Πρόσωπα

Η μεγαλοσύνη του Keanu Reeves: Μια ζωή γεμάτη τραγικά γεγονότα (και ευεργεσίες)

Η περίπτωση του Keanu Reeves είναι απ΄αυτές που αντιλαμβάνεσαι ότι η μεγαλύτερη ευκολία είναι να κρίνεις από την άνεση της απόστασης και της αφάνειας τους άλλους. Να τους κρίνεις μάλιστα όχι με βάση το τι πρεσβεύουν οι ίδιοι. Αλλά με βάση τα δικά σου γούστα και τις δικές σου απαιτήσεις απ΄αυτούς. Είναι κι αυτή μια από τις δύσκολες μοίρες που πρέπει να διαχειριστούν οι διάσημοι.

Ο Keanu Reeves καταδυναστεύεται από τα χαρακτηριστικά της αναγνωρισιμότητας. Ένα προνόμιο που στον ίδιο πήρε τη μορφή του προβλήματος. Μετά από περίπου 30 χρόνια καριέρας είναι ένας στενοχωρημένος τύπος που συνομιλεί με την κατάθλιψη. Άλλες φορές υπερισχύει, άλλες ηττάται.

Τα γεγονότα της ζωής του είναι τέτοια που νουθετούν όσους από εμάς σπεύδουμε με τόση ευκολία να τον αποκαλέσουμε ατάλαντο, που όλες του οι εκφράσεις είναι η εξής μία και όλα όσα του έχουν «φορέσει». Κι από τους συναδέλφους του αυτό μπορεί και να είναι κατανοητό ως ένα βαθμό. Από τον κόσμο μάλλον δεν είναι. Γιατί ο Νόμος του Μέρφι βρήκε πεδίο δόξης λαμπρό στη ζωή του 53χρονου σήμερα ηθοποιού. Όχι μόνο με την έννοια ότι έδινε διαρκώς συνέχεια σε μια κάστα περιστατικών, αλλά κι επειδή διάλεξε να του τα «χαρίσει» στις πιο σκληρές και δυσβάσταχτες μορφές τους.

Η ζωή του Reeves βασίστηκε στην κλιμάκωση τους. Πρώτα ήταν ο πατέρας του που παράτησε την οικογένεια. Τη μητέρα του, τον ίδιο και τ΄αδέρφια του. Ήταν μόλις 3 ετών όταν συνέβη αυτό. Μέχρι τα 12 του είχε επαφές μαζί του, αλλά η σύλληψη του πατέρα του για διακίνηση ναρκωτικών ολοκλήρωσε έναν δεσμό που δεν φαινόταν να έχει πολλές ανάσες.

Όσο κι αν ένα παιδί δεν αντιλαμβάνεται πολύ γρήγορα την θέση του πατέρα στις ψυχολογικές προεκτάσεις της ζωής του, ένα τέτοιο γεγονός σαφώς σε αλλάζει. Σε κάνει πιο σκληρό και κλειστό. Τι πιο λογικό για τον Keanu να νιώθει πως δεν κολλάει σε καμία ομάδα, σε κανένα κοινωνικό σύνολο και να αποζητά την απομόνωση. Η οικογενειακή του κατάσταση και η δυσλεξία τον έκαναν από τους πιο δύσκολους μαθητές. Αποτέλεσμα αυτού να έχει αλλάξει 4 σχολεία σε μια τριετία και συνολικά πάνω από 7. Άρα παρέες σταθερές δεν υπήρχαν ούτε ως σκέψη για εκείνον.

Το απολυτήριο δεν βρέθηκε ποτέ στα σχέδια του. Βρέθηκε η υποκριτική. Κι αυτή του έδειξε τον αδυσώπητο της χαρακτήρα από την πρώτη στιγμή. Όχι στο επαγγελματικό κομμάτι, αλλά στο διαπροσωπικό. Ο River Phoenix ήταν ο πρώτος του συνεργάτης και ο πρώτος φίλος που έκανε. Δεν πρόλαβε όμως να κλείσει τα 23 του έτη και πέθανε από υπερβολική χρήση ναρκωτικών έξω από το κλαμπ Viper, που τότε ανήκε στον Johnny Depp. Η καταμέτρηση μόλις είχε ξεκινήσει.

