Επικαιρότητα

Δύσκολη η ζωή των ΑμεΑ στα σχολεία της Καλαμάτας

Τα σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας από ΑμεΑ που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων της Καλαμάτας έχουν κινητοποιήσει την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμάτας.

Αφορμή στάθηκε ένα περιστατικό πέρυσι που απασχόλησε και τα Μέσα Ενημέρωσης με το μικρό Παναγιώτη, ο οποίος λόγω κινητικών προβλημάτων δεν μπορούσε να κινηθεί στους χώρους του σχολείου του, στο 7οΔημοτικό Καλαμάτας, και για να παρακολουθεί τα μαθήματα Πληροφορικής έπρεπε ο πατέρας του να τον ανεβάζει 50 σκαλιά κουβαλώντας τον στην πλάτη!

Όπως τόνισαν χθες εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων, αλλά και οι γονείς του μικρού Παναγιώτη, αυτές είναι τριτοκοσμικές συνθήκες εκπαίδευσης.

Πάντως, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας έχει επίσημα παραδώσει στο Δήμο μελέτες για την κατασκευή υποδομών για ΑμεΑ, αλλά και μελέτη πυρασφάλειας του κτηρίου. Το, δε, κόστος κατασκευής των έργων αυτών δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ. Παρά ταύτα, οι αρμόδιοι, όπως είπαν χθες, τους ενημερώνουν ότι δεν είναι εύκολο να βρεθεί χρηματοδότηση…

Να σημειωθεί πως ο μικρός Παναγιώτης τελείωσε το Δημοτικό και από φέτος θα φοιτά στο Γυμνάσιο Παραλίας, το οποίο επίσης δε διαθέτει υποδομές για ΑμεΑ.

Καμία υποδομή

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμάτας, Γρηγόρης Οικονομόπουλος, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισε ο μικρός Παναγιώτης κατά τη διάρκεια φοίτησής του στο 7οΔ.Σ. Καλαμάτας. «Ο μαθητής αυτός μεγάλωσε και ήρθε η ώρα να πάει στο Γυμνάσιο.

Τα προηγούμενα 6 χρόνια δεν έγινε τίποτα απολύτως σε ό,τι αφορά παρεμβάσεις σε θέμα υποδομών στο 7ο Δημοτικό, παρά την πίεση του Συλλόγου Γονέων και των Διδασκόντων. Έτσι, πήραμε την πρωτοβουλία μαζί με το Σύλλογο Γονέων στο 7ο Δ.Σ., το Σύλλογο Γονέων του Γυμνασίου Παραλίας και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών, να βγάλουμε μια ανακοίνωση που παρουσιάζει το πρόβλημα, ζητώντας την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων.

Εμείς στις απαντήσεις “δεν υπάρχουν λεφτά” και ότι “είναι έξοδα που δεν είναι ανταποδοτικά” και γι’ αυτό να βρούμε άλλες λύσεις, όπως το να κατεβάσουμε τις σχολικές αίθουσες στο ισόγειο του κτηρίου ή να πάει ο μαθητής σε άλλο σχολείο, είμαστε κάθετα αρνητικοί. Είναι απαντήσεις που ακούσαμε από τους φορείς.

Κάθε μαθητής και οικογένεια έχουν δικαίωμα να επιλέξουν το σχολείο που θα πάει το παιδί και πρέπει να έχει πρόσβαση σε όλους τους χώρους του. Πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση στα εργαστήριά του, στα γραφεία των καθηγητών του και στους χώρους που θα παίζουν οι παρέες του».

Διαβάστε:  «Αφιλόξενη» για τους Ανθρώπους με Αναπηρία παραμένει η πόλη του Πύργου

Ο κ. Γρηγορόπουλος εξήγησε ότι η Ένωση θέλει να αναδείξει το θέμα αυτό, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά για όλα τα σχολεία του Δήμου Καλαμάτας.

«Είναι ελάχιστα αυτά που πληρούν τις προϋποθέσεις για προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία. Μαζί με τους συλλόγους γονέων αλλά και ΑμεΑ προσπαθούμε να πιέσουμε την Πολιτεία και όποιον είναι υπεύθυνο, ώστε αυτό το πρόβλημα που μας κάνει τριτοκοσμική χώρα να λυθεί οριστικά».

Καταλήγοντας κάλεσε όποιον αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα να ενημερώνει το Σύλλογο Γονέων του σχολείου του ή την Ένωση.

Ο Γολγοθάς των γονιών

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το παιδί τους, αλλά και οι ίδιοι, μίλησε ο πατέρας του μικρού Παναγιώτη, Γιώργος Κουκουβίνος. Αφού ευχαρίστησε τους Συλλόγους Γονέων και την Ένωση για τη συμπαράσταση, σημείωσε: «Ο Παναγιώτης είναι ένα παιδί που είναι αγωνιστής, παρόλο που έχει αρκετά προβλήματα κινητικά και στα άνω και στα κάτω άκρα. Έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια και είναι από τους πρώτους μαθητές στο σχολείο.

Έχει ενταχθεί με πολλή δυναμικότητα σ’ όλες τις δραστηριότητες και τις κοινωνικές υποχρεώσεις που έχει. Ως γονείς θέλουμε να ζητήσουμε από τους τοπικούς φορείς, το Δήμο Καλαμάτας και την εκπαίδευση, μια βοήθεια στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι για τον Παναγιώτη. Σήμερα είναι το δικό μας παιδί, αύριο θα είναι κάποιο άλλο. Δεν είναι προσωπικό το θέμα».

