της 11χρονης Ρένι Τραΐκοβα. Και σε αυτή την περίπτωση όλο το χωριό βγήκε για να την ψάξει. Η Αστυνομία διεξήγαγε έρευνες και έφτασε στα ίχνη του 41χρονου Μερκάι. Ξεκινώντας η ανάκριση και μετά από 8 ώρες ο βοσκός ομολόγησε. Ο ίδιος είχε βιάσει το μικρό κοριτσάκι – ανίψι του και στη συνέχεια το πέταξε σε ένα πηγάδι. Μάλιστα το παιδί φέρεται να είχε πει στον στυγερό δράστη: «Θείε, μη με ρίχνεις στο πηγάδι». Ο ίδιος όμως δεν την άκουσε. Η 11χρονη βρήκε τραγικό θάνατο από πνιγμό. Ο δράστης φυλακίστηκε. Λίγο μετά υποστήριξε ότι ναι μεν διέπραξε το έγκλημα, αλλά κατόπιν πιέσεως. Ο αστικός μύθος ακόμα και σήμερα λέει πως κάποιοι τον ανάγκασαν να το κάνει σημαδεύοντάς τον με όπλο.

Ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής που διέφυγε στη Μανίλα

Ανήλικα αγόρια στην πιο τρυφερή τους ηλικία τους έμελλε να πέσουν θύματα παιδοφιλίας στα χέρια του καθηγητή Πυρηνικής ΦυσικήςΜιχάλη Δεληγιάννη, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι «ψάρευε» τα ανυποψίαστα θύματά του, τα οποία στη συνέχεια βίαζε και άλλοτε πάλι τα εξανάγκαζε να διαπράττουν κλοπές σε σπίτια για λογαριασμό του. Η υπόθεση ήρθε για πρώτη φορά στην επιφάνεια το μακρινό καλοκαίρι του 1993. Σύμφωνα με την κατηγορία έως και τον Σεπτέμβριο του 1994 βίασε τρία ανήλικα αγόρια τα οποία τα χρησιμοποιούσε και για άλλες κακουργηματικές πράξεις σε σπίτια στο Καβούρι και το Νέο Φάληρο. Ο κατηγορούμενος για αδικήματα βιασμού, απόπειρας βιασμού και διακεκριμένης κλοπής, έχει καταφέρει να διαφύγει στη Μανίλα των Φιλιππίνων, όπου και εκεί συνελήφθη δύο φορές για αποπλάνηση ανηλίκων. Στη συνέχεια όμως αφέθηκε ελεύθερος αφού προηγουμένως κατέβαλε χρηματική εγγύηση.

Το 1998 είχε προσδιορισθεί να γίνει η δίκη του στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, αλλά το εδώλιο του κατηγορουμένου ήταν κενό. Ο κατηγορούμενος ­όπως ήταν αναμενόμενο ­δεν εμφανίστηκε να λογοδοτήσει για τις πράξεις του. Αντ’ αυτού ο δικηγόρος του ζήτησε να αναβληθεί η εκδίκαση της υπόθεσης, γιατί ο κατηγορούμενος ­όπως διαβεβαίωσε τους δικαστές ­προτίθετο να έρθει στη χώρα μας και να θέσει εαυτόν στην κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Ο Δεληγιάννης είχε στείλει φαξ στο οποίο ισχυριζόταν ότι δεν ήταν έτοιμα τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και γι’ αυτό δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών» στη δίκη του. Οι δικαστές από την πλευρά τους, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενος κίνδυνος παραγραφής της υπόθεσης, ανέστειλαν τη διαδικασία και παράλληλα διέταξαν τη σύλληψη του Δεληγιάννη, αν και η χώρα μας δεν είχε υπογράψει σύμβαση δικαστικής συνδρομής με τις Φιλιππίνες. Τελικώς, η δίκη του αναβλήθηκε ­ στις 12.1.98 ­ επ’ αόριστον ως την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την έκδοση του παιδεραστή.

