Ιστορίες

Νοητική υστέρηση είχαν μόνο οι «εγκέφαλοι» της κομπίνας (video)

Η 18η επέτειος από την απάτη που ντρόπιασε για πάντα τον ισπανικό αθλητισμό

Από καιρού εις καιρόν προκύπτουν ιστορίες αθλητών και ομάδων που σκαρφίστηκαν κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, ώστε να… κόψουν δρόμο προς την επιτυχία. Αυτό, όμως, που έκαναν οι Ισπανοί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ, δεν έχει προηγούμενο.

Η ισπανική ομάδα μπάσκετ ατόμων με αναπηρίες έφτασε με πολύ μεγάλη ευκολία στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, την ομάδα έπρεπε να απαρτίζουν παίκτες είτε με σωματική αναπηρία, είτε με νοητική υστέρηση. Ωστόσο, τη στιγμή που οι Ισπανοί πανηγύριζαν τη νίκη με 87-63 επί της Ρωσίας στον τελικό, κάτι έδειχνε να μην πηγαίνει καλά.

Δεκάδες Ισπανοί τηλεφώνησαν στα γραφεία της μαδριλένικης εφημερίδας «Marca» αναφέροντας πως τίποτε δεν φανέρωνε την παραμικρή αναπηρία των αθλητών. Κάποιοι, μάλιστα, αναγνώρισαν εντός της ομάδας ανθρώπους που είχαν συναντήσει κατά το παρελθόν και οι οποίοι δεν είχαν το παραμικρό πρόβλημα.

Οι… υποψιασμένοι Ισπανοί αποδείχθηκε πως είχαν απόλυτο δίκιο. Από τους δώδεκα παίκτες, μόλις οι δύο πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, ενώ οι υπόλοιποι ήταν ερασιτέχνες μπασκετμπολίστες. Ανάμεσά τους και ο δημοσιογράφος Κάρλος Ριμπαγόρδα, ο άνθρωπος που σαν σήμερα, στις 14 Δεκεμβρίου 2000, αποκάλυψε δημοσίως την απάτη.

Τι είχε συμβεί; Ο επικεφαλής της ισπανικής ομοσπονδίας, Μάρτιν Βιθέντε, σκαρφίστηκε τον πλέον εύκολο τρόπο, προκειμένου να καρπωθεί χρήματα από χορηγίες και μπόνους. Συγκέντρωσε δέκα άσημους μπασκετμπολίστες δίνοντάς τους την οδηγία να μη μιλάνε καθόλου κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στην Αυστραλία, ενώ τους χορήγησε και πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας.

Αυτά, πάντως, δεν φάνηκαν χρήσιμα, αφού στο Σίδνεϊ ουδείς μπήκε στον κόπο να ελέγξει τους Ισπανούς. Για καλό και για κακό, αυτοί κυκλοφορούσαν με καπέλα και γυαλιά ηλίου, ώστε να μην αναγνωριστούν. Επίσης, κατά τη διάρκεια των αγώνων λάμβαναν την οδηγία να μην παίζουν τόσο καλά, επειδή “μπορεί να μας καταλάβουν”.

Όταν αποκαλύφθηκε η απάτη, ο Ριμπαγόρδα είπε πως κίνητρο των αθλητών ήταν ένα δωρεάν ταξίδι στην Αυστραλία, ενώ από την ομάδα αφαιρέθηκαν τα χρυσά μετάλλια και η ομοσπονδία αναγκάστηκε να επιστρέψει τα χρήματα που κέρδισε με δόλιο τρόπο.

Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button