Ιστορίες

Μια μαρτυρία για την ταλαιπωρία των ΚΕΠΑ που …σπάει κόκκαλα

Το χρονικό μιας εξέτασης από γιατρούς στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας δημοσίευσε στο λογαριασμό της στο Facebook μια κυρία, μέλος της ομάδας “Συνήγορος των ΑΜΕΑ” και το Iatropedia θεωρεί υποχρέωσή του να αναδημοσιεύσει σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν αυτοί που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση…

Διαβάστε τη δημοσίευση:

ΚΕΠΑ: ΟΤΑΝ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΦΙΑΛΤΗΣ

Ο τρόμος των ατόμων με αναπηρία έχει όνομα και ονομάζεται ΚΕΠΑ. Πρόκειται για τις περιώνυμες (ή να πω διαβόητες) υγειονομικές επιτροπές που καθορίζουν τα ποσοστά αναπηρίας.

Γιατί όμως μια τυπική διαδικασία που είναι μάλλον απαραίτητη για να καθοριστούν τα ποσοστά που θα δώσουν τις παροχές στον Αμεα (προνοιακά επιδόματα, σύνταξη κλπ) καταλήγει για τους περισσότερους,μια εφιαλτική εμπειρία;

Θα προσπαθήσω παρακάτω να εντοπίσω τους περισσότερους λόγους όπως περιγράφονται συχνά από τους ίδιους τους ασθενείς.

1) Οι γιατροί των επιτροπών είναι ανώνυμοι.

Δεν συστήνονται στον ασθενή και δεν υπογράφουν την απόφασή τους . Επιπλέον το άτομο με αναπηρία δεν γνωρίζει αν η ειδικότητα του γιατρού είναι συναφής με την ασθένεια του, αν και τυπικά το τελευταίο δεν προβλέπεται. Ξεκινά λοιπόν η διαδικασία της εξέτασης ήδη σε κλίμα αδιαφάνειας.

2) Ο ασθενής μπαίνει στην επιτροπή μόνος ( εκτός από ειδικές περιπτώσεις)

Είναι αγχωμένος ,ταλαιπωρημένος από την συνήθως πολύωρη αναμονή και αντιμετωπίζει αγνώστους ανώνυμους γιατρούς ,που σπανίως του απευθύνουν το λόγο. Η συμπεριφορά είναι αρκετές φορές απότομη,αυταρχική και ο ασθενής αντιμετωπίζεται σαν ο αδαής της ιστορίας που δεν ενδιαφέρει η γνώμη του . Με δεδομένο όμως ότι από την απόφαση της επιτροπής εξαρτάται η ίδια η επιβίωση του, νοιώθει εξαιρετικά ευάλωτος και αδυνατεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Εύκολα θα δεχτεί να του απευθυνθούν στο ενικό η να τον απαξιώσουν . Εξάλλου βρίσκεται ανάμεσα σε ανώνυμους που δεν έχει καν τον τρόπο να γνωρίζει αν είναι η όχι γιατροί. .

Διαβάστε:  ΟΠΕΚΑ: Παράταση για τα προνοιακά επιδόματα λόγω αναβολής της εξέτασης από ΚΕΠΑ

3) Δεν υπάρχει εξεταστήριο.

Ο χώρος είναι μάλλον βρώμικος και ενίοτε μυρίζει καπνό. Ο ασθενής καλείται να επιδείξει ουλές ,ακρωτηριασμούς ,πάνες κλπ ΜΠΡΟΣΤΑ στον γραμματέα ( διοικητικό) της επιτροπής!! Η πόρτα είναι ξεκλείδωτη και συχνά μπαινοβγαίνουν άτομα. Πουθενά παραβάν, γάντια , πλύσιμο χεριών. Όλα χύμα. Πουθενά σεβασμός στην αξιοπρέπεια των εξεταζομένων.

4) Παρά το γεγονός ότι το ΦΕΚ αναπηρίας καθορίζει με αρκετά μεγάλη σαφήνεια τα ποσοστά, οι αποκλίσεις που παρατηρούνται στις αποφάσεις είναι μεγάλες και αδικαιολόγητες.