Όταν ήρθε το 1998 υπήρξε η αμυδρά ψευδαίσθηση ότι το μοτίβο της μοίρας του θα αποκτήσει θετική ενδυμασία. Δυστυχώς όχι. Γιατί μπορεί το 1998 να ερωτεύτηκαν παράφορα με την ηθοποιό Jennifer Syme, μπορεί να παντρεύτηκαν μέσα σε ένα χρόνο και να είχαν την ευτυχία να συλλάβουν παιδί άμεσα, όμως μηδένα προ του τέλους μακάριζε.

Το παιδί γεννήθηκε ένα μήνα πριν από το αναμενόμενο και πέθανε στη γέννα. Η απώλεια ενός παιδιού ή γενικά κάθε τέτοιου μεγέθους απώλεια φέρνει δύο αποτελέσματα. Ή σου δημιουργεί την ανάγκη να ενωθείς με τον άλλον στην οδύνη και την αποζητάτε μαζί ή σας κλειδώνει τόσο στο μέσα σας, ώστε θέλετε να απομακρυνθείτε από τον άλλο. Γιατί; Γιατί σας θυμίζει αυτή την οδύνη. Ο Reeves και η Syme χώρισαν στα τέλη του 2000.

Το 2001 ήρθε ο «χωρισμός» της Syme από την ζωή. Καθώς επέστρεφε από ένα πάρτι, το αμάξι της ανετράπη, εκείνη εκτοξεύτηκε και πέθανε ακαριαία. Δεν πιστεύω ότι θα υπήρχε κανείς που να είχε βιώσει τις απώλειες του Reeves και θα πάλευε να ζει. Η συνέπεια βέβαια ήταν να πάψει να προσμένει βαθύ δέσιμο με τους ανθρώπους και δη στο ερωτικό κομμάτι. Η σχέση του με την Diane Keaton ήταν μια σχέση στοργής ως επί το πλείστον.

Μπορούν τα πράγματα να χειροτερέψουν; Μπορούν. Με την θλίψη για τις δύο απώλειες να είναι πολύ νωπή, ο Keanu μαθαίνει ότι η αδερφή του Kim πάσχει από λευχαιμία. Το 2002 η λευχαιμία ήταν μια ασθένεια με τρομακτικά μεγάλο ποσοστό θανάτου. Όχι τόσο για το πόσο ανίατη είναι, αλλά γιατί η θεραπεία της κόστιζε πολλά περισσότερα χρήματα.

Η ηλιαχτίδα σε αυτή τη διαρκή συννεφιά για τον ηθοποιό ήταν ότι το Matrix αποτέλεσε μια τεράστια εμπορική επιτυχία και του απέφερε τόσα πολλά λεφτά, ώστε δεν χρειάστηκε να σκεφτεί στιγμή που θα τα διαθέσει. Βάλτε σε αυτό ότι από τα 114 εκατομμύρια δώρισε τα 80 στο επιτελείο των ταινιών και αυτομάτως έχουμε έναν άνθρωπο που καταργεί μόνος του την ιδιότητα του ηθοποιού. Που δεν μας επιτρέπει να τον δούμε-κρίνουμε έτσι.

Η αδερφή του είναι ακόμα ζωντανή, χωρίς να έχει γλυτώσει απ΄αυτό. Είναι όμως εδώ. Δείχνει τρομερή αντοχή και διανύει σήμερα το 52ο έτος της. Ίσως εκείνη να αποτελέσει την απαρχή για τον θετικό Νόμο του Μέρφι στη ζωή του Keanu.

Το σίγουρο είναι ένα. Ο στενοχωρημένος Reeves, που κάθεται μόνος στο παγκάκι και τρώει το μπέιγκελ του, δεν πούλησε ποτέ κάποια σπουδαιότητα στην ερμηνευτική του πορεία. Έκανε απλά τις ταινίες και ό,τι άλλο για να χρηματοδοτεί οργανισμούς που αφορούν σε ανίατες ασθένειες και να στηρίζει την οικογένεια του. Γι΄αυτό ας δούμε λίγο διαφορετικά το πως κρίνουμε κάποιους ανθρώπους!

Πηγή
menshouse.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button