Άρθρογραφία

«Ψαρεύοντας» καρκινοπαθείς: Οι μέθοδοι εκμετάλλευσης της ελπίδας και του πόνου

Δύο παιδιά και ένας 76χρονος έχασαν τη μάχη με τον καρκίνο ακολουθώντας την επικίνδυνη προτροπή ενός ψευδογιατρού να διακόψουν τις χημειοθεραπείες τους και αντ’ αυτών να λάβουν φυτικά σκευάσματα κι έλαια κάνναβης. Δυστυχώς όμως, η επικίνδυνη αυτή προτροπή αποδεικνύεται καθόλου σπάνιο φαινόμενο.

Στην πραγματικότητα, η φράση «οι χημειοθεραπείες είναι τοξικές» ακούγεται από τσαρλατάνους, αλλά κάποιες φορές και από … «νόμιμους» γιατρούς,  θέμα για το οποίο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αλλά κι άλλες ενώσεις, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η δράση των ψευτογιατρών, πάντως, είναι γνωστή σε επιστήμονες και εκπροσώπους ασθενών. Η μέθοδος τους εκμεταλλεύεται τον πόνο των ασθενών και των οικογενειών τους, καθώς και τις ελπίδες τους για μια ζωή χωρίς καρκίνο.

Όπως εξηγούν ογκολόγοι αλλά κι o αντιπρόεδρος του ΙΣΑ στο News4health, οι ίδιοι προσπαθούν να καταγγέλλουν και να στέλνουν στο πειθαρχικό γιατρούς που παρεκκλίνουν του δρόμου της επίσημης ιατρικής.

Η μέθοδος «ψαρέματος» και τα ψεύτικα πτυχία

«Ανά διαστήματα υπάρχουν περιπτώσεις εντελώς μαϊμού γιατρών, που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια κι οποίοι εκμεταλλεύονται τον πόνο απελπισμένων καρκινοπαθών» λέει στο News4 Health ο Γιώργος Καπετανάκης γραμματέας της ΕΛΛΟΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου) και άνθρωπος που βγήκε νικητής από την μάχη του με αιματολογικό καρκίνο.

Ως κάτοικος της επαρχίας, ο ίδιος έχει δει με τα μάτια του πως κινούνται οι «τσαρλατάνοι» γιατροί. «Δρουν σε περιοχές που δεν τους γνωρίζουν. Είναι για παράδειγμα από μια περιοχή και δρουν ως «ειδικοί» σε μια άλλη. Πολλές φορές χρησιμοποιούν τα social media και καλούν το κοινό σε ανοιχτές εκδηλώσεις με ένα άσχετο θέμα- την ευζωία για παράδειγμα. Σιγά-σιγά, με εύσχημο τρόπο οδηγούν την κατάσταση εκεί που θέλουν. Εμφανίζονται ως άνθρωποι που ‘θέλουν να βοηθήσουν’. Πολλές φορές καλούν εμάς τους ίδιους να προβάλλουμε τα προϊόντα που εμπορεύονται, συστήνοντας τα σε φίλους και συγγενείς μας».

Σύμφωνα με τον κο  Καπετανάκη, οι γιατροί που πλαστογραφούν πτυχία συνηθέστερα παρουσιάζουν πτυχία ξένων πανεπιστημίων που είναι δύσκολο να εντοπισθούν σε μια πρώτη φάση. Επικαλούνται δηλαδή τίτλους από πανεπιστήμια σε Ελβετία ή  Αμερική που δεν υφίσταται καν. « Ποιος ασθενής όμως έχει τα εργαλεία ή το μυαλό να τσεκάρει τον τίτλο του πτυχίου ενός γιατρού;», αναρωτιέται ο κος Καπετανάκης και τονίζει πως οι ιατρικοί σύλλογοι θα πρέπει να εντείνουν του ελέγχους  και τις παραπομπές στα πειθαρχικά όργανα.

