Ιστορίες

«Ολοι έξω!» – οδηγός λεωφορείου έδιωξε τους απαθείς επιβάτες για να ανεβάσει άνδρα με αναπηρικό καρότσι

Συνέβη στο Παρίσι και ενώ ο οδηγός έκανε κάτι αυτονόητο αγανακτισμένος από την αδιαφορία του κόσμου, αυτή του η ευαισθησία τον ανακήρυξε σε ήρωα της ημέρας.

Ενας οδηγός λεωφορείου στο Παρίσι ήταν ο μόνος που έδειξε στοιχεία πολιτισμού και ανθρωπιάς, στη θέα των επιβατών που είτε γελούσαν, είτε έμεναν άπραγοι, βλέποντας έναν εξηντάχρονο ανάπηρο συνταξιούχο, ο οποίος προσπαθούσε να ανέβει μαζί με το αμαξίδιό του.

Μία πράξη που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη και αναπόσταστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ακριβώς επειδή δεν είναι, κατέληξε στο να ανακηρυχθεί ο συγκεκριμένος οδηγός λεωφορείου σε ήρωα της ημέρας.

Οπως αναφέρει και δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, «δεν είμαστε πλέον καθόλου εξοικειωμένοι με τις αυτονόητες πράξεις καλοσύνης. Οι άνθρωποι έχουν καταντήσει αδιάφοροι μέσα σε αδιάφορες κοινωνίες».

Ο εξηντάχρονος ανάπηρος άνδρας περίμενε καθισμένος στο αναπηρικό του καροτσάκι, στη στάση του λεωφορείου μαζί με τον αδελφό του. Αν εξαιρέσουμε πολύ λίγους σταθμούς, το μετρό στο Παρίσι δεν έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές ώστε να θεωρείται προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία. Και κάπως έτσι, οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, καταφεύγουν αποκλειστικά στη λύση του λεωφορείου για τις μετακινήσεις τους.

Οι δύο άνδρες περίμεναν, όταν όμως έφτασε το λεωφορείο, έφτασαν μαζί και τα προβλήματα. Οι επιβάτες έπρεπε να κάνουν χώρο μπροστά από την κεντρική πόρτα, προκειμένου να καταφέρει να ανέβει ο άνδρας με το αμαξίδιο. Επρεπε, αλλά δεν το έκαναν.

Κάποιοι απλά χασκογελούσαν αμήχανα, άλλοι κρύβονταν, άλλοι έμεναν απλώς αμετακίνητοι μπροστά στην πόρτα.

Ο οδηγός του λεωφορείου που παρακολουθούσε απορημένος την απαράδεκτη σκηνή, αισθάνθηκε ντροπή και αποφάσισε να κάνει κάτι δραστικό.

Οι δύο άνδρες δεν μπορούσαν να αντιδράσουν, ο οδηγός όμως, αντέδρασε: τράβηξε το χειρόφρενο, έσβησε τη μηχανή και έκανε ανακοίνωση. «Ολοι έξω. Τερματικός σταθμός» είπε στους σαστισμένους επιβάτες, οι οποίοι αρχικά πίστεψαν ότι το λεωφορείο είχε κάποια βλάβη.

«Το επόμενο λεωφορείο θα περάσει σε πέντε λεπτά» τους ενημέρωσε και αμέσως μετά, έκανε νόημα στον άνθρωπο που καθόταν στο αναπηρικό καροτσάκι, να ανέβει με την ησυχία του. Κάποιοι επιβάτες που κατάλαβαν τι συνέβαινε, άρχισαν να διαμαρτύρονται. Μάταια όμως. Η πόρτα του λεωφορείου έκλεισε ερμητικά μπροστά τους και το λεωφορείο έφυγε με δύο μόνο επιβάτες. Τον ανάπηρο άνδρα και τον αδερφό του.

Ο Φρανσουά Λε Μπερ, κατέβηκε ύστερα από μερικές στάσεις και δεν παρέλειψε να κάνει μία πολύ συγκεκριμένη ανάρτηση στον λογαριασμό του Twitter «Accessible POUR TOUS» περιγράφοντας την περιπέτειά του, αλλά και τον ανέλπιστο ήρωα-οδηγό του λεωφορείου.

«Ο οδηγός μού είπε ότι δεν έχει κάποιο φίλο ή συγγενή με κινητικά προβλήματα. Εκανε ό,τι έκανε, γιατί πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε. Και το θεώρησε ως πράξη πολιτισμού» είπε ο ευγνώμων Φρανσουά στους δημοσιογράφους για τον οδηγό, ο οποίος στα μάτια του πήρε διαστάσεις σούπερ ήρωα.

«Λένε ότι στο τέλος υπάρχει δικαιοσύνη, ακόμη και για άτομα σαν κι εμένα. Ο οδηγός προτίμησε να μείνει ανώνυμος, κι έτσι δεν μου είπε το όνομά του. Θα ήταν καλό όμως να μάθουμε ποιος είναι. Και να του δώσουμε ένα μετάλλιο» κατέληξε, μεταξύ αστείου και σοβαρού.

Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button