Σπίτι

Πώς καταλαβαίνουμε αν το τυρί έχει χαλάσει

Τα τυριά είναι σίγουρα από τις πιο αγαπημένες μας τροφές. Και αν για κάτι ξεχωρίζουν τα τυριά είναι φυσικά η… μυρωδιά τους.

Ας παραδεχτούμε ότι το τυρί δεν έχει και την πιο ευχάριστη οσμή συνήθως.

Αλλά όταν πρόκειται για τα αγαπημένα σας τυριά, το έντονο άρωμα δεν είναι πάντα κακό.

Μάλιστα, πολλά τυριά έχουν αναμφισβήτητα έντονη μυρωδιά, αλλά είναι τέλεια για κατανάλωση.

Δείτε πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν το τυρί είναι ασφαλές:

Μυρίστε το

«Όταν αγοράζετε ένα νέο τυρί, ειδικά αν έχει έντονη μυρωδιά, μιλήστε με τον έμπορο τυριών και βεβαιωθείτε ότι η μυρωδιά του είναι κανονική«, λέει η διατροφολόγος Katie Cavuto. “Στην συνέχεια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την μυρωδιά ως βάση για να αξιολογήσετε τη φρεσκάδα του τυριού στο μέλλον”.

Μάθετε τι είναι φυσιολογικό

Η μούχλα δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα. Μάλιστα, μούχλα προστίθεται σκόπιμα σε πολλά τυριά ως μέρος της διαδικασίας ωρίμανσης. Για παράδειγμα, το βακτήριο Penicillium roqueforti προσδίδει τις νόστιμες μπλε “φλέβες” στα τυριά τύπου Gorgonzola, Roquefort και Stilton, ενώ το βακτήριο Penicillium camemberti χρησιμοποιείται για την ωρίμανση στα κρεμώδη τυριά Brie και Camembert.

Κόψτε το

Αν και η μούχλα που προστίθεται στο τυρί κατά την ωρίμανση δεν προκαλεί ανησυχία, η μούχλα που αναπτύσσεται εξωτερικά μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν είναι 100% ασφαλές για κατανάλωση. Ωστόσο, στα σκληρά τυριά, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να το πετάξετε, καθώς είναι σπάνιο να έχει διαποτίσει η μούχλα ολόκληρο το τυρί. «Αν δείτε μούχλα στο εξωτερικό ενός σκληρού τυριού, όπως η παρμεζάνα ή το τσένταρκόψτε τουλάχιστον ένα εκατοστό του τυριού περιμετρικά, για να σώσετε το υπόλοιπο«, λέει η διατροφολόγος Michelle Dudash. Τα μαλακά τυριά όπως η ρικότα, το τυρί κρέμα, το κατσικίσιο, ή το τριμμένο είναι μια διαφορετική ιστορία. Η μούχλα μπορεί να εισχωρήσει γρήγορα σε αυτά τα μαλακά τυριά, επομένως είναι καλύτερο να τα πετάξετε εάν εντοπίσετε οποιαδήποτε μούχλα.

Αποθηκεύστε το τυρί με ασφάλεια

Η σωστή επιλογή και αποθήκευση του τυριού μπορεί να σας βοηθήσει να το διατηρήσετε φρέσκο και απαλλαγμένο από αλλοιώσεις. Όταν το επιλέγετε, φροντίστε η υφή του να είναι λεία, να μην έχει ρωγμές, ή μούχλα και να μην έχει σκληρυνθεί, ή αποχρωματιστεί. Στο σπίτι, βάλτε το στο ψυγείο αμέσως. Πριν το κάνετε, βεβαιωθείτε ότι είναι τυλιγμένο σφιχτά για να το προστατεύσετε από τα σπόρια μούχλας και τις μυρωδιές που μπορεί να υπάρχουν ήδη στο ψυγείο σας. Μπορείτε να το τυλίξετε σε πλαστική μεμβράνη ή να δοκιμάσετε μια προσέγγιση δύο στρώσεων τυλίγοντάς το και με ένα στρώμα αλουμινόχαρτου.

Μάθετε πόσο διαρκεί το κάθε τυρί

Η διάρκεια ζωής διαφέρει ανάλογα με το είδος. Μόλις ανοίξετε, τα σκληρά τυριά όπως το τσένταρ και το ελβετικό θα παραμείνουν φρέσκα για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες στο ψυγείο. Οι πιο μαλακές ποικιλίες όπως το ρικότα, το Brie και το Bel Paese θα διατηρηθούν για περίπου μία έως δύο εβδομάδες.

Πηγή: https://www.eatright.org

Πηγή
www.iatropedia.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button