Συνταγές - ΔιατροφήΥγεία

Τα πατζάρια και οι ευεργετικές τους ιδιότητες και Συνταγή: «Παντζάρια γεμιστά”

Το παντζάρι αποτελεί ένα ακόμη «φάρμακο» της φύσης, που βοηθά εναντίον πολλών παθήσεων και είναι ευεργετικό για την υγεία μας. Επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τα παντζάρια, έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωσή τους είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη – το αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους. Ως εκ τούτου, τα παντζάρια μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε αρκετές ασθένειες και συμβάλλουν στην αποφυγή φαρμακευτικής αγωγής.

Ενίσχυση της αντοχής
Καλά νέα για τους αθλητές και όσους αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά, αναπνευστικά ή προβλήματα στο μεταβολισμό. Έρευνα του πανεπιστημίου του Exeter έδειξε ότι πίνοντας χυμό παντζαριού μπορούμε να ενισχύσουμε τις αντοχές μας ώστε να γυμναζόμαστε 16% περισσότερο. Η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο, καθιστώντας την γυμναστική πιο εύκολη. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ο ακριβής μηχανισμός, οι ερευνητές υποθέτουν ότι υπεύθυνη για την βελτίωση των αντοχών κατά αυτόν τον τρόπο, είναι η μετατροπή των νιτρικών ιόντων σε μονοξείδιο του αζώτου.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Ο χυμός παντζαριού μπορεί να βοηθήσει και όσους έχουν πρόβλημα υψηλής πίεσης. Έρευνα του Queen Marry University of London απέδειξε ότι όσοι έπιναν μόλις ένα ποτήρι 250ml χυμού παντζαριού, μείωναν την πίεσή τους εντός 24 ωρών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ποσότητα νιτρικού άλατος είναι αυτή που έχει τις ευεργετικές – για την υψηλή πίεση – ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στην μετατροπή του νιτρικού άλατος -με το σάλιο- σε νιτρώδες άλας.

Μείωση της χοληστερίνης
Έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα, έδειξε ότι το φολικό οξύ που βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών, μπορεί να μειώσει τόσο τη χοληστερίνη, όσο και τα τριγλυκερίδια.

Μείωση του ρίσκου καρδιαγγειακών παθήσεων
Τα παντζάρια περιέχουν μια ουσία, τη βηταΐνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και θωρακίζει απέναντι σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις. Μεγάλες ποσότητες ομοκυστεΐνης στον οργανισμό μπορεί να ευθύνονται για φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία. Η βηταΐνη είναι μια χολίνη η οποία συντελεί αποτελεσματικά στην μείωση της ομοκυστεΐνης και έτσι θωρακίζει την καρδιά μας.

Αποτρέπουν την οστεοπόρωση
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και τη συντήρηση των οστών. Τα κόκκινα παντζάρια έχουν αρκετές ποσότητες μαγνησίου κι έτσι βοηθούν στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου. Προσοχή όμως, τα πράσινα παντζάρια περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο δυσχεραίνει την απορρόφηση του ασβεστίου.

Βοηθούν στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων
Μερικές έρευνες σχετικά με τις ιδιότητες της βηταΐνης, έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθάει και στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία, την ανεπάρκεια πρωτεϊνών, το διαβήτη κτλ.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Τα παντζάρια περιέχουν βητακυανίνη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθάει στην αντιμετώπιση γνωστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και η γεροντική άνοια. Το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό αποτρέπει την περαιτέρω ζημιά στα εγκεφαλικά κύτταρα. Έρευνες πάνω στο καρκίνο του εντέρου, έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των παντζαριών ενισχύουν την ανάπτυξη των κυττάρων CD8, τα οποία εντοπίζουν και καταστρέφουν ανώμαλα κύτταρα. Επίσης, εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι η βετανίνη μειώνει την ανάπτυξη όγκων μέσω πολλαπλών μηχανισμών. Τα καρκινικά κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις έρευνες ήταν από το έντερο, τα κεντρικό νευρικό σύστημα, τους πνεύμονες, το στήθος, τον προστάτη, το στομάχι και τα γεννητικά όργανα. Οι έρευνες δεν κατέστησαν το παντζάρι ως «αντικαρκινική» τροφή, αλλά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Άλλες ιδιότητες
Τα παντζάρια αποτελούν ένα φυσικό καθαρτικό και βοηθούν σε προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες. Επίσης, ο χυμός πατζαριού θεωρείται καλός σε προβλήματα όπως ο ίκτερος, κατά την οποία το σώμα χρειάζεται υγρά και υδατάνθρακες.

