Ιστορίες

«Σχεδόν ξαναγεννήθηκαν»: Η συγκινητική ιστορία των σιαμαίων που ήταν ενωμένα στο κεφάλι

Στις 21 Ιουνίου κλείνουν δύο χρόνια ζωής. Όμως, οι γονείς τους λένε συγκινημένοι, ότι σχεδόν ξαναγεννήθηκαν. Πρόκειται για την ιστορία των σιαμαίων διδύμων, που γεννήθηκαν ενωμένα στο κεφάλι και επέστρεψαν υγιή στο σπίτι τους, έπειτα από ένα χρόνο επεμβάσεων και θεραπειών σε νοσοκομείο του Λονδίνου.

Ο Γιγίτ και ο Ντερμάν Εβρενσέλ γεννήθηκαν στην Αττάλεια της Τουρκίας με τα κεφαλάκια τους ενωμένα στο πάνω μέρος τους.

Αφότου οι Τούρκοι γιατροί επικοινώνησαν με τους συναδέλφους τους στο νοσοκομείο Great Ormond Street του Λονδίνου, τα παιδάκια μεταφέρθηκαν πέρυσι στο Ηνωμένο Βασίλειο και υποβλήθηκαν σε τρεις χειρουργικές επεμβάσεις. Η τελική επέμβαση διαχωρισμού πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου.

Από τη μέρα εκείνη βρίσκονταν υπό παρακολούθηση και υποβάλλονταν σε θεραπεία στο βρετανικό νοσοκομείο.

Μόλις χθες, η οικογένεια επέστρεψε στην Τουρκία με ασθενοφόρο αεροσκάφος του τουρκικού Υπουργείου Υγείας.

Με το που έφτασαν στο αεροδρόμιο Esenboga της Άγκυρας, ο πατέρας των διδύμων Ομέρ Εβρενέλ, δήλωσε συγκινημένος: «Τα μωρά μας δεν έχουν κανέναν πρόβλημα. Τρώνε και πίνουν χωρίς πρόβλημα, όλα είναι κανονικά. Ξεκίνησαν να ζουν ξανά, σχεδόν ξαναγεννήθηκαν. Αρχίζουμε τα πάντα από την αρχή»

Η σύζυγός του, Φάτμα, εμφανίστηκε κι εκείνη πολύ χαρούμενη. «Δεν μπορούσα να τα αφήσω ούτε δευτερόλεπτο, αλλά δεν μπορούσα να τα αγκαλιάσω ή να νανουρίσω. Είμαι τρισευτυχισμένη που όλη αυτή η αγωνία τελείωσε», τόνισε η μητέρα.

«Ήταν το μόνο μας όνειρο»

«Όταν τα βλέπω χωρισμένα, ξεσπάω σε κλάματα. Ήταν το μόνο μας όνειρο. Τώρα μπορούν να παίξουν και να κάνουν ό,τι θέλουν», δήλωσε ο πατέρας λίγο πριν επιβιβαστούν στην πτήση της επιστροφής στην Τουρκία.

Η πτήση της επιστροφής στο σπίτι ανοίγει ένα νέο, χαρούμενο κεφάλαιο στη ζωή των δύο παιδιών, έπειτα από ένα πολύ δύσκολο ξεκίνημα.

Η σπάνια πάθηση των δύο παιδιών ονομάζεται «craniopagus twins» και η περίπτωσή τους είναι μία στα 2,5 εκατομμύρια γεννήσεις. Η κάθε περίπτωση θεωρείται μοναδική και έχουν καταγραφεί περίπου 60 διαχωρισμοί από την πρώτη προσπάθεια που ξεκίνησε το 1952.

Ο κύριος Εβρενσέλ τόνισε, ότι η σύζυγός του είχε ερωτηθεί για την περίπτωση άμβλωσης, καθώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φάνηκε η κατάσταση των δύο παιδιών, ωστόσο η ίδια αποφάσισε να μην προχωρήσει στη διαδικασία.

«Ήμασταν έτοιμοι να ζήσουμε με αυτήν την κατάσταση, αλλά ο θεός μας έδειξε το δρόμο. Είμαστε ευγνώμονες. Τώρα είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να επιστρέψουμε στην Τουρκία με τα παιδιά μας υγιή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πατέρας.

Η συμβολή του Ερντογάν

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ο πατέρας, η επέμβαση δεν μπορούσε να γίνει στην Τουρκία και μετέβησαν τον Δεκέμβριο στην Βρετανία με τη βοήθεια του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του, Εμινέ. Αποκάλυψε ότι ο Ερντογάν τους επισκέφθηκε , όταν η οικογένεια βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, σε αναζήτηση νοσοκομείου που θα μπορούσε να προχωρήσει στην επέμβαση. «Έδειξε πολύ ενδιαφέρον για τα παιδιά μας», σημείωσε ο πατέρας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προθυμοποιηθεί να καλύψει η τουρκική κυβέρνηση το κόστος των επεμβάσεων και των θεραπειών των δύο διδύμων, ωστόσο ένας Τούρκος επιχειρηματίας και Τούρκοι γιατροί που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέβαλαν οι ίδιοι τα χρήματα για τα έξοδα των επεμβάσεων, όπως έγινε γνωστό από τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον παιδο-νευροχειρουργό Noor Ul Owase Jeelani και τον πλαστικό χειρουργό David Dunaway ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία παίδων της Βρετανίας.

Οι μικροί Γιγίτ και Ντερμάν γεννήθηκαν στις 21 Ιουνίου 2018 και σε λίγες μέρες  θα γιορτάσουν τα γενέθλιά τους, υγιείς και χαρούμενοι.

Πηγές: Hurriyet, Anadolu, Daily Mail

Πηγή
www.infokids.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button