Προκειμένου να πάει σχολείο το παιδί, η μητέρα του έγινε μαθήτρια εκεί για να είναι ο μόνιμος βοηθός του. Τον κουβαλούσαν στην πλάτη για να τον ανεβάσουν στον όροφο του σχολείου, στην αίθουσα Πληροφορικής. Δεν είναι ό,τι καλύτερο να βλέπεις ένα γονιό να ανεβάζει το παιδί του στην πλάτη στο σχολείο. Αυτό θυμίζει άλλες εποχές και δε μας τιμά καθόλου ως κοινωνία.

Μόλις 20.000 ευρώ!

Ο αρχιτέκτονας Κώστας Μαστραγγελόπουλος είναι πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας και στηρίζει την προσπάθεια της Ένωσης. «Ο Παναγιώτης φοίτησε στο σχολείο για έξι χρόνια και παρακολουθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια το Γολγοθά των γονιών του, ώστε να μπορέσει το παιδί να φτάσει σε όλους τους χώρους του σχολείου, προκειμένου η εκπαίδευσή του να είναι ανεμπόδιστη και να έχει πρόσβαση σε όλα τα σημεία του σχολείου.

Οι λίγες ράμπες που φτιάχτηκαν και κάποιες μικρές διορθώσεις στον προαύλιο χώρο και η τάξη που παρέμενε πάντα στο ισόγειο για να μπορεί να εξυπηρετείται το παιδί, δεν ήταν αρκετά μέτρα. Κάποιες αίθουσες, κυρίως της Πληροφορικής, ήταν σε όροφο, με αποτέλεσμα ο πατέρας και η μητέρα να τραβούν ένα Γολγοθά κάθε μέρα για να ανεβάσουν το παιδί 40- 50 σκαλιά στην πλάτη.

Διαβάστε:  Αυτό θα πει άνεση! Καβάλησε» πεζοδρόμιο, μπλόκαρε διάβαση και έκλεισε ράμπα αναπήρων με ένα και μόνο παρκάρισμα [photo]

Αυτό μας κινητοποίησε και το καλοκαίρι πραγματοποιήσαμε εκδήλωση με τον Γιώργο Λαζαρίδη, που είναι ευαισθητοποιημένος σε αυτά τα ζητήματα, καθώς και ο ίδιος έχει κινητικά προβλήματα, ενώ συντάξαμε μελέτη για την προσβασιμότητα συνολικά στο χώρο του 7ου Δ.Σ., μελέτη για ανελκυστήρα ΑμεΑ και για WC».

Όπως ανέφερε ο κ. Μαστραγγελόπουλος, οι μελέτες έχουν υποβληθεί με αριθμό πρωτοκόλλου στο Δήμο Καλαμάτας για να βρεθεί χρηματοδότηση. Διευκρίνισε, δε, πως το κόστος των παρεμβάσεων δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ.

«Η προσβασιμότητα στα δημόσια κτήρια είναι δημοκρατικό δικαίωμα. Πολλοί θεωρούν ότι αυτό είναι πολυτέλεια. Υπηρεσίες που χτυπήσαμε την πόρτα μάς είπαν ότι είναι πολυτέλεια και ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τέτοιες παρεμβάσεις.

Όμως, οι άνθρωποι με μειωμένη κινητικότητα πρέπει να μπορούν να επιλέξουν το χώρο που θα κινηθούν, θα ζήσουν και θα μάθουν γράμματα. Αυτό ξεκάθαρα αναφέρεται και στο νέο οικοδομικό κανονισμό, που λέει ότι μέχρι το 2020 όλα τα δημόσια κτήρια, ειδικά τα σχολεία, πρέπει να είναι προσβάσιμα σε άτομα μειωμένης κινητικότητας, αλλιώς θα είναι αυθαίρετα» σχολίασε τέλος.

Για το Γυμνάσιο Παραλίας, όπου τώρα θα πάει ο Παναγιώτης, όπως ανέφεραν, τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι αποτελεσματικά, καθώς οι ράμπες δεν έχουν την κατάλληλη κλίση, δεν υπάρχει πρόσβαση στις αίθουσες φυσικής, χημείας και πληροφορικής και δεν υπάρχει καθόλου WC για ΑμεΑ. Επίσης, δεν υπάρχει πρόσβαση στο χώρο των εκδηλώσεων.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Οικονομόπουλος είπε: «Τα σχολεία την τελευταία δεκαετία στενάζουν όσον αφορά στη χρηματοδότηση. Η μεταφορά της ευθύνης της κεντρικής εξουσίας προς τους Δήμους για τη χρηματοδότηση των υποδομών των σχολείων έχει φέρει ως αποτέλεσμα δεκάδες σχολεία στην πόλη μας και άλλων πόλεων να υπολειτουργούν και να μη συντηρούνται.

Μπορεί να φαίνεται περίεργο σε κάποιους που σε μια περίοδο που λείπει το πετρέλαιο και το χαρτί και οι υποδομές είναι ασυντήρητες και επικίνδυνες κάποιες φορές, εμείς να ζητάμε πράγματα που αφορούν προσβασιμότητα ενός ανθρώπου.

Ως Ένωση είμαστε αποφασισμένοι μαζί με τους υπόλοιπους γονείς, όποιο κόστος και να υπάρχει, να παλέψουμε για όλα αυτά τα ζητήματα.

Της Βίκυς Βετουλάκη

Και μην ξεχνάτε να κάνετε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα ή να μας ακολουθήσετε στο twitter
Πηγή
www.tharrosnews.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button