Πρόσωπα

«Νιώθω ότι δεν έχω άλλες δυνάμεις να αγωνιστώ»: Η Παραολυμπιονίκης Αλεξάνδρα Σταματοπούλου καταγγέλλει μια αδικία

Όπως αναφέρει η πρωταθλήτρια κολύμβησης, διαπράττεται εδώ και έξι σχεδόν χρόνια σε βάρος της, και σε βάρος άλλων αθλητών που εκπροσωπούν την Ελλάδα σε πανευρωπαϊκούς και παγκόσμιους αγώνες.

ΗΑλεξάνδρα Σταματοπούλου επέστρεψε από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το καλοκαίρι του 2021, με το χάλκινο μετάλλιο. Η πρωταθλήτρια της κολύμβησης, η οποία έχει διαγνωστεί με το σπάνιο Σύνδρομο Δύσκαμπτου Ανθρώπου και που πρόσφατα έδωσε μια συγκλονιστική συνέντευξη στο Marie Claire, δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που αποσπά διεθνείς και παγκόσμιες διακρίσεις. Ανάμεσα στα μετάλλια που έχει φέρει στην Ελλάδα είναι δύο χρυσά, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Δουβλίνο, το 2018, και στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Μαδέιρα το 2021.

Όπως ωστόσο καταγγέλλει σε νέα της ανάρτηση στο Facebook, μια νομοθεσία που ισχύει τα τελευταία έξι περίπου χρόνια στερεί στην ίδια, και σε συναθλητές της, το δικαίωμα οποιασδήποτε οικονομικής επιβράβευσης για κάποιες διεθνείς διακρίσεις τους. Το 2016, μας εξηγεί, «τροποποιήθηκε ο νόμος 2725/99 και από τότε, σύμφωνα με το ΦΕΚ 903/Β, όταν αγωνιζόμαστε σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να εκπροσωπούνται συνολικά οκτώ διαφορετικές χώρες στον ίδιο αγώνα. Προσωπικά, στα δύο χρυσά μου μετάλλια αντιμετώπισα τη μία φορά έντεκα αντιπάλους και τη δεύτερη δεκατρείς, αλλά κάποιοι εκπροσωπούσαν τις ίδιες χώρες -κυρίως Ουκρανία, Ρωσία, Γερμανία και Ιταλία- με αποτέλεσμα να συμπληρώνονται επτά και όχι οκτώ διαφορετικές χώρες.

»Όταν δεν συγκεντρώνονται οκτώ διαφορετικές χώρες στον ίδιο αγώνα, αν κερδίσεις το χρυσό ή οποιοδήποτε μετάλλιο, δεν δικαιούσαι καμία οικονομική επιβράβευση γιατί βγαίνεις από τον πίνακα των επιτυχόντων. Πηγαίνουμε και αγωνιζόμαστε, συναγωνιζόμαστε χώρες πιο ισχυρές από εμάς κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες, αλλά η αντιμετώπισή μας δεν είναι αυτή που μας αξίζει. Αγωνιζόμαστε σε διεθνές επίπεδο για να λάβουμε μια απάντηση-καταπέλτη, ότι δεν δικαιούμαστε τίποτα.

»Μέσω του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, ζητήσαμε από τον κύριο Αυγενάκη [Ελευθέριος Αυγενάκης, υφυπουργός Αθλητισμού] να τροποποιηθεί η νομοθεσία, αλλά το αίτημά μας απορρίφθηκε. Με τους συναθλητές μου -ακόμα τρεις Έλληνες, που τυγχάνει να είμαστε κυρίως γυναίκες- ζητάμε τα δεδουλευμένα, ούτε συμπόνοια ούτε ελεημοσύνη. Φέτος έχω το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Μαδέιρα και υπάρχει πάλι φόβος να μη συγκεντρωθούν οκτώ χώρες. Πλέον νιώθω ότι δεν έχω άλλες δυνάμεις, άλλα αποθέματα να αγωνιστώ».

Διαβάστε:  H Αλεξάνδρα Σταματοπούλου γράφει στο Propago για όσους μας “στερούν το δικαίωμα στο όνειρο” και συγκλονίζει

Όπως έγραψε η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου στην ανάρτησή της στο Facebook:

«Μακάρι να είχα την τύχη να έχω δίκαια αντιμετώπισης από το κράτος! Να λάμβανα τα δεδουλευμένα για τα δύο χρυσά μετάλλια!

»Άλλοι θα κάνουν αλλαγή χρόνου με ήσυχο το κεφάλι! Το πάλεψα κι έχασα, δύο φορές!

»Ζητάω να δικαιωθώ για μια άτυχη στιγμή που μια ξένη αθλήτρια δεν συμμετείχε τελευταία στιγμή, άρα δεν είχα οκτώ χώρες διαφορετικές! Με τιμωρεί το κράτος, για ποιο λόγο; Τι άλλο πρέπει να κάνω;

»ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ… και δεν ξέρω για πόσο καιρό θα αντέξω να σκέφτομαι ότι αδίκως η χώρα με κατατάσσει στους ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ.

»Καλές γιορτές στους τυχερούς!».

Δείτε την ανάρτηση:

Πηγή
www.marieclaire.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button