Συνταγές - Διατροφή

Πώς να μαγειρέψω φακές: 5 συνταγές που δεν είχατε φανταστεί!

Αν έχετε βαρεθεί την σούπα φακής, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να απολαύσετε το αγαπημένο όσπριο, τους οποίους στοιχηματίζουμε ότι δεν έχετε ξαναδοκιμάσει! Δείτε πέντε συνταγές για φακές που θα ξετρελάνουν όλη την οικογένεια:

Φακές κεφτεδάκια

Υλικά:

500 γρ φακές
1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι ξερό
1 κουτάλι της σούπας μπούκοβο γλυκό
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 1/2 κουτάλι της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι- πιπέρι
Νερό για βράσιμο

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τις φακές, τις πλένετε και τις βάζετε στην κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό να βράσουν (μέχρι να μαλακώσουν). Αφού βράσουν τις ρίχνετε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν. Τις πατάτε με το πιρούνι να λιώσουν και τις βάζετε σε μπολ.

Καθαρίζετε το κρεμμύδι, το πλένετε, το ψιλοκόβετε και το προσθέτετε στις φακές. Προσθέτετε το κύμινο, το μπούκοβο, το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά με το χέρι και τα πλάθετε σαν κεφτεδάκια (ή μπιφτέκια) και τα βάζετε στο ψυγείο να σφίξουν.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 18ο βαθμούς, τοποθετείτε τα κεφτεδάκια (ή μπιφτέκια) σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε για 15 – 20 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο). Τα βγάζετε και είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Πηγή: www.chefoulis.gr

Φούσιλι με φακές

Υλικά:

4 μερίδες φουσίλι (ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας σας)
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 – 1 1/2 φλιτζ. βρασμένες φακές
1 καρότο κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια
1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού βασιλικό ξερό
αλάτι / πιπέρι
ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Εκτέλεση:

Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το καρότο. Μόλις μαραθεί το κρεμμύδι, προσθέτετε τις φακές, τον κιμά, τον κόλιανδρο και τον βασιλικό και αλατοπιπερώνετε. Συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ασπρίσει ο κιμάς.

Προσθέτετε τον χυμό ντομάτας και το νερό και αφήνετε να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο παραπάνω νερό.

Σερβίρετε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα του κιμά και απολαμβάνετε.

Tip1: Βράζετε τις φακές σε άφθονο νερό με ελάχιστο αλατάκι και τις σουρώνετε πολύ καλά πριν τις χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε να τις έχετε έτοιμες και από προηγούμενη μέρα.
Tip2: Μπορείτε να αυξομειώσετε την ποσότητα από τις φακές, ανάλογα με το πόσο δεκτικοί στα όσπρια είναι όσοι θα φάνε το πιάτο.

Πηγή: sundayspoon.blogspot.gr

Φακόρυζο

Υλικά:

200 γρ. ψιλές φακές
800 ml ζωμό λαχανικών (2 κύβους)
1 φύλλο δάφνης
200 gr ρύζι για πιλάφι
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
50 ml ελαιόλαδο
πιπέρι
ξερός δυόσμος τριμμένος
χυμός λεμονιού

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε και ξεπλένετε τις φακές. Τις βάζετε σε μέτρια κατσαρόλα και προσθέτετε νερό, τόσο που να τις καλύπτει και 4 δάχτυλα παραπάνω. Βάζετε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και τις αφήνετε να πάρουν βράση. Σε ένα μπρίκι βράζετε 200 ml νερό και διαλύετε 2 κύβους λαχανικών. Προσθέτετε άλλα 600 ml νερό κι έτσι έχετε τον ζωμό που χρειάζεται για το φαγητό.

Οι φακές εντωμεταξύ έχουν πάρει τη βράση τους και τις σουρώνετε αφήνοντας να πέσει από τη βρύση αρκετό φρέσκο νερό για να ξεπλυθούν. Τις βάζετε ξανά στην κατσαρόλα μαζί με τον ζωμό λαχανικών και 1 φύλλο δάφνη. Μόλις πάρουν πάλι βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, και τις αφήνετε να βράσουν για περίπου 20 λεπτά. Αποσύρετε τότε την κατσαρόλα από την φωτιά.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια που έχετε ψιλοκόψει , μέχρι να μαλακώσουν (2 -3 λεπτά). Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε να λαδωθεί όλο μέχρι να αρχίσει να αλλάζει χρώμα (άλλα 2-3 λεπτά). Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αδειάζετε το περιεχόμενό του μέσα στην κατσαρόλα με τις φακές.