Σπόροι από κουκούτσια βερίκοκου και έλαια κάνναβης- το «γόνιμο» έδαφος πάνω στο οποίο καλλιεργούνται οι φρούδες ελπίδες

Η κα Δάφνη Κατσάρα, μητέρα 2 καρκινοπαθών παιδιών ( η ιστορία της κόρης της, της Σπυριδούλας είχε αναδειχθεί πριν από μερικούς μήνες από το Dikaiologitika.gr (διαβάστε εδώ) , θυμάται έντονα έναν τσαρλατάνο, δήθεν γιατρό να «αλιεύει» καθημερινά, στημένος ώρες πολλές έξω από τα δύο Παίδων της Αθήνας, γονείς καρκινοπαθών παιδιών με τις υποσχέσεις ότι ο καρκίνος των παιδιών τους θα γιατρευόταν με την διακοπή των χημειοθεραπειών και την λήψη μιας «θαυματουργής» σκόνης κουκουτσιών από βερίκοκα. «Εγώ δεν ασχολήθηκα ποτέ με όλα αυτά, άλλα άλλοι γονείς το σκέφτηκαν και κάποιοι το δοκίμασαν κιόλας» μας λέει χαρακτηριστικά η κα Κατσάρα.

«Η αγυρτεία είναι αρχαιοτέρα και για αυτό εμπειρότερα της ιατρικής» μας λέει με την σειρά του ο Αλέκος ΑρδαβάνηςMD, PhD, Παθολόγος-Ογκολόγος, Διευθυντής-Επιστημονικά Υπεύθυνος του Ά Παθολογικού – Ογκολογικού  τμήματος του νοσοκομείου « Άγιος Σάββας» και μέλος ΔΣ της «Εταιρείας Παθολόγων-Ογκολόγων Ελλάδας».  Όπως εξηγεί, «κάποτε ήταν η φραπελιά, μετά τα καβουράκια, ύστερα η σκόνη από τα κουκούτσια του βερίκοκου, μετά το δηλητήριο του μπλε σκορπιού και τα τελευταία χρόνια η κάνναβη. Κι ενώ τα έλαια κάνναβης μπορεί να έχουν πολύ καλή παρηγορητική κι ανακουφιστική δράση, επικινδύνως λανσάρονται ως ουσίες θεραπευτικές του καρκίνου».

Ο Αργύρης Μουντζούρης, ιδιοκτήτης του Kannabishop στο κέντρο της Αθήνας, κι από τους πιο έμπειρους στην εμπορία προϊόντων βιομηχανικής κάνναβης μας επιβεβαιώνει πως καρκινοπαθείς αλλά κυρίως συγγενείς τους, περνούν πολύ συχνά την πόρτα του καταστήματος του για να ζητήσουν έλαια κάνναβης που κάποιος γιατρός τους υποσχέθηκε ότι θα τους σώσουν. Ο ίδιος θεωρεί ότι αυτές οι εγκληματικές υποσχέσεις βλάπτουν ανεπανόρθωτα το χώρο των προϊόντων βιομηχανικής και κλωστικής κάνναβης.

Για τον ίδιο τον κο Αρδαβάνη πάντως, το κέρδος από την πώληση των παραφαρμάκων- θαυματουργών μαντζουνιών είναι πολύ μεγάλο και για αυτό και πολύ ελκυστικό σε όσους θέλουν να πλουτίσουν γρήγορα και παρανόμως. Όπως περιγράφει ο ίδιος, «οι γιατροί που τα συστήνουν ξεκινούν με μα μικρή χρέωση των € 20 στο ιατρείο τους. Γρήγορα όμως αρχίζουν να ζητούν € 800 και € 1000 για…εξειδικευμένα σκευάσματα από το εξωτερικό»!

Γιατροί που παρεκκλίνουν κι απελπισμένοι ασθενείς

Δεν είναι όμως μόνο οι «μαϊμού» γιατροί. Προβληματισμό προκαλεί και το φαινόμενο γιατρών με νόμιμα πτυχία που στρέφονται σε μη συμβατικές θεραπείες, παροτρύνοντας τους ασθενείς τους να ακολουθήσουν τον επικίνδυνο αυτό δρόμο.