Ο προπονητής μπάσκετ – παιδεραστής της Κρήτης

Ήταν απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου του 2011 στο Ρέθυμνο, όταν αστυνομικοί σπάνε την πόρτα του διαμερίσματος του 47χρονου προπονητή Νίκου Σειραγάκη και τον συλλαμβάνουν επ’ αυτοφώρω για ασελγείς πράξεις σε βάρος δύο 13χρονων αγοριών. Το πρώτο σοκ διαδέχονται νέα ισχυρότερα, αφού οι αποκαλύψεις για τη διεστραμμένη δράση του είναι καταιγιστικές και συνταράσσουν όχι μόνο την τοπική κοινωνία της Κρήτης, αλλά και το πανελλήνιο. «Παραδέχομαι τις πράξεις μου. Έγιναν όμως με τη συναίνεση των παιδιών» είπε με θράσος ο 47χρονος δάσκαλος παιδεραστής. Οι Αρχές πιστεύουν ότι το έκανε τα τελευταία 10 χρόνια και μέσα στις επόμενες ημέρες, ανοίγουν στόματα και ενώ αρχικά τα θύματα – παιδιά φοβήθηκαν να κάνουν καταγγελία, στη συνέχεια προέκυψε ότι υπήρξαν τουλάχιστον άλλες 34 υποθέσεις! Τελικώς, κατηγορήθηκε για ασέλγεια ή απόπειρα ασέλγειας σε βάρος 53 ανηλίκων (!), καθώς επίσης και για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας

Ο πρώην προπονητής παιδικών τμημάτων μπάσκετ, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 401 ετών (ανώτατο όριο φυλάκισης, εκτιτέα ποινή – τα 25 χρόνια) για αποδεδειγμένη παιδεραστία σε βάρος των 36 από τα 56 ανήλικα αγόρια. Ο Νίκος Σειραγάκης αποφυλακίστηκε, με περιοριστικούς όρους, από τις φυλακές των Γρεβενών στις 22 Απριλίου του 2020, έχοντας εκτίσει οκτώ χρόνια και πέντε μήνες, από τα συνολικά 25 έτη κάθειρξης που προβλέπονται ως ανώτατη εκτιτέα ποινή, δηλαδή τα δύο πέμπτα της συνολικής του ποινής. Παράλληλα, είχε συμπληρώσει και 1.300 μεροκάματα στο κυλικείο των φυλακών για όσο χρονικό διάστημα παρέμεινε έγκλειστος. Σύμφωνα με την πρόταση του διευθυντή της φυλακής, ο κατηγορούμενος είχε συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια, ενώ είχε δείξει πολύ καλή συμπεριφορά, χωρίς παραπτώματα στο σωφρονιστικό κατάστημα που κρατείτο.

Είχε μετατρέψει το βαν σε κολαστήριο για παιδιά

Σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 26 ετών (εκτιτέα τα 25 έτη) και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ κατά συγχώνευση καταδικάστηκε ομόφωνα ο 40χρονος, Φίλιππος Λεβέντος, ο οποίος τον Μάρτιο του 2015 συνελήφθη επ’ αυτοφώρω -κυριολεκτικά δευτερόλεπτα- πριν βιάσει ένα αγόρι. Ο ίδιος εθεάθη όταν επιβίβαζε τον 13χρόνο στο ειδικά διαμορφωμένο βαν του για να το αποπλανήσει. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας κήρυξε-ομόφωνα-ένοχο τον κατηγορούμενο για τον βιασμό και αποπλάνηση και μιας 14χρόνηςτον βιασμό ενός 15χρόνου και την απόπειρα αποπλάνησης του 13χρόνου. Επίσης κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της προσέλκυσης ανηλίκου μέσω Διαδικτύου και για προμήθεια και κατοχή πορνογραφικού υλικού. Ο εισαγγελέας στην αγόρευση του είχε ζητήσει την καταδίκη του για τον βιασμό της 14χρονης που έγινε στο σπίτι του στο Περιστέρι τον Αύγουστο του 2014, καθώς για την απόπειρα αποπλάνησης του 13χρονου αγοριού το οποίο επιχείρησε να επιβιβάσει στο ειδικά διαμορφωμένο βανάκι του στον Κορυδαλλό, όταν και συνελήφθη.

