Επικαιρότητα

Κορονοϊός: Προβληματισμός και διαφωνίες για τον μεγάλο αριθμό θανάτων – Πώς εξηγούν το φαινόμενο οι ειδικοί

Ο αυξημένος αριθμός θανάτων από κορονοϊό στη χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων το τελευταίο διάστημα, με αρκετούς επιστήμονες να θέτουν ερωτήματα για τη διαχείριση που έγινε την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα νούμερα δεν είναι τόσο θλιβερά. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν ο αριθμός των νεκρών εξακολουθεί να κινείται ανοδικά παρά τη σχετική αποκλιμάκωση στα κρούσματα.

Κιουμής στο OPEN: «Χάσαμε ανθρώπους άδικα – Υπερβολικός ο αριθμός των θανάτων»

«Υπερβολικό» χαρακτήρισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ιωάννης Κιουμής τον αριθμό των θανάτων που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας από την πανδημία του κορονοϊού συγκριτικά με τα συνολικά κρούσματα και λαμβάνοντας υπόψιν τους αντίστοιχους αριθμούς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή του OPEN, Ώρα Ελλάδος, «αυτό γεννά πολλά ερωτήματα και κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητηθεί με εκείνους που έχουν την ευθύνη της λήψης αποφάσεων». Επιπλέον, ο κ. Κιουμής σημείωσε πως κατά τη γνώμη του υπάρχουν άνθρωποι που χάθηκαν άδικα από επιπλοκές της νόσου.

«Ζούμε σε μία χώρα με πιο γηρασμένο πληθυσμό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε μία χώρα που ακόμα έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό ανεμβολίαστων στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών». Αυτά τα δύο αποτελούν σημαντικούς παράγοντες σύμφωνα με τον καθηγητή, ωστόσο όπως τόνισε θα πρέπει να εξεταστούν και πιο εσωτερικοί παράγοντες όπως η κατάσταση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, τα μηχανήματα και οι γνώσεις. «Η προσπάθεια γιατρών και νοσηλευτών είναι σημαντική αλλά το θέμα είναι αν πράγματι υπήρξαν πάντα και παντού οι προϋποθέσεις», σχολίασε.

Εν συνεχεία σε ερώτησή αν χάθηκαν άδικα άνθρωποι από την πανδημία στη χώρα μας ο κ. Κιουμής απάντησε: «Ναι χάσαμε ανθρώπους άδικα».

Δημόπουλος: Στον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων άνω των 60 οφείλονται οι πολλοί θάνατοι

Από την πλευρά του ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος σχολίασε στην ίδια εκπομπή ότι η πανδημία δημιούργησε μία νέα πραγματικότητά στα Εθνικά Συστήματα Υγείας σε όλον τον κόσμο. Συγκριτικά με την Πορτογαλία, δηλαδή μία χώρα με αντίστοιχο πληθυσμό και υποδομές, έχουμε σαφώς μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, επεσήμανε ο καθηγητής και όπως εκτίμησε αυτό οφείλεται στον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες, δηλαδή στους άνω των 60.

Θεμιστοκλέους: Ευθύνεται και η μετάλλαξη Δέλτα

Ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, που μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, απαντώντας σε ερώτηση για τον λόγο που στην Ελλάδα καταγράφεται υψηλός αριθμός θανάτων παρά την αποκλιμάκωση στα κρούσματα, ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε πως αυτό συμβαίνει επειδή είναι μεγάλος και ο αριθμός των διασωληνωμένων, πράγμα στο οποίο διαφέρουν οι άλλες χώρες.

«Βασικό ρόλο για αυτό έπαιξε η μετάλλαξη Δέλτα και η πίεση που προκάλεσε στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ. Ακόμα και συστήματα υγείας μεγάλων χωρών κατέρρευσαν. Το δικό μας όχι. Μια πανδημία δεν μπορεί να ελεγχθεί έτσι. Για να σώσεις τις ΜΕΘ, χρειάζεται και ανθρώπινο δυναμικό με εκπαίδευση. Όμως υπάρχει και ένα όριο σε αυτό», είπε.

Πηγή
www.ethnos.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button