Χωρίς κατηγορία

Κρήτη: 15χρονος με προβλήματα όρασης δίνει καταπληκτικές παραστάσεις Καραγκιόζη

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπράκης

Ο μπερντές στήνεται… Από τη μία η παράγκα του Καραγκιόζη και από την άλλη το Σαράι του Πασά. Οι λάμπες ανάβουν, οι φιγούρες ζωντανεύουν και η παράσταση ξεκινά!

Μόνο που δεν μιλάμε για μία συνηθισμένη παράσταση, αλλά για μία κατάθεση ψυχής, καθώς πίσω από τη σκηνή, ο πρωταγωνιστής μετράει μόλις 15 χρόνια ζωής ενώ το πρόβλημα όρασης που αντιμετωπίζει δεν τον εμποδίζει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα!

Ο Ανδρέας Τυμπακιανάκης, ένα παιδί που από νηπιακή ηλικία μαγεύτηκε από τον Καραγκιάζη και τους ήρωες του θεάτρου σκιών, δίνει σήμερα παραστάσεις και μαγεύει μικρούς και μεγάλους. Με πάθος που παραπέμπει στους παλιούς καραγκιοζοπαίκτες, με αγάπη για τις φιγούρες και ανεξάντλητη έμπνευση, ο 15χρονος κατάφερε να …κλέψει την παράσταση στην σχολική γιορτή του 8ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου για τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

«Ο Ανδρέας από πολύ μικρή ηλικία, από τότε που ήταν στο νηπιαγωγείο ακόμα, άρχισε να έχει επαφή με τις φιγούρες του Καραγκιόζη. Σιγά – σιγά κατάφερε να παρουσιάζει παραστάσεις στο δημοτικό σχολείο, σε γιορτές και εθνικές επετείους. Το αγαπάει πολύ αυτό που κάνει και είμαστε υπερήφανοι για όσα έχει καταφέρει», θα μας πει η οικογένειά του, που σε κάθε του βήμα βρίσκεται στο πλευρό του.

Μάλιστα, ο Ανδρέας δεν αρκείται μόνο στις γνωστές και διαχρονικές παραστάσεις του θεάτρου σκιών. Ετοιμάζει και παρουσιάζει τις δικές του παραστάσεις, εμπνευσμένες είτε από την τοπική ιστορία, είτε από την καθημερινότητα και την επικαιρότητα. Έχει παρουσιάσει την Κρητική Επανάσταση και τον Δασκαλογιάννη, προσαρμοσμένα στο θέατρο σκιών. Επίσης, έχει μεταφέρει στη σκηνή και το Survivor, με μεγάλη επιτυχία.

Το ζεστό χειροκρότημα που εισέπραξε το βράδυ της Τετάρτης από τους μικρούς μαθητές και τους γονείς τους, ήταν για τον Ανδρέα Τυμπακιανάκη η καλύτερη ανταμοιβή. Ένα παιδί με τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης, παραδίδει – αν και σε μικρή ηλικία – μαθήματα ζωής και στέλνει το μήνυμα πως η θέληση μπορεί να υπερνικήσει κάθε δυσκολία.

Γι αυτό και ο «Καραγκιόζης γραμματικός» που παρακολουθήσαμε, ήταν κάτι παραπάνω από μία απλή παράσταση…

Πηγή
meallamatia.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button