Ο εξεταζόμενος προσέρχεται με πλήθος εξετάσεων και νοσοκομειακών γνωματεύσεων υπογεγραμμένων από έγκριτους επιστήμονες, οι όποιες για άγνωστο λόγο δεν λαμβάνονται υπόψη. Πόσο καλά γνωρίζουν οι γιατροί το ΦΕΚ αναπηρίας? Πόση εκπαίδευση έχουν λάβει πριν πάρουν μέρος στην επιτροπή? Πρόκειται για προχειρότητα,για έλλειψη εκπαίδευσης ,για αδιαφορία μιας και η συμμετοχή σε επιτροπή είναι μάλλον αγγαρεία για ένα γιατρό? Τα πάμπολλα λάθη και οι παραλείψεις στις αποφάσεις ,δημιουργούν εύλογα ερωτήματα .Φταίει μήπως η χρονική πίεση? Η εξέταση δεν ξεπερνά τα 10 λεπτά πολλές φορές.

5) Ο ασθενής ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ στα πρακτικά της επιτροπής

Αυτό θα βοηθούσε να σχηματίσει γνώμη για το σκεπτικό που οδήγησε στην λήψη της απόφασης Η γραμματεία των ΚΕΠΑ αρνείται να γνωστοποιήσει τα ονόματα των γιατρών,την ειδικότητά τους και τα πρακτικά της επιτροπής.

6) Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για κοινωνικά κριτήρια .

Άνθρωποι ηλικιωμένοι, χωρίς ένσημα και πρόσβαση στην αγορά εργασίας, βλέπουν να χάνουν ξαφνικά το μόνο μέσο διαβίωσης, δηλ το προνοιακό επίδομα. Οι γιατροί δεν έχουν εκπαιδευτεί ώστε να δείχνουν την απαραίτητα ευελιξία όταν κοινωνικοί λόγοι το απαιτούν . Ας προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση ενός 60χρονου καρκινοπαθούς ,που έκλεισε εξ ανάγκης την μικροεπιχείρηση του και μετά 5 έτη αγώνα κατά της νόσου απορρίπτεται ξαφνικά από τα ΚΕΠΑ ως υγιής , μένοντας κυριολεκτικά μετέωρος.

Διαβάστε:  ΤΑ ΤΡΙΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΕΠΑ – ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ EMAIL

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ :

Οι επιτροπές ΚΕΠΑ θα πρέπει να λειτουργούν υπό πλήρη διαφάνεια. Έτσι ώστε ο ασθενής να προσέρχεται χωρίς πρόσθετο άγχος και ανασφάλεια και να διασφαλίζονται τα δικαιώματά του.
Οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένες ,να αναγράφονται τα ποσοστά αναλυτικά και να υπογράφονται από όλους τους γιατρούς της επιτροπής .

.Οι γιατροί ,θα πρέπει να σέβονται τον ασθενή ,να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να αποκτήσουν ενσυναίσθηση . Να αντιληφθουν οτι οι αποφάσεις που λαμβάνουν μεσα σε 5 λεπτά,καθοριζουν την τύχη ολόκληρων οικογενειών σε καιρούς ιδιαιτέρως χαλεπούς. Το ΦΕΚ αναπηρίας τους καθοδηγεί,χωρίς να τους υποχρεώνει να εξαντλήσουν τα όρια αυστηρότητας.

Τέλος θα πρέπει να απαλειφθεί η πρωτοφανής παράβαση του νόμου που λαμβάνει χώρα, όταν, όπως βεβαιώνουν ασθενείς, συμμετέχουν οι ίδιοι γιατροι στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια επιτροπή.

Σημείωση :

Τα ΚΕΠΑ σήμαναν αξιοσημείωτη πρόοδο στην εξέταση των ΑΜΕΑσε σχέση με το παρελθόν, και σπανίως δημιουργούνται υποψίες για διαφθορά. Αναγνωρίζουμε βεβαίως ότι θα υπάρχουν προβλήματα και δυσλειτουργίες εκφρασμένα και από την πλευρά των γιατρών ,που ευχόμαστε να λυθούν.. Δεν δαιμονοποιούμε τους γιατρούς.

Ωστόσο ως ασθενείς διαπιστώνουμε οτι απέχουμε παρασάγγας μέχρι να πούμε οτι έχουμε φτάσει σε ένα ανεκτό επίπεδο λειτουργίας των επιτροπών, που να μας αφήνει με την εντύπωση οτι κρινόμαστε δικαίως και νομιμοτύπως

liza tribeca

Πηγή
www.iatropedia.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button