Άρθρογραφία

Σακκά: “Η άνοια αφορά πάνω από μισό εκ. ανθρώπους στη χώρα μας”

Με αφορμή τον Παγκόσμιο Μήνα Αλτσχάιμερ, η Νευρολόγος, Διευθύντρια του Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου- Ιατρείο Μνήμης νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, πρόεδρος της εταιρείας Alzheimer Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια κ. Παρασκευή Σακκά,  μίλησε στην εκπομπή Health Μatters του thecaller.gr  περνώντας το μήνυμα ότι “η άνοια είναι μία κατάσταση που μπορεί να μην έχει ριζική θεραπεία ακόμη, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί. Και ότι υπάρχουν πολλές και σημαντικές πηγές βοήθειας, τις οποίες θα πρέπει κάποιος να τις αναζητήσει”.

Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 160.000 άτομα με άνοια και 280.000 άτομα με ήπια νοητική διαταραχή, ενώ άμεσα και έμμεσα επηρεάζονται από αυτήν περισσότερο από μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Παρά το γεγονός όμως ότι στη χώρα μας υπάρχει σχέδιο δράσης, κοστολογημένο, οργανωμένο και εγκεκριμένο από τη Βουλή, η πρόοδος της εφαρμογής του είναι ιδιαιτέρως αργή.

“Χρειαζόμαστε περισσότερες δομές τελικού σταδίου, περισσότερα οικοτροφεία, μονάδες στέγασης για τα άτομα με άνοια, επίσης διασύνδεση, συνεργασία και δικτύωση, καθώς και δράσεις υποστήριξης για τους φροντιστές. Δεν έχουμε πετύχει ακόμη μία κοινωνία που να διευκολύνει τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους”, τόνισε.

Όπως εξήγησε η κ. Σακκά, η άνοια είναι μία κατάσταση που εξελίσσεται σε βάθος χρόνου, με αποτέλεσμα, μετά από κάποια χρόνια, ο ασθενής να μην μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του και να χρειάζεται ιδιαίτερη και αυξημένη φροντίδα. Μάλιστα, σήμερα, επειδή έχουμε καλές συνθήκες ζωής και καλές ιατρικές υπηρεσίες “τα άτομα με άνοια ζουν αρκετά χρόνια και απαιτούν εξειδικευμένη φροντίδα”, σημείωσε.

Φροντιστές
Όσο εξελίσσεται η άνοια, επιβαρύνονται ανάλογα και οι φροντιστές.

Διαβάστε:  Άνοια: 10 πράγματα που δεν πρέπει να πείτε ποτέ στον ασθενή

Οι φροντιστές χρειάζονται επαγγελματίες υγείας στους οποίους να μπορούν να απευθυνθούν για να πάρουν τόσο πρακτικές οδηγίες όσο και  ψυχολογική υποστήριξη

Χρειάζονται επίσης επιδόματα, νομοθεσία, ενώ υπάρχουν κι άλλα, διαδικαστικά θέματα.

Το βάρος του φροντιστή είναι τριπλό, επισημαίνει η κ. Σακκά:

* πρακτικό, καθώς χρειάζεται να τρέχει πίσω από το άτομο με άνοια για να μην κάνει κακό στον εαυτό του ή στους άλλους, για να μην χαθεί κ.λπ.
* οικονομικό και μάλιστα πελώριο, καθώς οι ασθενείς έχουν ανάγκη από γιατρούς, νοσηλευτική φροντίδα, φυσιοθεραπευτές και φάρμακα.
* συναισθηματικό / ψυχικό, καθώς όπως διευκρινίζει η κυρία Σακκά “είναι ψυχοφθόρο να βλέπεις έναν δικό σου άνθρωπο να διαλύεται σαν προσωπικότητα και να καταρρέει”.

Άνοια και πανδημία
Σημαντική ήταν η επιδείνωση στην κατάσταση της υγείας των ατόμων με άνοια  στην πανδημία, καθώς τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown έκλεισαν τα κέντρα ημέρας.

Αντίστοιχη ήταν η επιβάρυνση που βίωσαν και οι φροντιστές των ατόμων, στη διάρκεια της πανδημίας, αφού ότι το πρακτικό και το ψυχολογικό τους φορτίο επιδεινώθηκε κατά 80%.

Στα Κέντρα Ημέρας, τα άτομα που πάσχουν από άνοια μπορούν να απασχοληθούν με ασκήσεις μνήμης, ασκήσεις λόγου, γυμναστική, μουσικοθεραπεία, εργοθεραπεία ασκήσεις πρόληψης κ.ά.

Παράλληλα, στα κέντρα ημέρες πραγματοποιούνται σεμινάρια και ψυχοθεραπεία για φροντιστές.

Με κλειστά τα Κέντρα Ημέρας, η ελληνική εταιρεία Alzheimer προσπάθησε να κάνει τα πάντα διαδικτυακά, ωστόσο ο ψηφιακός αναλφαβητισμός μεταξύ των ηλικιωμένων  είναι υψηλός.

Για αυτό το όραμα της Ελληνικής Εταιρείας Αλτσχάιμερ είναι να αναπτυχθούν κινητές μονάδες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, οι οποίες να μπορούν να πηγαίνουν με γιατρό, νοσηλευτή, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σπίτια των ατόμων που πάσχουν, τονίζει η κ. Σακκά.

Διαβάστε:  Φτιάχνοντας ένα ημερήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για έναν άνθρωπο με άνοια

Η εκστρατεία
Υπό τον τίτλο “Χαμένες αναμνήσεις” η καμπάνια της Ελληνικής Εταιρείας Αλτσχάιμερ για το Παγκόσμιο μήνα καλεί τους ανθρώπους που ξέχασαν μία ανάμνησή τους, να μην καθυστερήσουν και να πάνε άμεσα στον γιατρό τους.

Ένα άλλο μήνυμα που προσπαθεί να δώσει η Ελληνική Εταιρεία Αλτσχάιμερ είναι να καλέσει τους πολίτες να υποστηρίξουν το έργο της, ώστε να συνεχίσει τη δράση της.

Δείτε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί:

Πηγή
https://thecaller.gr/
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button