Ιστορίες

Η γυναίκα που άφησε αθόρυβα 30 εκατομμύρια ευρώ σε φιλανθρωπικές οργανώσεις

Κοσμοπολίτισσα, γενναιόδωρη και χαμηλού προφίλ, η Elizabeth O'Kelly, διέθεσε την περιουσία της σε αυτούς που την είχαν ανάγκη.

Τριάντα εκατομμύρια ευρώ άφησε σε φιλανθρωπικές οργανώσεις η Elizabeth O’Kelly, μια χήρα από την πολιτεία του Laois στην Ιρλανδία, μετά τον θάνατό της, τον Δεκέμβριο του 2016, σε ηλικία 92 ετών, σύμφωνα με το BBC.

Αν και όσοι γνώριζαν την Elizabeth O’Kelly κάνουν λόγο για μια ευγενική και γενναιόδωρη φίλη, γνωστή για την έμπρακτη καλοσύνη της, κανείς, ούτε από τον στενό της κύκλο, δεν γνώριζε γι αυτή την προσφορά.

Η «τάξη μεγέθους» της φιλανθρωπίας της έγινε πλήρως αντιληπτή μόνο αφότου πέθανε. Μια φίλη της, η κυρία Elizabeth Connelly, δήλωσε πως η εκλιπούσα, βοηθούσε συχνά την αρχαιολογική κοινότητα του Kildare που ήταν και οι δυο μέλη.

«Ήξερα πως ζούσε άνετα, αλλά δεν είχα γνώση σε ποιο βαθμό» αναφέρει.

Η O’Kelly, είχε γεννηθεί στην Γαλλία και ήταν μέτοχος της Clylim Properties που δραστηριοποιείται στο Δουβλίνο και πιστεύεται πως τα 30 εκατομμύρια ευρώ προήλθαν από την πώληση του ομίλου της εφημερίδας Leinster Leader το 2005.

Το BBC μεταδίδει, επικαλούμενο την φίλη της, πως όταν πουλήθηκε ο όμιλος, η O’Kelly έδωσε στους εργαζόμενους 3.000 στερλίνες στον καθένα.

«Πίστευε πως το προσωπικό δούλευε σκληρά και ήθελε να πει ευχαριστώ σε όλους τους και αυτός ήταν ο λόγος που έκανε αυτό τη γενναιόδωρη προσφορά.»

«Έπραξε έξυπνα, το ποσόν ήταν γενναίο αλλά και χαμηλό ώστε να μην επηρεάσει αρκετά την φορολόγηση των εργαζομένων» εκτιμά η φίλη της.    Οι Irish Times μεταδίδουν πως η εκλιπούσα ζούσε απλά, συνεσταλμένα και λιτά αλλά ήταν ανοιχτοχέρα με τους φίλους της.»

Η O’Kelly είχε γεννηθεί στην Γαλλία τον Ιανουάριο του 1924 και ορφάνεψε όταν ήταν ακόμη βρέφος. Μεγάλωσε με μια θεία της στο Δουβλίνο.

Διαβάστε:  Τεράστια δωρεά της καπνοβιομηχανίας “Καρέλια” – Δωρίζει 50 πλήρως εξοπλισμένες Εντατικές
Σε ηλικία 21 ετών παντρεύτηκε έναν χειρούργο κτηνίατρο του Βρετανικού Στρατού. Έζησαν στην κομητεία του Kidare όπου έγινε γνωστή για την κοινωνική της ζωή και την αγάπη της στα ταξίδια.

«Ταξίδεψε εκτενώς στην Ιρλανδία και σε όλο τον κόσμο» αναφέρει η κυρία Connelly προσθέτοντας πως η εκλιπούσα πέρασε αρκετό χρόνο εκτός της χώρας και είχε περιουσία στην Γαλλία.

«Μιλούσε τα πιο όμορφα Γαλλικά και μαγείρευε το πιο όμορφο γαλλικό φαγητό.»

Πού πηγαίνουν τα χρήματα  

Το Royal National Lifeboat Association, το Irish Cancer Society, το Irish Heart Foundation, το Irish Kidney Association και το Irish Society for Autistic Children είναι οι οργανώσεις που θα μοιραστούν σε ίσα μερίδια τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Η πρώτη οργάνωση, που διαχειρίζεται έναν στόλο ναυαγοσωστικών σκαφών που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ανέφερε στο BBC πως με την δωρεά θα σώζονται ζωές για πολλά χρόνια ακόμα.

Η O’Kelly υποστήριζε εδώ και χρόνια τον οργανισμό.

«Είναι μια μεγάλη δωρεά και το Royal National Lifeboat Association θα εξετάσει όλα τα σενάρια για να εξασφαλίσει πως οι πόροι θα χρησιμοποιηθούν όπου υπάρχει ανάγκη με τρόπο που θα αντανακλά την υποστήριξη της κυρίας O’Kelly» ανέφερε εκπρόσωπος.

Το Irish Kidney Association θα χρησιμοποιήσει τους πόρους για να φτιάξει ένα σπίτι φιλοξενίας και υποστήριξης των ασθενών που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα ενώ εξετάζει την περίπτωση ολοκλήρωσης μιας μονάδας αιμοκάθαρσης. Χρήματα θα δοθούν και στην ιατρική έρευνα.

Η δωρεά αποτελεί την μεγαλύτερη στην ιστορία του Irish Cancer Society, αναφέρει το BBC. Εκπρόσωπος του οργανισμού δήλωσε πως τα χρήματα θα επιτρέψουν να γίνουν αλλαγές μεγάλης κλίμακας, που δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν αλλιώς.

Διαβάστε:  Οι Metallica έκαναν δωρεά ύψους 250.000 δολαρίων σε παιδικό ογκολογικό νοσοκομείο

«Εκ μέρους όλων των καρκινοπαθών στην Ιρλανδία, τους υποστηρικτές μας και τους τους εθελοντές μας, είμαστε βαθιά ευγνώμονες απέναντί της που έκανε κάτι τέτοιο εφικτό.»

Πηγή
LIFO
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button