Άρθρογραφία

WWF: Η ανθρωπότητα αφάνισε το 60% της άγριας ζωής σε διάστημα 40 ετών

Η ανθρωπότητα έχει αφανίσει το 60% των ζώων, των πουλιών, των ψαριών και των ερπετών από το 1970 και τώρα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο απόλυτος αφανισμός της άγριας ζωής αποτελεί πραγματικό κίνδυνο που απειλεί τον πολιτισμό. Τα νέα σοκαριστικά στοιχεία για την άγρια φύση δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη WWF και στην αναφορά υπογράφουν 69 επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Σε αυτή αναφέρεται ότι η τεράστια και αυξανόμενη κατανάλωση τροφής και πόρων από τον παγκόσμιο πληθυσμό καταστρέφουν τον ιστό της ζωής, ο οποίος έχει υφανθεί εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια, και από τον οποίο εξαρτάται η ανθρώπινη κοινωνία για καθαρό αέρα και νερό. «Υπνοβατούμε προς την άκρη του γκρεμού», τόνισε ο Mike Barrett, διευθυντής του τμήματος επιστήμης και προστασίας στη WWF.

«Αν αυτή η μείωση ήταν στον ανθρώπινο πληθυσμό, θα ήταν σαν να είχε αδειάσει η Βόρεια και Νότια Αμερική, η Αφρική, Η Κίνα, η Ωκεανία και η Ευρώπη. Αυτή είναι η κλίμακα της καταστροφής που έχουμε προκαλέσει». Συνεχίζει λέγοντας «πως δεν είναι ότι χάθηκε το «θαύμα» της φύσης. Είναι ότι τώρα βρίσκεται σε κίνδυνο και το μέλλον των ανθρώπων. Η φύση δεν είναι «κάτι απλά ωραίο που αξίζει να έχουμε» – είναι το σύστημα που στηρίζει την ίδια τη ζωή».

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο πλανήτης αρχίζει να βιώνει την έκτη περίοδο μαζικού αφανισμού, ο πρώτος που προκαλείται από είδος – τον homo sapiens. Άλλες πρόσφατες αναλύσεις έχουν αποκαλύψει ότι η ανθρωπότητα έχει καταστρέψει το 83% όλων των θηλαστικών και τα μισά είδη φυτών από την αρχή του πολιτισμού και ότι, ακόμα κι αν η καταστροφή τερματιζόταν σήμερα, ο φυσικός κόσμος θα χρειαζόταν 5-7 εκατομμύρια χρόνια για να ανακάμψει.

Διαβάστε:  Μέχρι την Τετάρτη η ανθρωπότητα θα έχει εξαντλήσει τους φυσικούς πόρους για το 2018

Η περιοχή της Καραϊβικής/ Λατινικής Αμερικής εμφανίζει τη χειρότερη εικόνα με την εξαφάνιση του 89% του πληθυσμού των άγριων ζώων σε διάστημα 44 ετών. Η Βόρεια Αμερική και η Γροιλανδία είναι στην καλύτερη κατάσταση με το 23% των άγριων ζώων να έχει χαθεί. Η περιοχή της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 31%.

Το WWF χρησιμοποιεί δεδομένα από 16.704 πληθυσμούς θηλαστικών, πουλιών, αμφίβιων, ερπετών και ψαριών. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουμε διαθέσιμα είναι από 1970 μέχρι το 2014 όπου οι πληθυσμοί είχαν μειωθεί κατά 60%. Η κυριότερη αιτία του αφανισμού είναι η καταστροφή των οικοσυστημάτων, για να δημιουργηθούν καλλιέργειες. Τα τρία τέταρτα όλης τη γης επηρεάζονται πια σημαντικά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η σφαγή τους για κατανάλωση είναι η επόμενη βασικότερη αιτία, ειδικά όσον αφορά στα θηλαστικά και τα ψάρια. Η χημική ρύπανση είναι επίσης σημαντική: ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός της φάλαινας όρκας είναι καταδικασμένος να πεθάνει λόγω της θαλάσσιας ρύπανσης.

Πηγή
enallaktikidrasi.com
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button