Τα παντζάρια – το παντζαρόζουμο και η υπέρταση.

τα ποσοστά της όλο και ανεβαίνουν….
εκτιμάται ότι αγγίζει περίπου το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού….
εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 θα πλησιάσει το 35% και…
οι ερευνητές επιμένουν ότι είναι αποτέλεσμα λανθασμένης διατροφής και μία από της κύριες αιτίες εμφάνισης:

στεφανιαίας νόσου…
-εγκεφαλικών επεισοδίων και…
-νεφρικής ανεπάρκειας…

στη χώρα μας τα άτομα που υποφέρουν από υπέρταση υπολογίζονται περίπου στα δυόμιση εκατομμύρια….
τεράστιος αριθμός…..και… Όμως η χώρα μας είναι γεμάτη φρούτα και λαχανικά τα οποία είναι η καλύτερη ασπίδα και για την υπέρταση με το παντζάρι να κρατά τα σκήπτρα…..
Αλήθεια πόσοι από εμάς γνωρίζουν ότι το παντζαρόζουμο μέσα σε ελάχιστες ώρες από τη στιγμή που θα το πιούμε ελαττώνει την υψηλή πίεση;…..

Πόσοι από εμάς γνωρίζουν ότι το παντζάρι θεωρείται υπερ-φάρμακο;…..

Και να τι λέει η μελέτη την οποία πραγματοποίησαν Βρετανοί επιστήμονες από το ερευνητικό ίδρυμα William Harvey του Πανεπιστημίου Queen Mary στο Λονδίνο και η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Hypertension» το 2008…

 • – δίαιτες που είναι πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο ανεπιθύμητων καρδιακών επεισοδίων….
 • – ορισμένα λαχανικά όπως τα παντζάρια έχουν υψηλότατη περιεκτικότητα νιτρικών αλάτων τα οποία είναι υπεύθυνα για τη σημαντική αυτή τους δράση να…
 • – προκαλούν δηλαδή διαστολή των αρτηριών και παράλληλα να μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση!!!
 •  τρεις ώρες μετά τη λήψη 500ml παντζαρόζουμου η υψηλή αρτηριακή πίεση των εθελοντών μειώνεται αισθητά!!!
 • -όσο πιο υψηλή είναι η πίεση πριν τη λήψη του παντζαρόζουμου τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωσή της μετά την λήψη του χυμού των παντζαριών!!!

στη συνέχεια των μελετών οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εκτός από τις αποδεδειγμένες αντιυπερτασικές τους ιδιότητες τα παντζάρια έχουν και άλλα οφέλη….

 • – ο χυμός των παντζαριών έχει την ιδιότητα να αυξάνει τις αντοχές των ατόμων κατά 16%!!!!!
 • – αθλητές,άτομα που επιτελούν επίπονες και κουραστικές εργασίες,ηλικιωμένοι,άτομα που πάσχουν από διάφορες παθήσεις βλέπουν την κατάστασή τους και την ποιότητα ζωής τους να βελτιώνεται με ένα ποτήρι παντζαρόζουμο την ημέρα!!!
 • – μετά τη χορήγηση χυμού παντζαριών συμμετέχοντες στις μελέτες που υποβλήθηκαν σε δοκιμασίες -όπως σε ποδηλασίες-μπορούσαν να ποδηλατούν περισσότερο χρόνο χωρίς να κουράζονται,επίσης αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι είχαν χαμηλότερη πίεση σε κατάσταση ξεκούρασης!!!