Παράλληλα είχε ζητήσει τη μετατροπή του αδικήματος του βιασμού σε βάρος 15χρονου αγοριού στη Ναύπακτο σε παρά φύσει ασέλγεια με ανήλικο, πρόταση που δεν υιοθετήθηκε από το Δικαστήριο. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι βίασε τα παιδιά υποστηρίζοντας ότι τα δύο ανήλικα συνεύρεθηκαν ερωτικά μαζί του με τη θέλησή τους! Ειδικά για τον 13χρονο τον οποίο επιβίβασε στο βαν είπε «γνωριστήκαμε σε «δωμάτιο» του Facebook για gay. Μου είπε να βρεθούμε στον Κορυδαλλό, μου είπε ότι είχε πρόβλημα και ότι τον κορόιδευαν οι φίλοι του. Του είπα να τα πούμε από κοντά, ότι είναι πολύ μικρός, αλλά μου απάντησε ότι ήδη έχει κάνει κάποια πράγματα (σσ: ερωτικά)». Αναφερόμενος στα βίντεο που εντοπίστηκαν σε σκληρό δίσκο στο σπίτι του, ισχυρίστηκε ότι είναι από προσωπικές στιγμές του και ότι κανένα από τα πρόσωπα που εμφανίζονται σε αυτά δεν είναι ανήλικο.

Ο μουσικός που ασελγούσε σε μαθήτριες στο ωδείο

Το πανελλήνιο είχε συγκλονίσει η υπόθεση με τον 65χρονο σήμερα, διακεκριμένο καθηγητή μουσικής που αποπλάνησε δύο ανήλικους μαθητές ηλικίας από 9 έως 11 χρονών. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Δράκο που κατηγορήθηκε για αποπλάνηση παιδιών κάτω των δώδεκα ετών, κατ’ εξακολούθηση, κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια, κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων. Στις καταθέσεις τους, η μητέρα και ο πατέρας της 11χρονης είπαν πως το κορίτσι έβρισκε δικαιολογίες για να μην πηγαίνει στο μάθημα του μουσικού, χωρίς να τους έχει αποκαλύψει τι συνέβαινε στο ωδείο. Όπως είπαν, το παιδί μίλησε τελικά στην αστυνομία όταν κλήθηκε να καταθέσει με αφορμή την καταγγελία του άλλου κοριτσιού σε βάρος του καθηγητή μουσικής.

Η μητέρα της 11χρονης είπε στο δικαστήριο πως η κόρη της αισθανόταν ντροπή να μιλήσει για όσα βίωνε στο ωδείο, καθώς «αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν με την σύγχυση των παιδιών». Ο μουσικός είχε καταδικαστεί και από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο σε κάθειρξη 30 ετών, με εκτιτέα τα 25 και οδηγήθηκε στις φυλακές Τριπόλεως. Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί όταν η μικρότερη από τις δύο ανήλικες μαθήτριές του στο ωδείο, εκμυστηρεύτηκε στους γονείς της όσα είχε υποστεί επί σειρά μηνών από τα Χριστούγεννα του 2016 έως τον Ιούλιο του 2017, κατά την διάρκεια του μαθήματος από τον καθηγητή της.

Ο παιδόφιλος που γυρνούσε τις γειτονιές με το ποδήλατο

Σοκ είχε προκαλέσει η υπόθεση με τον 46χρονο Αλβανό παιδόφιλο, ο οποίος δικάστηκε για σεξουαλικές επιθέσεις σε 27 ανήλικα κορίτσια. Τα θύματά του ήταν ηλικίας 13 έως 15 ετών. O Αλβανός Χατζεράι Σπετίμ παραδέχθηκε ορισμένες από τις επιθέσεις του, αλλά όχι όλες. Η αστυνομία έφθασε στη σύλληψή του στις 2 Ιουνίου του 2016, μετά από πολλές καταγγελίες που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα τόσο στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων, όσο και σε διάφορα τμήματα Ασφαλείας στην Αττική, σύμφωνα με τις οποίες ένας άγνωστος άνδρας, που κυκλοφορούσε με ποδήλατο, πλησίαζε κοριτσάκια και τα ανάγκαζε σε ασελγείς πράξεις μαζί του.

Μετά από έρευνες, ο δράστης εντοπίστηκε να κινείται με το ποδήλατό του στην περιοχή της Δραπετσώνας, σχεδιάζοντας το επόμενο «χτύπημα». Συγκεκριμένα, άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. διαπιστώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του ήταν αυτά του άνδρα που αναζητούσαν, επιχείρησαν να τον σταματήσουν για έλεγχο. Εκείνος αρνήθηκε να σταματήσει, τράπηκε σε φυγή και ακινητοποιήθηκε τελικά σε μικρή απόσταση από τους αστυνομικούς που τον προσήγαγαν στο τμήμα Ασφαλείας της Δραπετσώνας και ακολούθως στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της ΓΑΔΑ.