Μάλιστα, η κα Γραμματόγλου, πρόεδρος του ΚΕΦΙ επιβεβαιώνει πως αυξάνονται οι γιατροί που λένε: ‘σταματήστε τις χημειοθεραπείες’. Όπως το θέτει: «έχει να κάνει με μια γενικευμένη αύξηση της δυσπιστίας απέναντι στην κλασική ιατρική, ένα φαινόμενο που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Βλέπουμε τέτοια περιστατικά ακόμα και μέσα στις ομάδες του ΚΕΦΙ-  καρκινοπαθείς που προσπαθούν να πείσουν άλλους να μην κάνουν τις χημειοθεραπείες, με το επιχείρημα ότι είναι χαμένος κόπος. Έχουμε δει ασθενείς να ‘φεύγουν’ γρήγορα γιατί δεν ακολουθήσαν τις ενδεδειγμένες θεραπείες».

Πρόκειται για γιατρούς που αποτρέπουν τους ασθενείς από τις χημειοθεραπείες, λανσάροντας τους τη χρήση φυτικών-«μαγικών» σκευασμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Αρδαβάνη υπήρξε και σχετική διαγραφή γιατρού από την Ένωση Ογκολόγων-Παθολόγων, ενώ το θέμα φέρεται να βρίσκεται και στο  πειθαρχικό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

«Οι καταγγελίες των ασθενών στους ιατρικούς συλλόγους θα έπρεπε να είναι περισσότερες αλλά ποιος έχει το κουράγιο να το κάνει αυτό μέσα στην απελπισία του;», διερωτήθηκε με νόημα ο κ. Αρδαβάνης.

Ξεσκονίζει τα πτυχία των μελών του ο ΙΣΑ

Μετά την αποκάλυψη του μαϊμού-γιατρού, ο ΙΣΑ ανακοίνωσε ότι εντείνει τους ελέγχους των πτυχίων των μελών του.

Μιλώντας στο News4Health ο Φώτης Πατσουράκος, αντιπρόεδρος του ΙΣΑ και καρδιολόγος-αρχίατρος Α’ , αναφέρει πως τα τελευταία 3 χρόνια εντοπίστηκαν 4 περιστατικά πλαστών πτυχίων. «Υπάρχουν όμως κι οι κακές πρακτικές από τους νόμιμους γιατρούς. Όταν οποιοσδήποτε γιατρός λέει: ‘αφήστε τις χημειοθεραπείες’ αυτό είναι κόκκινη σημαία. Δεν έχουμε σταματήσει να στέλνουμε στο πειθαρχικό τέτοιους γιατρούς που είναι ενάντιοι στην ιατρική δεοντολογία. Πολλές φορές μάλιστα για τέτοιες ύποπτες περιπτώσεις δρούμε αυτεπάγγελτα. Οι γιατροί φυσικά έχουν δικαίωμα να αμφισβητούν πρακτικές αλλά εντός ορίων της επιστήμης. Οι όποιες επιστημονικές απόψεις πρέπει να διατυπώνονται εντός συνεδρίων. Εκεί είναι το μόνο κατάλληλο μέρος για να αποφασίζει η ιατρική κοινότητα», τόνισε.  Σχολιάζοντας πάντως το γεγονός ότι ο  47χρονος ψευδογιατρός πέρασε απαρατήρητος από τα ιδιωτικά κέντρα με τα οποία συνεργαζόταν, ο κος Πατσουράκος τόνισε πως τα τελευταία δεν ελέγξαν επαρκώς τα πτυχία του, γεγονός για το οποίο έχουν ευθύνη.

Όσο για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει το κοινό, ο ίδιος προτείνει τα εξής: κατ’ αρχάς οι ασθενείς να είναι επιφυλακτικοί με τις εξεζητημένες θεραπείες. Επίσης, αν επισκεφτούν γιατρό που δεν συνταγογραφεί ηλεκτρονικά να τον υποψιαστούν αμέσως. Ακόμα, να ανατρέχουν στην ιστοσελίδα του Iατρικού Συλλόγου Αθηνών και να αναζητούν το όνομα του γιατρού στο αρχείο του συλλόγου.

Πηγή
news4health.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button