Επικαιρότητα

Πάτρα: 20χρονος με αυτισμό ολοκλήρωσε τον κύκλο εκπαίδευσης στο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής όμως τον απέκλεισαν από δομή του Δήμου

Μία ακόμα περίπτωση που αποδεικνύει με τον πλέον δραματικό τρόπο την έλλειψη δομών φιλοξενίας παιδιών με ειδικές ανάγκες, κυρίως μετά την ενηλικίωσή τους, αποτελεί η καταγγελία μητέρας 20χρονου νεαρού με αυτισμό. 

Το παιδί ολοκλήρωσε τον εξαετή κύκλο εκπαίδευσης στο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής κι έκτοτε ξεκίνησε η περιπέτεια τόσο για το ίδιο, όσο και για την οικογένειά του, αφού το ίδιο το σύστημα το οδηγεί στην περιθωριοποίηση και στην αδράνεια.

Η μητέρα του, προκειμένου ο νεαρός να βρίσκει… διέξοδο και να μην είναι συνεχώς στο σπίτι. αλλά να μπορεί να δραστηριοποιείται και να απασχολείται δημιουργικά, αφού έχει άλλωστε αυτή τη δυνατότητα, κατέθεσε μέσω του προγράμματος Voucher αίτηση για να εγγραφεί ο νεαρός στο ΚΟΜΑΙΘΩ του Δήμου Πατρέων. Μάλιστα, επισκέφθηκε τα γραφεία του Δήμου και την ενημέρωσαν πως το παιδί θα μπορούσε να γίνει δεκτό.

Αφού έγινε δεκτή από το πρόγραμμα, θεώρησε ότι όλα Θα κυλούσαν ομαλά. Ωστόσο κανείς δεν την ενημέρωσε για το πότε θα γίνει εγγραφή και όταν η ίδια απευθύνθηκε στον Δήμο της είπαν, ότι απορρίφθηκε η αίτησή της, αν και δικαιούχους νουcher, επειδή η επιστημονική επιτροπή του Δήμου έκρινε ότι το παιδί δεν μπορεί να εγγραφεί στη συγκεκριμένη δομή λόγω υψηλού ποσοστού αυτισμού. Επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού και εισέπραξε προς μεγάλη της έκπληξη την ίδια απάντηση, ενώ όταν ζήτησε να της δοθεί γραπτώς ο λόγος που δεν εγγράφουν το παιδί στο ΚΟΜΑΙΘΩ της αρνήθηκαν.

«Προσωπικά πήγα τα έγγραφα που μου ζήτησαν για να πάει το παιδί στο ΚΟΜΑΙΘΩ και τότε είδαν τη γνωμάτευση του ΚΕΠΑ για το ποσοστό αυτισμού του παιδιού, όμως δεν μου είπαν ότι δεν γίνεται δεκτό. Τι άλλαξε»; αναρωτιέται η ίδια και καταγγέλλει πως ακόμη και σήμερα δεν έχει λάβει επίσημη απάντηση για τον αποκλεισμό του παιδιού τους.

Από την πλευρά του ο κ. Τουλγαρίδης, ανέφερε πως το ΚΟΜΑΙΘΩ βάσει και του κανονισμού λειτουργίας του δεν δέχεται τόσο «βαριά» περιστατικά, καθώς δεν διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό. «Οφείλουμε να προστατέψουμε σε όλες τις δομές τα παιδιά που φιλοξενουνται. Δυστυχώς, αν και επανειλημμένα έχουμε ζητήσει να γίνουν προσλήψεις και εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού. δεν έχουμε εισακουστεί.

Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για όλες αυτές τις οικογένειες που με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε τα παιδιά τους, σε μία άρτια και ασφαλή δομή. Οι προϋποθέσεις για την εγγραφή παιδιών στο ΚΟΜΑΙΟΩ είναι συγκεκριμένες, γι αυτό τον λόγο υπάρχει επιστημονική επιτροπή.

Η έλλειψη κοινωνικών δομών για τα άτομα με αναπηρία και για τους συνανθρώπους μας με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι μείζον πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία». ανέφερε ο κ. Τουλγαρίδης.

Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button