Ο πρώην ντράμερ των Πυξ Λαξ ήταν υπεράνω υποψίας

Αποτροπιασμό προκαλεί φυσικά και η υπόθεση παιδοφιλίας του 70χρονου πρώην ντράμερ του ελληνικού ροκ συγκροτήματος Πυξ ΛαξΓιώργου Γιαννόπουλου, η υπόθεση του οποίου εκκρεμεί δικαστικά, καθώς έχει ασκήσει έφεση για την καταδίκη του πρωτοδίκως για γενετήσιες πράξεις σε βάρος ενός ανήλικου κοριτσιού, όταν ήταν 6 έως 8 ετών. Η δίκη στο Εφετείο τελικά αναβλήθηκε, λόγω προβλήματος υγείας παράγοντα της δίκης. Τον Απρίλιο του 2019, ο ντράμερ κρίθηκε ένοχος πρωτόδικα και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών. Ο κατηγορούμενος ντράμερ κρίθηκε προφυλακιστέος και για άλλη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης τεσσάρων ανήλικων κοριτσιών. Οι κατηγορίες είναι: γενετήσια πράξη με ανήλικους μη συμπληρώσαντες τα 12 έτη και συμπληρώσαντες τα 12 έτη άπαξ κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση αλλά και κατάχρηση ανηλίκων μη συμπληρωσάντων τα 14 έτη άπαξ κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση που έλαβαν χώρα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως και το Μάιο του 2013 στον Ωρωπό Αττικής. Για την πρώτη υπόθεση, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε κατηγορηματικά την κατηγορία, εμμένοντας στην αθωότητά του, άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος. Επικαλέστηκε την απουσία μαρτύρων και προσπάθησε να βγάλει το παιδί «τρελό», ισχυριζόμενος ότι ήταν καταθλιπτικό, χειριστικό και ότι «κάπου αλλού τα είχε δει αυτά που του καταμαρτυρεί».

Το εξοχικό της οικογένειας του παιδιού και εκείνο του ντράμερ απείχαν μόλις λίγα μέτρα. Τα Σαββατοκύριακα που η οικογένεια πήγαινε στο εξοχικό, οι γείτονες άφηναν τα μικρά παιδάκια να παίζουν έξω από το σπίτι του Γιαννόπουλου σε ένα χωματόδρομο που ενώνει τα λιγοστά σπίτια της περιοχής. Ο μουσικός ήταν πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας, πατέρας δύο ενήλικων κοριτσιών και αναγνωρίσιμος. Ωστόσο, τον Μάιο του 2013, η μητέρα της ανήλικης υποψιάστηκε ότι κάτι περίεργο συνέβαινε με ένα άλλο ανήλικο παιδί οι γονείς του οποίου του απαγόρευσαν να πηγαίνει στο σπίτι του ντράμερ. Η μητέρα άρχισε να διερευνά, ρωτώντας το παιδί της και τότε το κοριτσάκι αποκάλυψε ότι κάθε φορά που πήγαινε στο σπίτι του, ο μουσικός του έβαζε παιδικές ταινίες και βιντεοκλίπ και όσο το παιδί παρακολουθούσε εκείνος ασελγούσε επάνω του. Η μικρή εξετάστηκε από εξειδικευμένη πραγματογνώμονα αξιωματικό, ελέγχθηκε η αντιληπτική της ικανότητα και η ανήλικη κατέθεσε τι της συνέβαινε.

Οι κρατούσες έρευνες και η βιβλιογραφία αναφέρουν ότι η αξιοπιστία ενός παιδιού τέτοιας ηλικίας, όταν η κατάθεσή του ληφθεί μεθοδολογικά σωστά, είναι «ανάλογη εκείνης ενός ανηλίκου» ανέφερε ο συνήγορος των γονέων της ανήλικης Παναγιώτης Παπαϊωάννου. Όμως, παρά την εμπεριστατωμένη εισαγγελική πρόταση για παραπομπή του κατηγορουμένου, εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2017 απαλλακτικό βούλευμα, το οποίο έβρισκε ανεπαρκείς τις ενδείξεις για όσα είχαν καταγγελθεί. Ωστόσο, ο εισαγγελέας Εφετών, αξιολογώντας ως ανεπέρειστο στον νόμο και ελλειμματικό το βούλευμα αυτό, επεσήμανε τα σφάλματά του και άσκησε έφεση, η οποία οδήγησε σε παραπομπή του μουσικού τον Αύγουστο του 2017. Στην πρωτοβάθμια δίκη ενώπιον του ΜΟΔ Αθηνών, τον Απρίλιο του 2019, όπου και ο κατηγορούμενος κρίθηκε κατά πλειοψηφία ένοχος χωρίς ελαφρυντικά.

