Ιστορίες

Οι χαρές, οι απογοητεύσεις και οι θρίαμβοι ενός αυτιστικού αγοριού που θέλει να γίνει φωτογράφος

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Ιταλός φωτογράφος Fabio Moscatelli συναντήθηκε με ένα αγόρι που ονομαζόταν Gioele μέσω ενός κοινού φίλου και ξεκίνησε μια στενή φιλία. Ο Moscatelli έβαλε από τότε σκοπό της ζωής του να κάνει τον Gioele φωτογράφο.

Ο Gioele έχει αυτισμό και η επικοινωνία δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά καθώς περνάει από την παιδική ηλικία στην εφηβεία, συνεχίζει να αναπτύσσει μια κοινή γλώσσα με τον φωτογράφο. Εκτός από τις φωτογραφίες του Moscatelli, το βιβλίο και η έκθεση Gioele περιλαμβάνουν σχέδια και φωτογραφίες του νεαρού αγοριού.

Όταν ξεκίνησε το έργο, ο Moscatelli δεν γνώριζε πολλά για τον αυτισμό, αλλά ήταν περίεργος. Ήθελε να βρει την πραγματικότητα πίσω από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις και η οικογένεια του Gioele τον καλωσόρισε στις ζωές και το σπίτι τους.

Μια αίσθηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης δημιουργήθηκε από νωρίς και ο Moscatelli περίμενε ένα μήνα πριν φωτογραφήσει το αγόρι. «Σταμάτησα να θεωρώ τον Gioele ως θέμα, σχεδόν αμέσως», παραδέχεται ο φωτογράφος σε συνέντευξη του στο featureshoot. «Έγινε ένας συνταξιδιώτης σε ένα εξαιρετικό ταξίδι».

Ο Gioele, όπως ο Moscatelli, είναι καλλιτέχνης. Ζωγραφίζει μυθικά ζώα, όπως χρωματιστές ζέβρες και πλάσματα όπως αυτά που ο φωτογράφος περιγράφει ως «αράχνες-λύκους» και «εγχώρια λιοντάρια». Ενδιαφερόταν επίσης για την κάμερα και μερικές φορές ζήτησε να φωτογραφηθεί. Από τότε, άρχισε επίσης να παίρνει τις δικές του φωτογραφίες.

Ο Moscatelli συγκρίνει τη φροντίδα για κάποιον με αυτισμό να κοιτάζει μέσα από ένα παράθυρο. Κάθε άτομο βλέπει το άλλο, αλλά μερικά πράγματα παραμένουν απρόσιτα. Σε μια φωτογραφία, ο Gioele κάθεται μπροστά σε ένα πραγματικό παράθυρο με μια κιθάρα παιχνίδι και μπορούμε να δούμε τη σιλουέτα του πίσω από την κουρτίνα.

Διαβάστε:  Αυτισμός: Ένα χιλιόμετρο ακόμη, μία προσπάθεια τη φορά | Ada Stamatatou | TEDxUniversityofCrete

Το αγόρι είχε ζητήσει να γευματίσει στο σπίτι του φωτογράφου και ήταν η πρώτη φορά που βγήκε και έκανε κάτι χωρίς τους γονείς του.

«Σίγουρα θυμάμαι ότι ήταν στις 8 Δεκεμβρίου», λέει ο φωτογράφος. «Και δεν θα το ξεχάσω ποτέ». Σύμφωνα με τα λόγια του, η συνεργασία είναι σαν να «εργάζομαι σε ένα παζλ». Με το πέρασμα του χρόνου, είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση ο ένας στον άλλον λίγο περισσότερο.

Ένα πρόσωπο που επικοινωνεί εύκολα με το Gioele είναι η κόρη του Moscatelli, η Syria. «Δεν υπάρχει ένας τοίχος μεταξύ τους», λέει ο καλλιτέχνης. «Είναι φίλοι και απολαμβάνουν να περνάνε χρόνο μαζί». Παίζουν συχνά παιχνίδια, παρακολουθούν ταινίες και παρευρίσκονται σε πάρτι και ο φωτογράφος πιστώνει τον Gioele ότι τον έκανε καλύτερο πατέρα για την κόρη του.

Τώρα στο γυμνάσιο, το αγόρι έχει γίνει ψηλότερο από το Moscatelli και ο φωτογράφος τον θεωρεί ως γιο του. Εξηγεί: «Μέσα από την προσοχή του στα μικρά πράγματα και την χαρά του στις καθημερινές του κατακτήσεις, μου δίδαξε να εκτιμώ τη ζωή και όλα όσα επιφυλάσσει για μας, καλύτερα ή χειρότερα».

Το Gioele είναι μια προσωπική ιστορία για δύο οικογένειες, αλλά ο Moscatelli αντιλαμβάνεται ότι θα έχει απήχηση σε ανθρώπους που βρίσκονται σε φυσικά και ψυχολογικά όρια. «Ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα ξεπεράσουν το φόβο τους για τη διαφορά», λέει ο ίδιος. «Το να ξοδεύεις χρόνο με ανθρώπους σαν τον Gioele είναι ένας θησαυρός και μια ανθρώπινη εμπειρία που είναι σχεδόν αδύνατο να εξηγήσεις».

 Στην έκθεση ο Gioele χαιρέτησε τους επισκέπτες και τους μίλησε για τα έργα. Τα όνειρα των γονιών του και του Moscatelli γι `αυτόν, όσο  μεγαλώνει, είναι μια μέρα για να γίνει ο ίδιος φωτογράφος. Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο εδώ.

Διαβάστε:  Μεγαλώνοντας με τον αυτισμό του αδελφού μου (video)

Πηγή
klik.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button