Υγεία

8 τροφές που βοηθούν στον ύπνο

Αν αντιμετωπίζουμε προβλήματα στο να κοιμηθούμε, μπορούν και ορισμένες τροφές να μας βοηθήσουν. Ποιες είναι αυτές;

Ο ύπνος γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά, πως είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία για τον οργανισμό μας, από κάθε πιθανή άποψη. Εκτός του ότι ξεκουραζόμαστε και ανακτούμε τις δυνάμεις μας, πολλές ακόμα σημαντικές διεργασίες συμβαίνουν εκείνες τις ώρες που κοιμόμαστε. Αν, λοιπόν, ο ύπνος μας είναι λίγος ή κακής ποιότητας, σύντομα ο οργανισμός μας θα αρχίσει να υποφέρει. Υπάρχουν λύσεις για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας, όμως, και μερικές από αυτές είναι διατροφικές.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι μικρές “βόμβες” θρεπτικών συστατικών, και περιέχουν επίσης μελατονίνη. Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει το εσωτερικό μας ρολόι και στέλνει σινιάλο στον εγκέφαλο ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ύπνο. Επιπλέον, είναι πολύ καλή πηγή μαγνησίου, που και αυτό βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Γαλοπούλα

Υπάρχει λόγος που στην Αμερική όταν τρώνε γαλοπούλα την Γιορτή των Ευχαριστιών, όλοι αστειεύονται πως θα πέσουν για ύπνο. Η γαλοπούλα περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που αυξάνει την παραγωγή μελατονίνης. Επιπλέον, η πρωτεΐνη της γαλοπούλας μπορεί να βοηθάει και αυτή, καθώς υπάρχουν στοιχεία ότι λίγη πρωτεΐνη πριν τον ύπνο μπορεί να ελαττώσει το πόσες φορές ξυπνάμε μέσα στην νύχτα.

Χαμομήλι

Το τσάι χαμομηλιού, έλεγε η γιαγιά μας ότι είναι καλό για τον ύπνο. Και μπορεί η γιαγιά να μην ήξερε ότι αυτό οφείλεται στα αντιοξειδωτικά του, που μειώνουν την αϋπνία, αλλά και τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά η σοφία της επαληθεύεται και από τους ειδικούς.

Ακτινίδιο

Περιέχει πολύ λίγες θερμίδες, αλλά πολλή βιταμίνη C, καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στο να έχουμε καλύτερης ποιότητας ύπνο. Επιπλέον, το ακτινίδιο περιέχει και μικρές ποσότητες σεροτονίνης, της χημικής ουσίας που μας χαλαρώνει και μας κάνει να αισθανόμαστε ασφάλεια και ζεστασιά.

Χυμός βύσσινο

Ο χυμός βύσσινο περιέχει σε μεγάλο βαθμό μελατονίνη και κάλιο, αλλά και ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως ανθοκυανίνες. Μελέτες μικρής κλίμακας έχουν δείξει πως ο χυμός βύσσινο μπορεί και να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε πιο εύκολα, αλλά και να έχουμε καλύτερο συνολικά ύπνο.

Λιπαρά ψάρια

Ο τόνος, ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα είναι πολύ καλές ιδέες για βραδινό. Τα ω-3 λιπαρά τους έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, και περιέχουν βιταμίνη D. Όταν αυτά τα δύο συνδυάζονται, η ποιότητα του ύπνου μας βελτιώνεται, μιας και αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης.

Καρύδια

Παρέχουν σημαντικές δόσεις από πολλές βιταμίνες και μέταλλα (όπως και μπόλικες θερμίδες), αλλά τα οφέλη τους για τον ύπνο οφείλονται σε τρία πράγματα: στα ω-3 λιπαρά τους, στην πρωτεΐνη τους και στις μεγάλες ποσότητες μελατονίνης που περιέχουν. Για την ακρίβεια, είναι από τις καλύτερες διατροφικές πηγές μελατονίνης.

Λευκό ρύζι

Το λευκό ρύζι μπορεί να μας βοηθήσει με πολύ πιο απλό τρόπο να κοιμηθούμε καλά, και μάλιστα με έναν τρόπο ιδιαίτερα απολαυστικό. Σίγουρα δεν είναι το πιο θρεπτικό φαγητό σε αυτή την λίστα, καθώς περιέχει απλώς υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακές του, όμως, είναι τόσο απλοί και εύκολο να χωνευτούν, που θα προκαλέσουν το κλασικό απότομο ανεβοκατέβασμα της ενέργειάς μας. Συνεπώς, μια μικρή κούπα λευκό ρύζι μια ώρα πριν τον ύπνο, και μετά θα είμαστε έτοιμοι.

Πηγή
www.iatronet.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button