Πρόσωπα

Γεώργιος Παπανικολάου: Ο γιατρός που έσωσε την ζωή εκατομμυρίων γυναικών και όλες του οφείλουμε ευγνωμοσύνη

Πρόκειται για τον επιστήμονα, ο οποίος θεμελίωσε την πρόληψη του τραχήλου της μήτρας. Η ανακάλυψη του Pap Test είναι ο λόγος που πολλές γυναίκες μπορούν να χαίρονται τη ζωή, με ασφάλεια και αισιοδοξία.

Το συγκεκριμένο τεστ έχει σώσει περίπου το 70% των γυναικών παγκοσμίως. Οι νεοπλασίες του τραχήλου της μήτρας, μετά την ανακάλυψή του, εντοπίζονταν σε αρχικό στάδιο. Πρόκειται για έναν πλήρως ιάσιμο καρκίνο. Κάθε γυναίκα μπορεί να σωθεί, χάρη στην ανακάλυψη του, την οποία επεδίωξε και τελικά κατάφερε να επιτύχει.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου γεννήθηκε στις 13 Μαΐου του 1883. Η οικογένειά του ανήκε στην αστική τάξη. Πατρίδα του ήταν η Κύμη Εύβοιας. Πρόκειται για το τρίτο παιδί του Νίκου Παπανικολάου και της Μαρίας Κριτσούτα. Όσον αφορά τον πατέρα του, υπήρξε επίσης ιατρός, ενώ ήταν και πολιτικός.

Του άρεσε η μουσική (σ.σ. έπαιζε βιολί), η λογοτεχνία, ενώ την Κυριακή έψελνε στην εκκλησία. Επίσης, λάτρευε τις βόλτες στη θάλασσα και στα μονοπάτια.

Μόλις τελείωσε το δημοτικό, πήγε στην Αθήνα για να ολοκληρώσει περαιτέρω σπουδές. Μάλιστα, το 1904 κατάφερε να αποφοιτήσει, με άριστα από την Ιατρική Σχολή των Αθηνών. Ήταν μόλις 21 ετών.

Στη συνέχεια, ακολουθούν οι ανώτερες σπουδές στη Γερμανία, οι οποίες έλαβαν χώρα το 1907. Εκεί θα επιλέξει την επιστήμη της Βιολογίας και θα μετεκπαιδευτεί στην Ιένα. Ακολουθούν στη συνέχεια οι σπουδές στο Φρέιμπουργκ και το Μόναχο.

Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1910, ο Γεώργιος Παπανικολάου, θα παντρευτεί την Ανδρομάχη Μαυρογένη. Ήταν κόρη στρατιωτικού και απόγονος της Μαντώς Μαυρογένους.

Η γυναίκα του, τον είχε βοηθήσει στις έρευνές του. Η Ανδρομάχη Μαυρογένη έπαιρνε δείγματα κολπικού επιχρίσματος επί 32 έτη.

Μάλιστα, δεν έκανε παιδιά για να αφοσιωθεί πλήρως σε εκείνον. Το 1913 βρέθηκαν ως οικονομικοί μετανάστες στην Αμερική και αναγκάστηκαν να δουλέψουν ακόμη και σε εμπορικό κατάστημα.

 «Από τις τρομακτικότερες εμπειρίες, η πρώτη παρατήρηση καρκινικών κυττάρων»

«Η πρώτη παρατήρηση καρκινικών κυττάρων ήταν από τις τρομακτικότερες εμπειρίες της επιστημονικής μου καριέρας. Τα καρκινικά κύτταρα που είδα στο κολπικά επιχρίσματα ήταν τόσο αξιοπερίεργα που δεν ήταν δυνατόν να μην τα παρατηρήσει κανείς».

Οι έρευνες του Γεώργιου Παπανικολάου επεκτάθηκαν. Αυτές είχαν να κάνουν με τις κυτταρολογικές αλλοιώσεις στον καρκίνο του αυχένα της μήτρας και του ενδομητρίου.

Το 1944 έγινε η πρώτη εφαρμογή επί του ουροποιητικού συστήματος. Ακολούθως, εφαρμόστηκε στο πεπτικό σύστημα, όπως και σε άλλα συστήματα του οργανισμού. Το 1950 το Τεστ Παπ εδραιώνεται. Πλέον αποτελεί αποδεκτή μέθοδο σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα επέστρεψε στα 73 του χρόνια, έπειτα από 43 χρόνια. Έφυγε άσημος στα 30 του και γύρισε ήρωας στα 73 του.

Η επιστροφή στο σπίτι του θα κρατήσει για λίγο. Τον Νοέμβριο του 1961 θα εγκατασταθεί ξανά με τη γυναίκα του στην Αμερική. Αυτό, διότι θα αναλάβει καθήκοντα διευθυντή στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στο Μαϊάμι της Φλόριντα.

Το Τεστ Παπ χαρίστηκε αφιλοκερδώς για το καλό των γυναικών, αλλά και της ανθρωπότητας. Ο Γεώργιος Παπανικολάου «έφυγε» από τη ζωή στις 19 Φεβρουαρίου του 1962, λόγω καρδιακής προσβολής.

Πηγή
www.enimerotiko.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button