Προσθέτετε το πιπέρι, σκεπάζετε και αφήνετε να «γίνει» σε χαμηλή φωτιά για 20 – 25 λεπτά, μέχρι να πιει το ζουμί του. Τραβάτε στην άκρη την κατσαρόλα, βγάζετε το καπάκι και σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα για 5 – 10 λεπτά.
Σερβίρετε τις μερίδες και πασπαλίζετε με ξερό τριμμένο δυόσμο. Ραντίζετε με μπόλικο λεμόνι.

Πηγή: oinomagirion.blogspot.gr

 

Φακές φούρνου

Υλικά:

1 σακουλάκι φάκες (μαύρες)
Μανιτάρια πορτομπέλο
Μερικά κλαδάκια δεντρολίβανο (ολόκληρα)
1 σκόρδο χοντροκομμένο
1 άσπρο κρεμμύδι
Ρίγανη, θυμάρι
Θαλασσινό αλάτι (ανθό)
Πουλ-μπιμπέρ τούρκικο (αν δεν βρείτε βάλτε πιπέρι)
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο κύμινο
Δύο φυλλαράκια δάφνη
Λίγο ψιλοκομμένο τζίντζερ
Νερό (για κάθε μέρος φακές υπολογίστε 4-5 μέρη νερό)

Εκτέλεση:

Αφήστε τις φακές αν πάρουν μια βράση και έπειτα χύστε το νερό. Σε ταψί ή σε γάστρα ρίξτε τις φακές μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Αφήστε τα όλα μαζί να ψηθούν στον φούρνο, στον αέρα, στους 200 βαθμούς, για περίπου μισή ώρα μέχρι να «γίνουν». Προσθέστε νερό όταν δείτε ότι το ήπιαν.

Πηγή: cuisinesperos.blogspot.gr

 

Σαλάτα με φακές, χταπόδι και πλιγούρι

Υλικά:

1 μικρό χταπόδι
1/2 φλιτζ. φακές
1/2 φλιτζ πλιγούρι
8-10 ντοματίνια (αν είναι μεγάλα, τα κόβετε στη μέση)
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κυβάκια
6-7 ελιές πράσινες κομμένες σε ροδέλες
2 φύλλα δάφνης
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι / πιπέρι

Για τη βινεγκρέτ:

1/3 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2-3 κουτ. σούπας μπαλσάμικο
αλάτι / πιπέρι

Για τις πίτες:

2 αραβικές πίτες
1-2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1-2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
αλάτι
ελαιόλαδο για επάλειψη

Εκτέλεση:

Βράζετε το χταπόδι με 1 δαφνόφυλλο, 1 πρέζα αλάτι, 1 ποτήρι κόκκινο κρασί και τόσο νερό ώστε να το σκεπάζει, μέχρι να μαλακώσει (40′-45′ περίπου). Μόλις είναι έτοιμο το αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε μικρά κομματάκια.

Παράλληλα, βράζετε τις φακές σε άφθονο νερό μαζί με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και 1 δαφνόφυλλο, μέχρι να μαλακώσουν. Προς το τέλος ρίχνετε και λίγο αλάτι. Τις σουρώνετε καλά και τις αφήνετε να κρυώσουν.

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζετε το πλιγούρι και το περιχύνετε με 2/3 φλιτζάνια καυτό νερό. Καλύπτετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε να πιει το νερό (5′-10′). Το αφήνετε να κρυώσει.

Βάζετε το χταπόδι, τις φακές και το πλιγούρι αφού κρυώσουν σε μια σαλατιέρα. Προσθέτετε τα ντοματίνια, την πιπεριά και τις ελιές. Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά της βινεγκρέτ και περιχύνετε τη σαλάτα σας με αυτή. Ανακατεύετε καλά.

Για τις πίτες:

Βάζετε στο χέρι σας λίγο ελαιόλαδο και αλείφετε τις πίτες και από τις δύο πλευρές. Τις πασπαλίζετε με αλάτι, ρίγανη και πάπρικα και με ένα μαχαίρι τις κόβετε σε μικρά τρίγωνα. Τις ψήνετε μέχρι να πάρουν χρώμα στους 200°C, σε προθερμασμένο φούρνο. Σερβίρετε τη σαλάτα με τις πιτούλες.

Tip1: Μπορείτε να προετοιμάσετε το χταπόδι, το πλιγούρι και τις φακές από προηγούμενη μέρα και να τα διατηρήσετε στο ψυγείο.
Tip2: Η συγκεκριμένη σαλάτα διατηρείται στο ψυγείο και τρώγεται εξίσου ευχάριστα και την επόμενη μέρα.
Tip3: Αν τυχόν το πλιγούρι σας δεν έχει πιει όλο το νερό, το σουρώνετε καλά.
Tip4: Πρέπει να έχετε το νου σας στις αραβικές πίτες καθώς ψήνονται, γιατί καίγονται εύκολα.

Πηγή: sundayspoon.blogspot.gr

Πηγή
www.mama365.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button