Ο προπονητής ιστιοπλοΐας που ήθελε να… παντρευτεί την 11χρονη

Κατηγορούμενος για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, αποπλάνηση κατ’ εξακολούθηση και κατάχρηση σε ασέλγεια ανήλικης που δεν είχε συμπληρώσει καν τα 12 χρόνια πήγε στο δικαστήριο ο 39χρονος προπονητής ιστιοπλοΐας που φέρεται να βίαζε το θύμα του από το 2010 με την υπόθεση να φτάνει στις δικαστικές αίθουσες 10 χρόνια αργότερα! Ο ίδιος υποστήριξε στην απολογία του, ότι η ανήλικη συναινούσε στις σεξουαλικές πράξεις. Το έγκλημα αποκαλύφθηκε στα τέλη του 2013, όταν η ανήλικη βρήκε τη δύναμη και μίλησε στους γονείς της. Από το 2009 ο κατηγορούμενος είχε καταστρώσει «το εγκληματικό του σχέδιο», φροντίζοντας να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των γονιών της ανήλικης που ήταν ανάμεσα στους αθλητές που προπονούσε στον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Ωρωπού. Πρώτη φορά εκδήλωσε τη γενετήσια επιθυμία του το καλοκαίρι του 2010 σε αγώνες στο Γαλαξίδι. Οπως περιγράφει ο εισαγγελέας, η 11χρονη τότε αθλήτρια δίστασε να μιλήσει επειδή ο κατηγορούμενος της έλεγε ότι δεν θα την πίστευε κανείς, ότι ήταν ερωτευμένος μαζί της, ότι δεν ήταν κάτι κακό και ότι θα καταρρακώνονταν οι δικοί της αν το μάθαιναν. Την επόμενη χρονιά, πάλι σε αγώνες στο Γαλαξίδι, εξανάγκασε την κοπέλα σε συνουσία παρά τη θέλησή της. Το κορίτσι ντρεπόταν και φοβόταν αντίποινα σε βάρος της και σε βάρος των γονιών της. Ετσι, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, «ο κατηγορούμενος εξακολούθησε για δύο χρόνια να προπονεί την εγκαλούσα, να συνουσιάζεται και να προβαίνει σε διάφορες γενετήσιες πράξεις αδιαφορώντας για την ηλικία της. Η εισαγγελική πρόταση κάνει αναφορά και στα όπλα που είχε ο κατηγορούμενος στο πατρικό σπίτι του στο Δήλεσι Βοιωτίας, μεταξύ των οποίων και ένα Καλάσνικοφ. Η ψυχολογική και σεξουαλική βία συνεχίστηκε και το 2013 και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους το κορίτσι, που είχε αλλάξει προπονητή επειδή ήταν 14 ετών, μίλησε στην οικογένειά της πηγαίνοντας στο Α.Τ. Ωρωπού.

