Ιστορίες

Ελένη Παντεχάκη: Η αμαζόνα που μας κάνει υπερήφανους

Πριν από 13 χρόνια έζησε μια μαγική στιγμή, ανέβηκε στη ράχη ενός αλόγου, έπιασε στα χέρια της τα χαλινάρια και η ζωή της άλλαξε για πάντα.

Η “αμαζόνα” της Κρήτης,  Δήμητρα-Ελένη Παντεχάκη, ήταν μόλις 5 ετών όταν ερωτεύτηκε την ιππασία και σήμερα, μαθήτρια πια της Δ΄τάξης του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνάσιου – Λυκείου Ηρακλείου, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Χωστού, έχει βάλει πλώρη για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο. Για να τα καταφέρει, να αποκτήσει τον εξοπλισμό που χρειάζεται και να πραγματοποιεί τα ταξίδια για τη συμμετοχή της στους αγώνες, έχει ανάγκη και τη βοήθεια του κόσμου.

Όποιος θέλει, μπορεί να τη βοηθήσει στη μουσική βραδιά που οργανώνεται το ερχόμενο Σάββατο 6 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα στην πλατεία στα Πεζά. Την εκδήλωση οργανώνουν η Ιππική Ακαδημία Κρήτης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πεζών.

«Αισθάνομαι ελεύθερη και ανεξάρτητη»

Η Δήμητρα-Ελένη αναφέρει στην «Π» ότι σε ηλικία μόλις 5 ετών ζήτησε η ίδια από τους γονείς της να κάνει ιππασία, επηρεασμένη από αντίστοιχες σκηνές στην τηλεόραση.

«Θυμάμαι ακόμα την πρώτη φορά που ανέβηκα σε άλογο, αισθάνθηκα ελεύθερη, ανεξάρτητη. Το άλογο είναι ένα ζώο με προσωπικότητα, πρέπει να είμαι ευγενική μαζί του», περιγράφει.

Από τότε, επί 13 χρόνια, δεν σταμάτησε να ασχολείται με την ιππασία, είναι το χόμπι, η αγάπη και το μεγάλο της πάθος. «Την ώρα που είμαι πάνω στο άλογο, είμαι συγκεντρωμένη, ξεχνάω όλα τα άλλα, είμαι εγώ και το άλογό μου. Όταν με απασχολεί κάτι, θέλω να ανέβω στο άλογο και να τα αφήσω όλα πίσω μου», αναφέρει. Η καλύτερή της φίλη είναι το άλογό της, η Ολυμπία, με την οποία έχει ένα ιδιαίτερο δέσιμο.

Το όνειρό της για τους Παραολυμπιακούς του 2020 είναι να ανέβει στο βάθρο και να κάνει περήφανους όλους τους Έλληνες.

Η Δήμητρα-Ελένη θέλει να συνεχίσει να ασχολείται με την ιππασία και παράλληλα θέλει να ακολουθήσει το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή, αισθάνεται όμορφα με την ιδέα ότι θα είναι σε θέση να βοηθάει τους ανθρώπους, να τους απαλύνει τον πόνο.

Η μητέρα της, κ. Ειρήνη Χριστινάκη, αναφέρει πως όταν βλέπει την κόρη της να ιππεύει, αισθάνεται υπερηφάνεια, «όπως κάθε γονιός όταν βλέπει το παιδί του να διακρίνεται και να προχωράει».

Με αφοσίωση και πίστη

Η προπονήτριά της, κ. Μαριάννα Γραμματικάκη, αναφέρει για τη Δήμητρα- Ελένη: «Είναι ένα παιδί από την αρχή πολύ αφοσιωμένη, έχει δείξει πίστη και επιμονή, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε». Την έχει κοντά της από την ηλικία των 5 ετών και προπονείται πιο εντατικά ενόψει αγώνων ή συντηρητικά με σκοπό την εξέλιξη στην αθλητική της σταδιοδρομία.

Όπως εξηγεί, τα άτομα με κινητική δυσκολία ή αναπηρία επιλέγουν μία δραστηριότητα, την ιππασία, και καταφέρνουν να ξεχωρίσουν σε μια ομάδα παιδιών, όπως την τάξη. Αυτό  λειτουργεί θετικά στον ψυχικό τους κόσμο, στην αυτοπεποίθησή τους.

Έχουν, ακόμα, τη δυνατότητα να τα καταφέρουν ακόμα και καλύτερα από αρτιμελή παιδιά, έχουν την αίσθηση της ισότητας, αισθάνονται ότι ανήκουν σε μια ομάδα, καθώς αντιμετωπίζουν τα ίδια θέματα, όπως την τεχνική της ιππασίας.

Η Δήμητρα- Ελένη έχει από την ηλικία των 13 ετών αποκτήσει την Άδεια Ικανότητας Αθλητή, έχει  αξιολογηθεί σε εθνικό επίπεδο, ανήκει σε ειδική κατηγορία για άτομα με αναπηρία ενώ έχει συμμετάσχει σε αγώνες με αρτιμελή παιδιά και έχει κατακτήσει την έκτη θέση στην κατηγορία παίδων, πετυχαίνει υψηλά ποσοστά σε όλους τους αγώνες που συμμετέχει.

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα λάβει μέρος στους πανελλήνιους στην Αθήνα, το 2019 θα συμμετέχει σε μια σειρά αγώνων με σκοπό να προκριθεί στους πανευρωπαϊκούς, το 2020 θα γίνουν αγώνες για πρόκριση στους Παραολυμπιακούς.

Σημειώνεται πως είναι η μοναδική αθλήτρια στην Ελλάδα στο άθλημα της ιππασίας για άτομα με αναπηρία που έχει φτάσει τόσο ψηλά.

Το τηλέφωνο επικοινωνίας για την εκδήλωση είναι 2810 380511.

Πηγή
www.patris.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button