Η ιστορία του David που μεγάλωσε σαν κορίτσι: Ένα από τα πιο σκληρά ψυχολογικά πειράματα
Άγνωστο σε αυτόν ως παιδί, ο Ντέιβιν Ρέιμερ γεννήθηκε ως Μπρους, αλλά σύντομα έγινε Μπρέντα, κατόπιν σύστασης από έναν ψυχολόγο, ο οποίος θεωρούσε ότι μπορεί να προσδιορίσει το φύλο του ανθρώπου και ότι ο σεξουαλικός προσδιορισμός διαμορφώνεται από την ανατροφή.
Όταν τα κατεστραμμένα γεννητικά όργανα του Ντέιβιντ από την αποτυχημένη περιτομή αφαιρέθηκαν για να δημιουργηθεί ένα γυναικείο, μεγάλωσε χωρίς να γνωρίζει ότι ο δίδυμος αδελφός του ήταν κι εκείνος αγόρι, ενώ αργότερα (σσ. ο Ντέιβιντ) έλαβε θηλυκές ορμόνες μέσω αγωγής, κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
Στην ηλικία των 15 ωστόσο, αποκαλύφθηκε η αλήθεια για τον Ντέιβιντ, ο οποίος παρά το γεγονός ότι φορούσε φορέματα και μοιραζόταν κοριτσίστικα ενδιαφέροντα, πάντα ένιωθε αγόρι.
Η επέμβαση που καθόρισε τη ζωή του
Τον Αύγουστο του 1965, η Τζάνετ και ο Ρον Ρέιμερ από τον Καναδά απέκτησαν δυο δίδυμα αγόρια, τον Μπρους και τον Μπράιαν. Τα δυο αγοράκια σε ηλικία έξι μηνών εμφάνισαν πρόβλημα στην ούρηση και διαπιστώθηκε, ότι έπασχαν από φίμωσση. Οι γονείς τους αποφάσισαν να τους κάνουν περιτομή. Και από τότε άλλαξε ριζικά η ζωή του μικρού Μπρους, αλλά και όλης της οικογένειας.
Οι γιατροί στο νοσοκομείο πρότειναν μια νέα μέθοδο περιτομής με καυτηριασμό. Κατά τη διάρκεια της εγχείρησης του Μπρους, παρουσιάστηκε επιπλοκή και το πέος του νεογνού υπέστη σοβαρό έγκαυμα. Οι γιατροί ανακοίνωσαν στους γονείς ότι το πρόβλημα ήταν ανεπανόρθωτο.
Επί σειρά μηνών οι δύο γονείς τρέχουν από γιατρό σε γιατρό προκειμένου να βρουν λύση για το πρόβλημα του παιδιού. Ένα βράδυ, παρακολουθώντας τηλεόραση αντιλαμβάνονται έναν γιατρό, ο οποίος υποστηρίζει, πως το φύλο μπορεί να επαναπροσδιοριστεί. Το όνομά του: Τζον Μάνεϊ.
Το πείραμα «Τζον/Τζόαν»
Απεγνωσμένοι, οι γονείς ταξίδεψαν από τον Καναδά στις ΗΠΑ, προκειμένου να συναντήσουν τον δρ. Μάνεϊ. Το παιδί τους θα γινόταν ένα ινδικό χοιρίδιο πάνω στις θεωρίες του γιατρού. Μία απλή επέμβαση ρουτίνας θα οδηγούσε ένα παιδί σε αναπροσδιορισμό του φύλου του. Ο Μπρους θα γινόταν Μπρέντα.
Ήταν η τέλεια ευκαιρία για εκείνον να αποδείξει την θεωρία του περί ανατροφής: δύο δίδυμα αγόρια που μεγαλώνουν με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.
Ο δρ. Μάνεϊ επέβλεπε την πορεία της «Μπρέντα» στην υπόθεση που έγινε γνωστή ως Τζον/Τζόαν -όπως αποκαλούσε το πείραμά του– και συνέταξε μία έκθεση που δημοσίευε σε ιατρικές επιθεωρήσεις και στην οποία κήρυσσε την επιτυχία του επαναπροσδιορισμού των φύλων, σύμφωνα με τους Los Angeles Times.
