Ιστορίες

Βλέπει με τα μάτια της ψυχής

Ο οικονομικός μετανάστης από τη Βουλγαρία, Κραστάν Νικόλοφ, αποτελεί παράδειγμα ανθρώπου προς μίμηση.

Η εκ γενετής ελάχιστη όραση που έχει δεν στάθηκε ποτέ εμπόδιο στο να κάνει όνειρα και να προσπαθεί να τα υλοποιεί. Ένα όνειρο ζωής ήταν να μπορέσει να προσφέρει ένα καλύτερο επίπεδο ζωής στη χήρα μητέρα του, αλλά και τον ίδιο.

Το 2006, έχοντας στις αποσκευές του την αστείρευτή του αισιοδοξία, το θάρρος και το 3% όραση μόνο στο ένα του μάτι, πήρε την απόφαση να γίνει οικονομικός μετανάστης στο νησί μας. Μάλιστα, φέρνοντας μαζί του και την ηλικιωμένη μητέρα του. Τα τελευταία εννέα περίπου χρόνια ο Κραστάν Νικόλοφ είναι ο λειτουργός Δημοσίων Σχέσεων της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών και υπεύθυνος του καταστήματος της Οργάνωσης στην οδό Ερμού στη Λάρνακα.

Αυτή λοιπόν είναι η ιστορία του νεαρού Βούλγαρου από τη Σόφια, ο οποίος διανύει σχεδόν καθημερινά πέντε χιλιόμετρα πεζός, για να μεταβεί από το σπίτι του στην εργασία και να επιστρέψει το βράδυ πίσω. Έχοντας από την οδό Ερμού μέχρι την ενορία Προδρόμου όπου κατοικεί με τη μητέρα του, δεκάδες φίλους, κάθε πρωί τους καλημερίζει και κάθε απόγευμα τους καλησπερίζει, αναγνωρίζοντάς τους από τη φωνή.

«Έχοντας γεννηθεί με μόνο 3% όραση στο ένα μάτι, έμαθα να την αξιοποιώ. Ένας ενήλικας που για κάποιο λόγο χάνει το 97% της όρασής του, βασικά είναι τυφλός. Εγώ όμως που από παιδί συνήθισα ότι αυτή θα είναι η λιγοστή μου όραση, βρήκα τον τρόπο να την αξιοποιώ στη ζωή μου», μας εξηγεί ο Κραστάν.

Με τα μάτια της ψυχής του έμαθε τα ελληνικά ως να είναι η μητρική του γλώσσα και μέσα από ένα ρεσιτάλ λέξεων και διατύπωσης, μας εξήγησε ο «Σταύρος», όπως άλλως τον φωνάζουν. Τι είναι όμως τελικά αυτά τα μάτια της ψυχής, που τόσοι πολλοί τα αναφέρουν, αλλά πραγματικά λίγοι μπορούν να εννοήσουν την πλήρη σημασία της φράσης; «Όταν δεν έχεις την όρασή σου για να δεις, τότε πρέπει να διαβάζεις τις ψυχές των γύρω σου. Και πρέπει να είσαι καλός, τίμιος, θετικός, γεμάτος ενέργεια. Εργατικός επίσης και προπαντός πολύ αισιόδοξος. Και σιγά-σιγά, σε προσέχουν οι άνθρωποι και βγάζουν τόσα πολλά θετικά συναισθήματα, που ξεχνούν, δεν τους ενδιαφέρει καν αν είσαι τυφλός. Όταν έχεις τόσα πολλά θετικά να τους δώσεις και να τους δείξεις, θα ήταν αφύσικο αυτοί να ασχολούνται με τη μία και μόνη σου αδυναμία. Την ελάχιστη ή και την καθόλου όραση».

Διαβάστε:  Τυφλός μαθητής... σημαιοφόρος σε σχολείο του Πειραιά- ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ δύναμης, θέλησης και ελπίδας! «Δεν διάλεξα να γεννηθώ τυφλός, διάλεξα όμως είναι να είμαι καλός σε ό,τι κάνω»

Και κατέληξε ο Κραστάν ότι έχοντας από μικρός την πεποίθηση ότι αυτή ήταν η μόνη και μία επιλογή και οδός του, για να κατακτήσει τη ζωή και όχι απλώς «να περάσει περαστός από τη γη, ένεκα του ότι ήταν τυφλός, δεν κοντοστάθηκε σε κανένα ‘’βουνό’’, που τον χώριζε από το κάθε όνειρο που είχε στη ζωή του». Και αυτά όλα ήταν που τον έφεραν στο νησί μας το 2006. Και όλα αυτά ήταν επίσης το φωτεινό Άστρο της Βηθλεέμ που τον βοήθησε να βρει τελικά τον δρόμο του και στο νησί μας. Ο οικονομικός μετανάστης από τη Βουλγαρία με την όραση του 3% κι αυτή μόνο στο ένα του μάτι.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στη Λεμεσό, τη Λευκωσία και  τη Λάρνακα, η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών λειτουργεί καταστήματα, στα οποία αυτές τις μέρες των γιορτών το κοινό μπορεί να βρει χειροποίητα καλάθια, καρέκλες, πανέρια, εορταστικά καλάθια με συνθέσεις ποτών κ.λπ., τα οποία φτιάχνουν τυφλοί συνάνθρωποί μας και είναι ιδανικά για δώρα.

Πηγή
www.philenews.com
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button