Χωρίς κατηγορία

Έλλειψη αίματος στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» – Έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για μια ακόμη φορά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) για τις ελλείψεις αίματος με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπα τα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία (Θαλασσαιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο που μεταγγίζονται στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Παίδων “Η Αγία Σοφία” ενημερώνει ότι υπάρχει σοβαρότατο θέμα έλλειψης αίματος στις αιμοδοσίες και κάθε ασθενής είναι δυνατόν να καλυφθεί με μια μονάδα ΣΕΑ.

Έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες

Οι εθελοντές αιμοδότες και όσοι επιθυμούν να δώσουν αίμα παρακαλούνται να προσέλθουν στην αιμοδοσία του Νοσοκομείου και να προσφέρουν ένα πολύτιμο δώρο ζωής στους συμπολίτες.

Η αιμοδοσία είναι ανοιχτή κάθε πρωί 08:00 – 14:00 και το Σαββατοκύριακο 08:00 – 13:30.

Τι να γνωρίζετε για την εθελοντική αιμοδοσία

Μετά από τη λήψη σύντομου ιατρικού ιστορικού, τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του αιματοκρίτη ο γιατρός της αιμοδοσίας κρίνει αν μπορείς να δώσεις αίμα τη δεδομένη στιγμή.

Πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία. Το μοναδικό ενόχλημα είναι ένα μικρό τσίμπημα από τη βελόνα και μετά απλά ανοιγοκλείνεις τη γροθιά σου για να διευκολύνεις τη ροή του αίματος.

Λαμβάνεται λιγότερο από το 1/10 του αίματος περίπου, 450ml από τα 5 λίτρα που έχει ο άνθρωπος. Ο όγκος που χάνεται αναπληρώνεται σε 10 λεπτά μετά την αιμοδοσία. Επιπλέον, θεωρείται ότι η κινητοποίηση του μυελού των οστών είναι και ευεργετική για τον οργανισμό.

Η αιμοδοσία είναι ακίνδυνη για τον αιμοδότη. Δεν υπάρχει περίπτωση να μολυνθείς από AIDS ή άλλο μεταδιδόμενο νόσημα αφού οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μιας χρήσεως και αποστειρωμένες. Ο όγκος αίματος που δίνει ο αιμοδότης αντικαθίσταται αμέσως, το πλάσμα σε μια μέρα και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε ένα μήνα.

Διαβάστε:  O άντρας με το σπάνιο αίμα έσωσε εκατομμύρια μωρά και χάρισε ζωή για μια τελευταία φορά

Η αιμοδοσία διαρκεί περίπου δέκα λεπτά. Για την όλη διαδικασία από τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου μέχρι να φύγεις υπολόγισε περίπου μισή ώρα.

Αίμα μπορεί κανείς να δώσει κάθε 3-4 μήνες.

Πότε δεν πρέπει να δώσεις αίμα

  • Έχεις ήδη δώσει τις τελευταίες 12 εβδομάδες (φυσιολογικά πρέπει να περιμένεις 16 εβδομάδες).
  • Έχεις βήχα “θωρακικού τύπου”, πονόλαιμο ή ενεργό κρύωμα (αν και στο τέλος του κρυώματος δεν υπάρχει πρόβλημα).
  • Αν παίρνεις αντιβιοτικά ή τελείωσες θεραπεία με αντιβίωση τις τελευταίες 7 μέρες.
  • Αν είχες ηπατίτιδα ή ίκτερο τους τελευταίους 12 μήνες.
  • Αν έχεις κάνει πίρσινγκ, τατουάζ ή έλαβες αίμα τους τελευταίους 12 μήνες.
  • Αν έκανες βελονισμό τους τελευταίους 12 μήνες, εκτός και αν τον έκανες σε ίδρυμα εγκεκριμένο και παρουσιάσεις πιστοποιητικά.
  • Αν κάποιο μέλος της οικογένειας είχε νόσο “τρελών αγελάδων”.
  • Αν έχεις λάβει ανθρώπινο υποφυσιακό “εκχύλισμα” (χρησιμοποιούταν σε μερικές θεραπείες με αυξητική ορμόνη ή προβλήματα γονιμότητας πριν το 85).

Ίσως να μην μπορείς να δώσεις αίμα εάν…

Είχες σοβαρή ασθένεια ή μεγάλο χειρουργείο στο παρελθόν ή είσαι αυτή τη στιγμή σε φαρμακευτική θεραπεία. Ο γιατρός της αιμοδοσίας θα σε πληροφορήσει.

Ενδέχεται μερικά φάρμακα που παίρνεις να μη σου επιτρέπουν να δώσεις αίμα.

Έχεις κάνει πρόσφατα πολύπλοκη οδοντιατρική επέμβαση (για ένα απλό σφράγισμα μπορείς να δώσεις αίμα και την ίδια μέρα ενώ αν έχεις κάνει εξαγωγή μετά 24 ώρες).

Έχεις έρθει σε επαφή με μολυσματικές ασθένειες ή έχεις κάνει ορισμένα εμβόλια τις τελευταίες 4 εβδομάδες.

Είσαι σε λίστα αναμονής για νοσηλεία ή αυτή τη περίοδο εξετάζεσαι για κάτι.

Πριν πας να δώσεις αίμα

Πριν από την αιμοληψία είναι καλό να είσαι ξεκούραστος και να έχεις φάει ένα ελαφρύ γεύμα.

Διαβάστε:  Λαμία: Παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ – 3η Εθελοντική Αιμοδοσία από το Σύλλογο SOS KIDS ΛΑΜΨΗ

Μετά την αιμοληψία πρέπει να πάρεις την πορτοκαλάδα και την ξηρά τροφή που θα σου προσφερθεί, να παραμείνει για λίγο στο χώρο της αιμοδοσίας και να ενημερώσει το προσωπικό της αιμοδοσίας, αν νιώθεις οποιοδήποτε ενόχληση.

Απόφυγε το κάπνισμα και την οδήγηση για μια περίπου ώρα και τη βαριά σωματική άσκηση για το υπόλοιπο της ημέρας.

Μετά την πρώτη αιμοδοσία παραλαμβάνεις ατομική κάρτα όπου αναγράφονται η ομάδα αίματός σου και οι μονάδες που έχεις δώσει και την οποία πρέπει να παρουσιάζεις κάθε φορά που δίνεις αίμα ή όταν χρειαστεί αίμα για εσένα ή συγγενή πρώτου βαθμού.

Πηγή
www.infokids.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button