και τα οφέλη των παντζαριών συνεχίζονται ας δούμε όμως ποια είναι η θρεπτική αξία των παντζαριών…..
τα παντζάρια περιέχουν:

 1. φώσφορο
 2. κάλιο
 3. σίδηρο
 4. ασβέστιο
 5. μαγνήσιο
 6. ψευδάργυρο
 7. θείο
 8. ιώδιο
 9. χαλκό
 10. βιταμίνη Β1
 11. βιταμίνη Β2
 12. βιταμίνη Β6
 13. πρωτεΐνες
 14. φυτικές ίνες
 15. βιταμίνη Α
 16. β-καροτένιο
 17. παντοθενικό οξύ-Β5-
 18. υδατάνθρακες

επίσης τα παντζάρια είναι πλούσια στο ένζυμο καταλάση,ένα από τα βασικότερα αντιοξειδωτικά ένζυμα το οποίο έχει την ιδιότητα να υπερασπίζεται τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες η δε ανεπάρκειά της-της καταλάσης- σχετίζεται…

με το άσπρισμα των μαλλιών…
την αρθρίτιδα…
την οστεοαρθρίτιδα και…
άλλες εκφυλιστικές νόσους του οργανισμού….

στα φύλλα του παντζαριού βρίσκουμε:

 1. βιταμίνη Α
 2. νιασίνη
 3. θειαμίνη
 4. φολικό οξύ
 5. βιταμίνη C
 6. σίδηρο
 7. ασβέστιο
 8. κάλιο και…
 9. φυτοοιστρογόνα

τα παντζάρια λοιπόν είναι ένα από τα ισχυρότερα φάρμακα που μας έχει δωρίσει η φύση…..
μας προσφέρουν ισχυρότατη θωράκιση έναντι πλήθους ασθενειών και τα πολύτιμα δώρα τους είναι να:

 1. μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση
 2. ενισχύουν τις αντοχές του οργανισμού
 3. μειώνουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια
 4. μειώνουν τους κινδύνους των καρδιακών παθήσεων
 5. αποτρέπουν τις αρθρίτιδες και την οστεοαρθρίτιδα
 6. αποτρέπουν την οστεοπόρωση
 7. προστατεύουν από τις παθήσεις του ήπατος
 8. προστατεύουν από εκφυλιστικές παθήσεις
 9. μειώνουν την ανάπτυξη των όγκων
 10. βοηθούν να αντιμετωπιστούν γνωστικές ασθένειες όπως η γεροντική άνοια και το Αλτσχάιμερ
 11. βοηθούν στην αφομοίωση ενός ευρέως φάσματος θρεπτικών ουσιών
 12. καταπολεμούν τη γρίπη και άλλες εμπύρετες καταστάσεις όπως της βρογχίτιδας
 13. ανακουφίζουν από τις συνέπειες της γαστρορραγίας

επίσης τα παντζάρια…..

 1. μας προσφέρουν τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες οι οποίες ενισχύουν την ανάπλαση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ παράλληλα βοηθούν την ανάπτυξη ειδικής ομάδας κυττάρων τα οποία με τη σειρά τους καταστρέφουν διάφορα επιβλαβή κύτταρα
 2. είναι ένα από τα φυσικά καθαρτικά βοηθώντας τα άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα και αιμορροΐδες
 3. από δε των αρχαιοτάτων χρόνων αυτή η θαυματουργή ρίζα θεωρείται έξοχο αφροδισιακό,λέγετε μάλιστα ότι η θεά Αφροδίτη έτρωγε πολλά παντζάρια για να διατηρεί ανέπαφη την ομορφιά και τη χάρη της….ενώ για…
 4. την αιμοποιητική τους δράση -η οποία έχει αποδειχθεί-είχαν μιλήσει και ο Διοσκουρίδης και ο Γαληνός και ήταν ένας από τους λόγους που από πολύ παλιά συνέστηναν σε όσους είχαν αναιμία -και δη στα παιδιά-να πίνουν χυμό παντζαριών και να τρώνε παντζάρια
 5. στη μεσαιωνική Αγγλία ο χυμός ή ο ζωμός του παντζαριού συστηνόταν ως ένα από τα πιο εύπεπτα φαγητά για ηλικιωμένους και ασθενείς ενώ…
 6. η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως αν ένας άντρας και μια γυναίκα φάνε από το ίδιο παντζάρι θα ερωτευθούν τρελά!!!!!

