Πρόσωπα

Νίκος Γκάτσος: Αν θυμηθείς τ’όνειρό μου, σε περιμένω να’ρθείς…” Το υπέροχο τραγούδι που ερμήνευσαν και οι Beatles

Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε σαν σήμερα στις 8 Δεκεμβρίου του 1915.

Το υπέροχο τραγούδι, σε στίχους του κορυφαίου Έλληνα ποιητή, μελοποιημένο ιδανικά από το Μίκη Θεοδωράκη, που ερμήνευσαν και οι Beatles.

Νίκος Γκάτσος. Ο ανεπανάληπτος ποιητής, μεταφραστής και στιχουργός. Μια ιδιαίτερη περίπτωση για τα ελληνικά γράμματα. Με τη μοναδική ποιητική σύνθεση στο ενεργητικό του- την περίφημη “Αμοργό” -θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποιητές μας.

“Μνημειώδες έργο του νεοελληνικού ποιητικού επειδή περιέχει βαθύτατα την ελληνική παράδοση, δεν την εκμεταλλεύεται, ενώ συγχρόνως περιέχει όλη την ευρωπαϊκή θητεία του Μεσοπολέμου” τη χαρακτήρισε ο Μάνος Χατζιδάκις.

“Αν θυμηθείς τ`όνειρό μου”….

`Ενα  πανέμορφο τραγούδι σε στίχους του σπουδαίου Νίκου Γκάτσου και μουσική Μίκη Θεοδωράκη… Η μελωδία του – που γράφτηκε το Νοέμβριο του 1958 στο Παρίσι- χρησιμοποιήθηκε στην Αγγλοϊσπανική ταινία του Μισέλ Πάουελ “Honeymoon”. Το συγκεκριμένο τραγούδι μαζί με την “Μυρτιά”, είναι τα δύο πρώτα τραγούδια με τα οποία συστήθηκε στο Ελληνικό κοινό στο πρώτο του μικρό δισκάκι.

Το 1960 γίνεται η  ηχογράφησή του γίνεται του και γνωρίζει πολλές επιτυχίες και ερμηνείες.

Διεθνώς ακούγεται ως “Honeymoon song”, σε στίχους του Γουίλιαμ Σάνσομ και πρωτοπόρο ερμηνεία από τον Μαρίνο Μαρίνι και το κουαρτέτο του.

`Οταν άκουσαν αυτήν την ερμηνεία οι Τζον Λένον και Πολ Μακ Κάρτνεϊ, αποφασίζουν να το ξαναηχογραφήσουν, στις 16 Ιουλίου 1963, για τον κύκλο ραδιοακροαμάτων Pop Go The Beatles που ετοίμαζαν τότε για το BBC.

Στις 8 Αυγούστου του ίδιου έτους, η υπέροχη ερμηνεία τους μεταδίδεται  και μετά παραμένει στα συρτάρια έως τον Νοέμβρη του 1994 οπότε περιλαμβάνεται στο The Beatles: Live at the BBC.

Η πρώτη έκδοση γίνεται με ερμηνεύτρια την Γιοβάνα και διεύθυνση ορχήστρας τον Μάνο Χατζιδάκι. Στην επόμενη έκδοση τη μουσική επιμέλεια έχει ο ίδιος ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης  κι ερμηνεύει η Μαίρη Λίντα με τον Μανώλη Χιώτη να παίζει μπουζούκι.

Ο Νίκος Γκάτσος ξεκίνησε με το “Χάρτινο το Φεγγαράκι” και 350 στιχουργήματά του μελοποιούνται. Αρχικά προτιμά να υπογράφει με το ψευδώνυμο Βασίλης Καρδής ή ως Νίκος Γεωργίου… Σημαδεύει τελικά,  μια ολόκληρη εποχη! Τα περισσότερα τραγούδια του έχουν μελοποιηθεί από Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Μούτση, Κηλαηδόνη.

Αν θυμηθείς τ` όνειρό μου

Στην αγκαλιά μου κι απόψε σαν άστρο κοιμήσου
δεν απομένει στον κόσμο ελπίδα καμιά
τώρα που η νύχτα κεντά με φιλιά το κορμί σου
μέτρα τον πόνο κι άσε με μόνο στην ερημιά

Αν θυμηθείς τ` όνειρό μου
σε περιμένω να `ρθεις
μ` ένα τραγούδι του δρόμου να ρθεις όνειρό μου
το καλοκαίρι που λάμπει τ` αστέρι με φως να ντυθείς

Honeymoon Song

I never knew that a day

Like today lay before us.

I`ve got the sun in my heart

And my hearts in the sun.

Skies are as bright

As your eyes,

The horizon is open.

Love is the ceilingstyle

Πηγή
filoitexnisfilosofias.com
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button