Χωρίς κατηγορία

ΥΠΟΙΚ: Θα επανεξεταστούν όλες οι αιτήσεις ΑμεΑ για το κοινωνικό μέρισμα που απορρίφθηκαν

Σε ζητήματα τεχνικής φύσεως της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), αποδίδει το υπουργείο Οικονομικών τις αλλεπάλληλες απορρίψεις ατόμων με αναπηρία ως μη δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.

Ενα από τα βασικά τεχνικά ζητήματα είναι το γεγονός ότι αιτήσεις εξαρτώμενων μελών, με δικό τους ΑΦΜ, δεν γίνονται δεκτές. Οπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου, στις περιπτώσεις ΑμΕΑ που υποβάλλουν και οι ίδιοι φορολογική δήλωση, η αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα θα πρέπει να υποβάλλεται από τον γονέα, ο οποίος δηλώνει στην φορολογική δήλωσή του το εξαρτωμένο μέλος.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, θα εξεταστούν αναλυτικά όλες οι αιτήσεις που έχουν απορριφθεί για να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα και θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση.

«Κατάφωρη αδικία»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Γιάννη Βαρδακαστάνη, χιλιάδες οικογένειες με μέλη ΑΜΕΑ μπήκαν στην εφαρμογή για να συμπληρώσουν την αίτηση, η οποία τελικά δεν έγινε δεκτή.

Παράλληλα, ο κ. Βαρδακαστάνης χαρακτήρισε «κατάφωρη αδικία» το γεγονός ότι το κοινωνικό μέρισμα δικαιούνται μόνο όσοι παίρνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ και δεν το δικαιούνται όσοι λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας, ακόμη και χαμηλή.

«Πρέπει να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης αυτών των ανθρώπων και όχι κρατική φιλανθρωπία» δήλωσε μιλώντας στο News24/7.

Την άνιση αντιμετώπιση των ΑμΕΑ καταγγέλλει και ο Ανδρέας Μπαρδάκης, δημιουργός της ομάδας «Συνήγορος των ΑμΕΑ»: «Για εμάς, δεν είναι λάθος αν ένας δικαιούχος ΑμεΑ είναι υψηλόμισθος διευθυντής δημοσίου και μαζί με τις παροχές αναπηρίας που λαμβάνει μπορεί να φτάνει τα 2.000 ευρώ τον μήνα. Κάθε αναπηρία έχει πρόσθετες ανάγκες που χρειάζονται να καλυφθούν.Καταγγέλλω την άνιση μεταχείρηση, την αδικία, τις παραβιάσεις δικαιωμάτων».

 

Πηγή
www.huffingtonpost.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button