και πως μπορούμε να τρώμε τα παντζάρια;… και τους βολβούς και τα φύλλα τα τρώμε… 
α) ωμά σαλάτα-σε πολλά μέρη της Ελλάδας η παντζαροσαλάτα είναι άρρηκτα δεμένη με το σκόρδο, ένας άκρως προστατευτικός συνδυασμός για την καρδιά και όχι μόνο-
β) βρασμένα σαλάτα…
γ) δεν πετάμε ποτέ το ζουμί τους…
το πίνουμε κατά προτίμηση το πρωί με την προσθήκη -αν θέλουμε -χυμό λεμονιού ή και χυμό καρότου….
δ) και τα φύλλα και του βολβούς μπορούμε ωμά να τα κάνουμε χυμό στο μπλέντερ και έχουμε έναν από τους θρεπτικότερους χυμούς….

άλλοι έξοχοι συνδυασμοί είναι και:

 1. χυμός παντζαριού με χυμούς καρότου και σέλινου
 2. χυμός παντζαριού με χυμούς αγγουριού και ανανά-ένας υπέροχος χυμός με καταπληκτικές αποτοξινωτικές ιδιότητες ιδανικός για το πρωί-…
 3. χυμός παντζαριού με χυμούς λεμονιού, μήλου, μπρόκολου και τσουκνίδας…
 4. χυμός παντζαριού με χυμούς καρότου και μήλου – ένας υπέροχος χυμός γεμάτος ενέργεια…
Αυτό είναι λοιπόν το παντζάρι το γνωστό μας και ως κοκκινογούλι ή ζαχαρότευτλο, η απάντηση του Ναπολέοντα στο βρετανικό αποκλεισμό της ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο την εποχή των Ναπολεόντειων πολέμων….
ίσως λίγο σας κούρασα αλλά νομίζω ότι πρέπει να γνωρίζουμε όλες αυτές τις θαυματουργές ιδιότητες -τις οποίες βλέπουμε να αναφέρονται και στον Αριστοτέλη και στον Ιπποκράτη και στο Διοσκουρίδη και στο Θεόφραστο και στο Γαληνό- του παντζαριού του beta bulgaris όπως είναι το βοτανικό του όνομα («beta» από το «βήτα» το δεύτερο γράμμα της Ελληνικής αλφαβήτου)…

και μία επισήμανση: το παντζάρι είναι ρίζα και όπως όλες οι ρίζες μεγαλώνει και αναπτύσσεται στο χώμα….
έτσι απορροφά όλα του τα συστατικά, για αυτό μεγάλη προσοχή στα φυτοφάρμακα…
πρέπει να είμαστε απόλυτα σίγουροι από που προμηθευόμαστε τα παντζάρια μας γιατί υπάρχει ο κίνδυνος μαζί με τα παντζάρια να τρώμε και φυτοφάρμακα….

Παντζάρια γεμιστά

Υλικά:

 • 10 μεγάλα παντζάρια
 • 1 ποτηράκι του κρασιού ξύδι
 • 1 γιαούρτι 2%
 • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
 • 2 καρότα τριμμένα
 • Αλάτι, πιπέρι
 • 2 φλιτζάνια καρύδια καθαρισμένα
 • 1 μήλο πράσινο καθαρισμένο σε κυβάκια
 • Πάπρικα
 • 3 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

 

Εκτέλεση:

1. Σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, ρίξε τα παντζάρια ολόκληρα και άφησε να βράσουν για πετίπου 20 λεπτά της ώρας

2. Σούρωσε και όταν κρυώσουν ελαφρά, ξεφλούδισε και κόψε το πάνω μέρος όπως και με τα γεμιστά. Άδειασε με ένα κουτάλι το εσωτερικό και κράτησε στην άκρη

3. Ράντισε τα παντζάρια με λίγο ξύδι και αλάτι και άφησε σε ένα σουρωτήρι αναποδογυρισμένα να στραγγίξουν

4. Ψιλόκοψε καλά το παντζάρι που έβγαλες από το εσωτερικό του παντζαριού και ανάμειξε με το γιαούρτι, το σκόρδο, το καρότο, τα καρύδια και το μήλο. Αλατοπιπέρωσε και ανακάτεψε καλά

5. Γέμισε τα παντζάρια σου και άφησε στο ψυγείο σκεπασμένα να κρυώσουν καλά. Πασπάλισε με λίγο άνηθο και πάπρικα και σέρβιρε κρύα

Πηγή
nena.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button