Επικαιρότητα

Frozen Planet II: Χρυσαετός σκοτώνει αγριόγιδο – Μια σκληρή σκηνή από τη φύση που κόβει την ανάσα

Την ανατριχιαστική στιγμή που ένας χρυσαετός βυθίζει τα νύχια του στον λαιμό ενός αγριόγιδου, σηκώνει το πανικόβλητο ζώο στον αέρα και έπειτα το αφήνει για να βουτήξει στον θάνατό του καταγράφει μια σκηνή από τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Frozen Planet II» του BBC.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η σκηνή τραβήχτηκε στις ιταλικές Άλπεις και συμπεριλαμβάνεται στο επεισόδιο της σειράς του θρυλικού Ντέιβιντ Ατένμπορο που θα προβληθεί την ερχόμενη Κυριακή. Μάλιστα, από το βρετανικό δίκτυο BBC επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά στα χρονικά καταγράφεται χρυσαετός να σκοτώνει ενήλικο αγριόγιδο, καθώς πρόκειται για κάτι αρκετά ασυνήθιστο.

Παρά το γεγονός ότι το ενήλικο αγριόγιδο έχει το πενταπλάσιο βάρος από τον χρυσαετό, το αρπακτικό πτηνό επιτίθεται από ψηλά γραπώνοντας με σχετική ευκολία το ανυποψίαστο ζώο.

Το επεισόδιο με τίτλο «Παγωμένες κορυφές» ακολουθεί δυο χρυσαετούς την περίοδο ζευγαρώματός τους. Τα δύο πανέμορφα πτηνά σκοτώνουν νεαρά αγριόγιδα πετώντας τα από ψηλά πάνω σε γκρεμούς για να καταβροχθίσουν έπειτα το κουφάρι τους. Στο τέλος του καλοκαιριού όμως, προς μεγάλη έκπληξη του συνεργείου του BBC, ένας χρυσαετός εθεάθη να επιτίθεται σε ενήλικο αγριόγιδο, με τη σπάνια σκηνή να καταγράφεται από την κάμερα του Frozen Planet II.

Συνήθως, οι χρυσαετοί επιτίθενται σε μικρά αγριόγιδα και άλλα θηλαστικά μεσαίου μεγέθους, όπως κουνέλια, λαγούς και αγριόρνιθες. Σε αυτήν την περίπτωση, στο στόχαστρο του αρπακτικού πτηνού μπαίνει ένα ενήλικο και επομένως αρκετά μεγαλόσωμο αγριόγιδο, το οποίο καταλήγει βορά για το ζευγάρι των χρυσαετών.

Ο παραγωγός του BBC, Άλεξ Λάντσεστερ, είπε στην Express ότι το συνεργείο γυρισμάτων δεν πίστευε στα μάτια του: «Δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά σε βίντεο. Ξέραμε ότι σκοτώνουν μικρά την άνοιξη, αλλά όχι ενήλικα. Πρόκειται για πολύ ασυνήθιστη συμπεριφορά, αφού αυτά τα ζώα είναι απίστευτα βαριά. Είναι πελώρια και οι χρυσαετοί τα σκοτώνουν γραπώνοντάς τα με τα νύχια τους και ρίχνοντάς τα σε γκρεμούς. Είναι πολύ βάναυσο. Αυτά τα πουλιά κυνηγούν σε ζεύγη».

Πηγή
www.protothema.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button