Σύμφωνα με την κατάθεση του διοικητή, τελικά οι γονείς δεν προέβησαν σε έγγραφη καταγγελία, φοβούμενοι για τις συνέπειες που είχε η ποινική διαδικασία στη ζωή του παιδιού τους. Επειδή ο κλοιός έσφιγγε γύρω του, ο κατηγορούμενος έφυγε από τον Ωρωπό. Τον Ιανουάριο του 2021, όταν το κορίτσι είχε ενηλικιωθεί και ενώ είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου, αποφάσισε να αποκαλύψει στις εισαγγελικές αρχές την αξιόποινη συμπεριφορά του και σχηματίστηκε η δικογραφία. Ο εισαγγελέας πρότεινε στο Δικαστικό Συμβούλιο να παραπέμψει τον κατηγορούμενο σε δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και ζήτησε να παραμείνει προφυλακισμένος επειδή «είναι πιθανή η τέλεση νέων εγκλημάτων», σημειώνοντας: «Εντύπωση προκαλεί ότι ο κατηγορούμενος μέχρι και σήμερα δεν φαίνεται να αισχύνεται για τον ανήθικο και παράνομο χαρακτήρα των πράξεών του, αλλά, αντίθετα, ομολογεί ανερυθρίαστα ότι είχε ολοκληρωμένες σεξουαλικές πράξεις με την εγκαλούσα». Στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος άρχισε να απευθύνεται στην αθλήτρια, η οποία μαζί με τους γονείς της βρίσκονται στην αίθουσα, φωνάζοντας: «Στον πρώτο έρωτα της ζωής σου, όχι βία. Πες τον αποτυχία, αλλά όχι βία»Στις 14 Ιουνίου του 2022, του επιβλήθηκε κάθειρξη 13 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος μόνο για το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια σε βάρος της αθλήτριάς του πριν 10 χρόνια. Αντιθέτως, απαλλάχθηκε από το δικαστήριο για την κατηγορία του βιασμού κατ’εξακολούθηση. Στις 22 Ιουνίου η εισαγγελέας Εφετών άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού της Αθήνας ως προς το σκέλος που αφορά στην κατά πλειοψηφία αθώωση του προπονητή.

Ο προπονητής τένις με τις γκαρσονιέρες δίπλα στα γήπεδα

Πάθος με τα ανήλικα κορίτσια φέρεται να είχε ο 35χρονος προπονητής τένις Χρήστος Δερβένης, ο οποίος πρόσφερε υπηρεσίες σε σύλλογο των Βορείων Προαστίων και τον οποίο βαραίνουν κατηγορίες που αφορούν αποπλάνηση δύο ανήλικων αθλητριών, τα έτη 2015 και 2020. Ο δράστης τον Νοέμβριο του 2021, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και παραμένει προφυλακισμένος περιμένοντας να δικαστεί. Ειδικότερα, τον Μάιο του 2021 μία 20χρονη κοπέλα, με την οποία ο προπονητής είχε σχέση από τα 17 της, ανακάλυψε ότι ο ίδιος είχε σχέση και με μία 13χρονη και έσπευσε να ενημερώσει τον πατέρα του κοριτσιού. Εκείνος έκανε μήνυση στον 35χρονο για τη σεξουαλική κακοποίηση της ανήλικης κόρης του, ωστόσο ο προπονητής ισχυρίστηκε ότι, μόλις κατάλαβε το λάθος του να έχει ολοκληρωμένη σχέση με την κόρη του, άρχισε να επισκέπτεται ψυχίατρο!

Ο Δερβένης κατηγορείται για ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση των δύο αθλητριών του, από τις ηλικίες των 14 και 15 χρονών αντίστοιχα. Μετά τις αρχικές καταγγελίες των γονιών, οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν τον προπονητή επί 2,5 μήνες και μάζευαν στοιχεία. Ο 35χρονος όλα τα προηγούμενα χρόνια ζητούσε και έπειθε τις διοικήσεις των σωματείων όπου απασχολείτο, να προπονεί μόνο ανήλικα κορίτσια ηλικίας 12 έως και 14 χρονών, ταξιδεύοντας μόνος μαζί τους σε τουρνουά στην επαρχία, αλλά και το εξωτερικό. Επιπλέον, νοίκιαζε διαμερίσματα σε μικρή απόσταση από τα γήπεδα όπου γίνονταν οι προπονήσεις. Είναι χαρακτηριστικό, πως είχε ενοικιάσει σπίτι σε απόσταση μόλις 200μ. από τα κορτ των Άνω Λιοσίων, ενώ κάτι ανάλογο σκόπευε να κάνει και στον Ασπρόπυργο. Ο ίδιος είχε έντονη παρουσία στα social media. Αν και αρχικά έκανε λόγο περί πλεκτάνης, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν πως η δράση του εκκινούσε πριν από περίπου 5 χρόνια και ο ίδιος κατέληξε να ζητάει να δικαστεί ως «άρρωστος» που δεν καταλάβαινε τα όσα διέπραττε.