«Η μητέρα είχε πει ότι η κόρη της ήταν πιο καθαρή από τον γιο της και δεν της άρεσε να είναι βρώμικη», είχε πει ο Μάνεϊ σε μία από τις ετήσιες συναντήσεις με τους γονείς,
Το 1975, όταν τα παιδιά ήταν 9 ετών, ο δρ. Μάνεϊ δημοσίευσε μία επιθεώρηση με λεπτομέρειες από τις παρατηρήσεις του. Όπως είχε πει, το πείραμα είχε απόλυτη επιτυχία.
«Κανείς άλλος δεν γνωρίζει ότι είναι το παιδί για το οποίο διάβαζαν στις εφημερίδες τον καιρό του ατυχήματος με την περιτομή. Η συμπεριφορά του είναι φυσιολογική, όπως ενός κοριτσιού και είναι ξεκάθαρη η διαφορά από την αγορίστικη του δίδυμου αδελφού του», σημείωνε.
Όπως αποκάλυψε αργότερα ο Ντέιβιντ στις συνεδρίες ο Μάνεϊ, τους ανάγκαζε να αναπαράγουν σεξουαλικές στάσεις και από τις συνεδρίες έβγαζε και φωτογραφίες.
Η αποκάλυψη του φύλου και ο γάμος
Όταν η «Μπρέντα» μπήκε στην εφηβεία, στα 13, της άρχισε να νιώθει αυτοκτονική. Μάλιστα, τους απείλησε ότι θα δώσει τέλος στη ζωή της, αν την πήγαιναν ξανά στον δρ. Μάνεϊ.
«Έβλεπα ότι η Μπρέντα δεν ήταν χαρούμενη ως κορίτσι. Ήταν επαναστάτρια. Ήταν πολύ αρρενωπή δεν μπορούσα να την πείσω να κάνει κοριτσίστικα πράγματα. Δεν είχε καν φίλους μεγαλώνοντας. Όλο την κορόιδευαν και την έλεγαν άνθρωπο των σπηαλίων. Ήταν ένα πολύ πολύ μοναχικό κορίτσι», έλεγε η μητέρα της.
Αντιμέτωπη με την κατάθλιψη της Μπρέντα, οι γονείς της σταμάτησαν να πηγαίνουν στον δρ. Μάνεϊ. Λίγο αργότερα, έκαναν κάτι που ο γιατρός τους είχε αποτρέψει: της είπαν ότι γεννήθηκε αγόρι. Μέσα σε λίγες εβδομάδες η Μπρέντα επέλεξε να γίνει Ντέιβιντ.
Έκανε νέα επέβαση αλλαγής φύλου και τελικά παντρεύτηκε στα 25 του. Δεν κατάφερε να αποκτήσει ο ίδιος παιδιά, ωστόσο λάτρευε τα τρία παιδιά που υιοθέτησαν με τη σύζυγό του.
Η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια, και το διπλό τραγικό τέλος
Περίπου στα 30 του χρόνια, η κατάθλιψη χτύπησε την πόρτα του Ντέιβιντ. Έχασε τη δουλειά του, ενώ χώρισε από την σύζυγό του. Την άνοιξη του 2002, ο δίδυμος αδελφός του, ο οποίος είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών.
Δύο χρόνια αργότερα, στις 4 Μαΐου 2004, όταν ο Ντέιβιντ ήταν 38 ετών, έβαλε τέλος στη ζωή του με μία σφαίρα στον κρόταφο.
Το ανελέητο πείραμα, τα σεξουαλικά παιχνίδια και η κατακερματισμένη παιδική ηλικία δεν άφησαν περιθώρια στα δύο αδέλφια. Ένα από τα πιο απάνθρωπα πειράματα είχε στοιχίσει ολοκληρώτικά ήδη δύο ζωές…
Με πληροφορίες από Huffington Post, BBC, Guardian