Αθλητισμός

Ο παραπληγικός Nicola Dutto τερμάτισε στο Africa Eco Race και έγραψε ιστορία

Περιορισμένος σε αμαξίδιο από το 2010, ο Ιταλός δεν δέχεται καμιά δικαιολογία και το αποδεικνύει στην πράξη.

Ο Ιταλός αναβάτης enduro και cross-country rally, Nicola Dutto, εισέπραξε το μερίδιό του στη δημοσιότητα με τον (πολύ) άσχημο τρόπο. Ο Dutto ήταν έτοιμος να πραγματοποιήσει το όνειρό του συμμετέχοντας στο Dakar 2019, όταν την τέταρτη μέρα οι διοργανωτές τον απέκλεισαν με μια αμφιλεγόμενη δικαιολογία.

Για τον αναβάτη το χτύπημα ήταν μεγάλο, σε καμιά περίπτωση όμως δεν ήταν εξίσου αφόρητο με αυτό που είχε δεχτεί το 2010, όταν έπεσε με περίπου 160 km/h σε έναν αγώνα τύπου Baja στην Ιταλία, για να ξυπνήσει αργότερα έχοντας χάσει την κινητικότητα των ποδιών του.

Παρότι μετά από εκείνο το ατύχημα έμεινε παραπληγικός και περιορισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, ο Dutto σύντομα ξαναβρήκε το θάρρος του και επέστρεψε στους εκτός δρόμου αγώνες που τόσο λάτρευε, φτιάχνοντας μια μοτοσυκλέτα κατάλληλα τροποποιημένη για να μπορεί να την οδηγήσει χωρίς να χρησιμοποιεί πόδια.

Σύντομα ξανάτρεξε αγώνες ράλι και το όνειρο που είχε από πριν ξαναφούντωσε στο μυαλό του: ήθελε να τρέξει στο Dakar. Αυτό έγινε πραγματικότητα το 2019, με τον Ιταλό να συμμετέχει με δύο αναβάτες-σκιές του, έναν να εξετάζει από μπροστά τη διαδρομή και έναν να τον ακολουθεί για να βοηθήσει σε περίπτωση πτώσης.

Μόνο που υπολόγιζε χωρίς τους διοργανωτές του θρυλικού αγώνα, οι οποίοι τον απέκλεισαν την 4η μέρα για μιαν αιτία που ο ίδιος απορρίπτει με επιχειρήματα. Όπως και να έχει, η απογοήτευση έδωσε το παρόν, αλλά δεν σταμάτησε για πολύ τον Dutto.

Πριν λίγες μέρες ο Ιταλός έτρεξε στον αγώνα Africa Eco Race στη Βόρεια Αφρική, ένα ράλι παρόμοιας λογικής με το Dakar και ουδόλως εύκολο: 4,000 χιλιόμετρα σε 12 αγωνιστικές μέρες με αμμόλοφους και τα όλα τους.

Και ο Dutto κατάφερε το αδιανόητο: στις 19 Ιανουαρίου 2020 τερμάτισε επιτυχώς στην 47η θέση σε σύνολο 66 συμμετεχόντων! Άφησε δηλαδή και 19 αναβάτες πίσω του…

ύμφωνα με τους διοργανωτές του συγκεκριμένου αγώνα, ο Dutto είναι ο πρώτος παραπληγικός αναβάτης που τερματίζει στο Africa Eco Race – από μνήμης δε μπορούμε να θυμηθούμε κάποιον άλλο που να έχει τερματίσει σε ανάλογο ράλι, αλλά ας μην το θεωρήσουμε και βέβαιο.

Όπως και να έχει, το κατόρθωμά του 50χρονου αναβάτη είναι απλά γιγάντιο και συνιστά ένα υπερπολύτιμο μάθημα ζωής για όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Τα συγχαρητήρια και ο σεβασμός μας είναι το λιγότερο που μπορούμε να του απευθύνουμε.

Πηγή
www.bikeit.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button