Ιστορίες

Η ιστορία – έμπνευση 16χρονης μπαλαρίνας χωρίς χέρια: «Είμαστε κάτι παραπάνω από τις αναπηρίες μας» [video]

Η 16χρονη Βραζιλιάνα Βιτόρια Μπουένο Μπότσε γεννήθηκε χωρίς χέρια, αλλά αυτό δεν τη σταμάτησε για να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Έγινε πρίμα μπαλαρίνα.

Στη ζωή είναι πολύ εύκολο να βρίσκουμε δικαιολογίες για το πώς δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας, αλλά μια νεαρή χορεύτρια που δεν έχει χέρια έκανε το όνειρο της πραγματικότητα και μας υπενθυμίζει ότι όλα είναι δυνατά με σκληρή δουλειά και αφοσίωση.

Οι πληροφορίες για το πώς η Βιτόρια Μπουένο Μπότσε (Vitória Buono Boche) έχασε τα χέρια της είναι συγκεχυμένες. Υπάρχουν αναφορές που λένε ότι γεννήθηκε έτσι και άλλοι λένε ότι δεν έχει αποκαλύψει ποτέ το τι έχει συμβεί.

Όταν η μητέρα της την πήγε για πρώτη φορά σε ένα μάθημα μπαλέτου, ανησυχούσε για την προσαρμογή της.

«Πήγε για μια βόλτα και ο κόσμος τής σήκωνε τα μανίκια για να δει. Ο κόσμος με πλήγωσε. Η ιδιαιτερότητά της είναι περίεργη, αλλά ο κόσμος πραγματικά με πλήγωσε με τη συμπεριφορά του» είπε η 39χρονη μητέρα της, Γουάντα.

Η κοινωνική περιέργεια

Η νεαρή Βραζιλιάνα είχε ως όνειρο να γίνει μπαλαρίνα, αλλά αυτό φάνταζε οδυνηρά μη ρεαλιστικό, ειδικά σε μια μικρή αγροτική πόλη στη Βραζιλία, όπου η αναπηρία της την έκανε κοινωνική περιέργεια.

Όμως, η Βιτόρια τους διέψευσε όλους. Η Vih, όπως είναι το παρατσούκλι της, είναι μια ταλαντούχα μπαλαρίνα εγγεγραμμένη στην Ακαδημία μπαλέτου «Andrea Falsarella», η οποία βρίσκεται στη Santa Rita do Sapucaí.

«Ακολουθώ με τα μάτια μου»

Η 16χρονη Βραζιλιάνα μπορεί να μην έχει χέρια από τους ώμους και κάτω, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να συνεχίσει το πάθος της για χορό.

«Για μένα, τα χέρια, είναι απλώς μια λεπτομέρεια. Ακολουθώ με τα μάτια μου, σαν να ήταν εκεί» αναφέρει.

Οι κινήσεις της πάνω στην ξύλινη σκηνή, είναι συγχρονισμένη με τους συναδέλφους της, και κανείς δεν μπορεί να διακρίνει πως δεν έχει χέρια. «Δεν νιώθω ότι τα χρειάζομαι καθόλου» τονίζει η Βιτόρια.

Ξεκίνησε το μπαλέτο με τη συμβουλή του φυσιοθεραπευτή της, που παρατήρησε ότι η νεαρή θα μπορούσε εύκολα να χορεύει.

Πάντως, περισσότερο από την πραγματοποίηση ενός ονείρου, η δύναμη και η ευελιξία που αποκτήθηκαν μέσω του χορού αποδείχτηκαν ζωτικής σημασίας για τη Βραζιλιάνα, η οποία πλέον κάνει τα πάντα με τα πόδια της.

Βάφει το πρόσωπό της, βουρτσίζει τα δόντια της, τσατάρει με το κινητό της, αλλά ψωνίζει και από το σούπερ μάρκετ.

«Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει με τα πόδια της κι εγώ δεν μπορώ να κάνω με τα χέρια μου» είπε ο πατέρας της, Ζοσέ Κάρλος Περέιρα.

Κάθε παράστασή της τονίζεται από το λαμπερό χαμόγελο και τη χαρούμενη συμπεριφορά της και επικεντρώνεται στις πιρουέτες και τις άλλες τεχνικές προκλήσεις. Της αρέσει επίσης τζαζ και ο σύγχρονος χορός στο στούντιο.

Παρά τη νεαρή ηλικία και τις φυσικές διαφορές της, έχει φτάσει σε επίπεδα επιτυχίας στον κόσμο του χορού που άλλοι εκκολαπτόμενοι καλλιτέχνες μπορούν μόνο να ελπίζουν ότι θα επιτύχουν!

Η Βιτόρια Μπουένο Μπότσε έχει επίσης λάβει την αναγνώριση και πολλά βραβεία για την ικανότητά της να χορεύει, από τη Royal Academy of Dance (είναι μια εξεταστική επιτροπή με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που ειδικεύεται στην εκπαίδευση και την κατάρτιση του χορού, με έμφαση στο κλασικό μπαλέτο) στο Λονδίνο. Η σχολή χορού που παρακολουθεί η Βιτόρια έχει εγκριθεί από τη Βασιλική Ακαδημία Χορού στη Βραζιλία.

Η «Βιχ» έλαβε χρυσό μετάλλιο από τη Βασιλική Ακαδημία Χορού στη Βραζιλία τον Οκτώβριο του 2019 και αυτό ήταν αναγνώριση για το ότι πέρασε την εξέταση επιπέδου 2 RAD με εντυπωσιακή διάκριση.

Η Βιτόρια στα 16 της είναι τόσο αποφασισμένη να ζήσει μια φυσιολογική ανεξάρτητη ζωή όσο οι φίλοι της. Είναι πολύ δραστήρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ο χορός είναι σαφώς το πάθος και το νούμερο ένα ενδιαφέρον της.

«Είμαστε κάτι παραπάνω από τις αναπηρίες μας»

Μέσω των social media στέλνει και μηνύματα προς τον κόσμο. «Αν κουράζεσαι, μάθε να ξεκουράζεσαι, να μην τα παρατάς» έχει γράψει ξέροντας ότι το πάθος και το ταλέντο της βρισκόταν στο χορό και άρχισε να το ακολουθεί από μικρή ηλικία.

Η Βιτόρια έχει μάθει να κάνει σχεδόν όλα όσα θα έκανε ο μέσος έφηβος χωρίς τα χέρια της και αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να μοιάζεις με όλους τους άλλους για να ζήσεις μια πλήρη, ανεξάρτητη ζωή.

«Είμαστε κάτι παραπάνω από τις αναπηρίες μας, οπότε πρέπει να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας» αναφωνεί με χαμόγελο και αποτελεί έμπνευση για πολλά παιδιά με παρόμοια προβλήματα.

Πηγή
sputniknews.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button