Ο αστυνομικός – προπονητής βόλεϊ της Λέσβου

Την ιδιότητά του ως προπονητής βόλεϊ εκμεταλλευόταν ο 53χρονος αστυνομικός στο επάγγελμα που μέσα στο καλοκαίρι του 2022 συνελήφθη για σεξουαλική κακοποίηση 14χρονης (μαθήτριας της Β’ Γυμνασίου), ενώ είχε προβεί σε άσεμνες χειρονομίες και κατά μίας ακόμη ανήλικης κοπέλας, στο νησί της Λέσβου. Η δράση του 53χρονου, ξεσκεπάστηκε έπειτα από καταγγελίες που έκανε η οικογένεια της 14χρονης καθώς -όπως προέκυψε- φέρεται να κακοποιούσε συχνά την κοπέλα. Συγκεκριμένα, ο ίδιος πατέρας δύο ανήλικων αγοριών, σύμφωνα με τις έρευνες βίαζε επί 7 μήνες το κορίτσι, από τον Ιανουάριο του 2022 και από τον Μάιο προσπαθούσε να την παρασύρει σε ταινίες πορνογραφικού περιεχομένου.

Ο αστυνομικός συνελήφθη το απόγευμα της 29 Ιουλίου 2022, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, κατηγορούμενος για «γενετήσιες πράξεις με ανήλικους ή ενώπιον τους που συμπλήρωσαν τα 12 και όχι τα 15 έτη, κατάχρηση ανηλίκων σε γενετήσιες πράξεις και προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους». Ο 53χρονος αρχιφύλακας υπηρετούσε στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Μυτιλήνης, παρουσίαζε την εικόνα ενός φιλήσυχου οικογενειάρχη. Από τον Ιανουάριο του 2022 και έπειτα, ο αστυνομικός, άρχισε να θωπεύει τη μαθήτρια στο μηρό, μέσα στο ιδιωτικό του αυτοκίνητο, τόσο κατά τη διαδρομή από τον χώρο των προπονήσεων προς την οικία της, όσο και σε δασώδη ερημική τοποθεσία, ενώ φρόντιζε να κρατάει τελευταία την ανωτέρω ανήλικη μέσα στο αυτοκίνητό του.

Από τον Μάιο, ο αστυνομικός είχε προχωρήσει σε εξαναγκασμό της ανήλικης σε σεξουαλικές πράξεις. Κατά την έρευνα στο σπίτι του δράστη, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε πλήθος ψηφιακών πειστηρίων (κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, βιντεοκάμερες, tablet, ψηφιακά μέσα αποθήκευσης κ.α.). Στις 2 Αυγούστου του 2022, ύστερα από μαραθώνια κατάθεση ενώπιον των δικαστικών Αρχών, ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν προφυλακιστέο τον 53χρονο επίορκο αστυνομικό που κατηγορείται για τον βιασμό της 14χρονης αθλήτριας.

Ελάχιστες υποθέσεις φτάνουν στο δικαστήριο

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ. τα περισσότερα παιδιά που πέφτουν θύματα τέτοιων καταστάσεων, συνήθως προέρχονται από διαλυμένες οικογένειες ή είναι παιδιά που το «έσκασαν» για διάφορους λόγους από την οικογένεια, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που προωθούνται σε προαγωγούς από τους ίδιους τους γονείς. Στατιστικά, επίσης έχουν βιαστεί από τον πατέρα ή από άλλο στενό συγγενή. Μια μεγάλη μερίδα είναι τα «εισαγόμενα» (σ.σ. έτσι αποκαλούνται από τα κυκλώματα) παιδιά με ξένη εθνικότητα ή καταγωγή. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση, έμπειροι αξιωματικοί σχολιάζουν: «Πολλά απ’ αυτά τα παιδιά μπορεί να ξεφύγουν από τους προαγωγούς, αλλά μετά δεν έχουν πού να πάνε».

Το χειρότερο είναι ότι στην χώρα μας τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια έχουν κατηγορηθεί χιλιάδες άτομα για παιδοφιλία ή παιδεραστία, εκ των οποίων κάποιες εκατοντάδες έφτασαν να συλληφθούν, αλλά για λιγότερες από 100 υποθέσεις σχηματίστηκε δικογραφία, κοινώς δεν δικάστηκαν. Με βάση όμως και τις παραπάνω ιστορίες, το μόνο βέβαιο είναι ότι τους ίδιους κινδύνους διατρέχουν όχι μόνο παιδιά από «διαλυμένες» οικογένειες, αλλά και παιδιά της… διπλανής πόρτας που έτυχε να σερφάρουν στο Διαδίκτυο ανάμεσα σε αγνώστους.

Πηγή
www.reader.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button