Ιστορίες

Το τραγικό τέλος ενός κοινωνικού πειράματος με τρίδυμα αδέρφια που τα χώρισαν μετά τη γέννα

Η ιστορία τους έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο. Τρία αδέρφια που γεννήθηκαν στις 12 Ιουλίου του 1961 στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, χωρίστηκαν στο πλαίσιο ενός κοινωνικού πειράματος, και ξαφνικά βρήκαν ο ένας τον άλλο. Το κενό φαινομενικά γεμίζει, η κατάληξη όμως είναι τραγική.

Πρόκειται για τους Robert Sharfran, Eddy Galland και David Kellman. Τρίδυμοι οι οποίοι δόθηκαν σε διαφορετικές οικογένειες στο πλαίσιο ενός πειράματος που ερευνούσε κατά πόσο επηρεάζει η φύση (ή αλλιώς οι ρίζες μας) και η ανατροφή τη ζωή ενός ατόμου, έζησαν χρόνια χώρια μέχρι που συναντήθηκαν στα χρόνια του πανεπιστημίου.

Η αποκάλυψη

όλα ξεκίνησαν όταν ο Robert πήγε στο πανεπιστήμιο στη Νέα Υόρκη και γνώρισε τον συγκάτοικό του Michael Domitz. Ο Robert ήταν ολόιδιος με τον προηγούμενο συγκάτοικο του Domitz, τον Eddy. «Είχε το ίδιο χαμόγελο, τα ίδια μαλλιά, τις ίδιες εκφράσεις»Τελικά, οι δύο, νεαροί τότε, συναντήθηκαν και συνειδητοποίησαν ότι είναι αδέρφια που τα χώρισαν μετά τη γέννησή τους.

Η υπόθεση κυριαρχεί στον Τύπο της εποχής, δεν έχει τελειώσει όμως εκεί . Λίγο καιρό αφού τα δύο αδέρφια συναντήθηκαν, ένας τρίτος άντρας, που τους μοιάζει, κάνει την εμφάνισή του. Πρόκειται για τον David Kellman ο οποίος ζούσε στο Κουίνς. Τελικά διαπίστωσαν ότι είναι τρίδυμα.

Το πείραμα

Η ιστορία των τριών αντρών προκαλεί πλήθος συναισθημάτων. Οργή που χωρίστηκαν, χαρά που επανενώθηκαν, αγανάκτηση επειδή χωρίς να το ξέρουν η ζωή τους ήταν επί της ουσίας μέρος ενός μεγάλου πειράματος, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν καθόλα νόμιμο καθώς μετά την αποκάλυψη οι οικογένειες δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα καθώς δεν υπήρχε κανένας νόμος ενάντια σε αυτό .

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ακριβώς επειδή τα παραπάνω μοιάζουν με σενάριο ταινίας, η ιστορία έγινε ντοκιμαντέρ με τίτλο Three Identical StrangersΤο ντοκιμαντέρ ξεκινά από την παιδική ηλικία των πρωταγωνιστών και καταλήγει στη δραματική διαπίστωση ότι οι ζωές τους παρακολουθούνταν από τις πρώτες τους κιόλας μέρες.

Η παρακολούθηση γινόταν στο πλαίσιο του κοινωνικού πειράματος με επικεφαλής τον ψυχίατρο Peter Neubauer ο οποίος εκτός από τα τρίδυμα της ιστορίας μας, χώρισε δεκάδες ακόμα δίδυμα και τρίδυμα νεογέννητα και τα διασκόρπισε σε οικογένειες ώστε να μελετήσει ποιος είναι ο αντίκτυπος της ανατροφής.

Όπως προκύπτει, οι γονείς που υιοθέτησαν κάθε παιδί δεν γνώριζαν ότι είχε κάποιο δίδυμο αδελφάκι, ωστόσο μία φορά κάθε χρόνο τα παιδιά μεταφέρονταν στο Μανχάταν για να περάσουν μία σειρά τεστ νοημοσύνης, συμπεριφοράς και προσωπικότητας. Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο του πειράματος όλες οι σημαντικές στιγμές της ζωής τους όπως για παράδειγμα τα πρώτα τους λόγια ή η πρώτη φορά που έκαναν ποδήλατο καταγράφονταν σε βίντεο. 

Η τραγωδία

Η μαρτυρία στην οποία αξίζει να σταθεί κανείς είναι εκείνη της γυναίκας που υιοθέτησε τον David. «Άρχισε να μιλά πολύ νωρίς. Τον θυμάμαι να ξυπνάει και να λέει: έχω αδελφό», λέει η μητέρα του ενός. Αργότερα πάντως διαπιστώθηκε ότι και τα τρία αγόρια παρουσίασαν συμπτώματα άγχους που προκάλεσε ο διαχωρισμός τους κατά τη βρεφική ηλικία.

Από την στιγμή που συναντήθηκαν τα τρία αδέρφια διαπίστωσαν ότι είχαν αρκετά κοινά. Κάπνιζαν την ίδια μάρκα τσιγάρων, είχαν αδυναμία στο ιταλικό φαγητό και τις μεγαλύτερες γυναίκες.

Συνέχισαν τις ζωές τους μαζί, στο πανεπιστήμιο και την εργασία καθώς άνοιξαν ένα εστιατόριο το οποίο ονόμασαν TripletsΗ κατάληξη του ενός όμως ήταν τραγική. Ο Eddy σε ηλικία 33 ετών, έχοντας υποφέρει από κατάθλιψη, έβαλε τέλος στη ζωή του.

* Το ντοκιμαντέρ Three Identical Strangers προβλήθηκε στο Sundance Film Festival

Πηγή
www.huffingtonpost.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button