Επικαιρότητα

8η Μάρτη, Ημέρα της Γυναίκας, Ημέρα Αγώνα

Γυναίκα με Αναπηρία

Στις 8 Μαρτίου κάθε έτους, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο τιμάται η Ημέρα της Γυναίκας και διοργανώνονται εκδηλώσεις με αίτημα την απόλαυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κοριτσιών και γυναικών, ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας, οικονομικής και κοινωνικής θέσης.

Η ΕΣΑμεΑ δεν θα πάψει να υπενθυμίζει τον αγώνα που δίνει το αναπηρικό κίνημα για τις γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία, που βιώνουν μεγαλύτερη διακριτική μεταχείριση όχι μόνο σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς αναπηρία, αλλά και σε σχέση με τους άντρες με αναπηρία. Η ύπαρξη προκαταλήψεων και στερεοτύπων στην κοινωνία και στο οικογενειακό περιβάλλον έχει διαπιστωθεί ότι στρεβλώνουν την εικόνα των γυναικών με αναπηρία και την αντίληψη των ίδιων των γυναικών με αναπηρία για τον εαυτό τους, ότι είναι πολίτες με ανθρώπινα δικαιώματα, με αποτέλεσμα την κοινωνική τους απομόνωση και τον αποκλεισμό τους.

Παράλληλα, οι γυναίκες με αναπηρία και οι μητέρες παιδιών με αναπηρία, ακόμη περισσότερο οι πρόσφυγες με αναπηρία ή οι μονογονείς με αναπηρία ή οι μονογονείς με παιδιά με αναπηρία, υπόκεινται σε πολλαπλές διακρίσεις τόσο λόγω του φύλου τους, όσο και λόγω της αναπηρίας, προσφυγιάς, ή/ της οικογενειακής τους κατάστασης. Για την ΕΣΑμεΑ η προώθηση της έμφυλης ισότητας των γυναικών με αναπηρία/χρόνια πάθηση και των μητέρων παιδιών με αναπηρία απαιτεί την εφαρμογή στρατηγικής «διπλής κατεύθυνσης», δηλαδή την οριζόντια ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας στο σύνολο των πολιτικών και πρακτικών και την ανάπτυξη στοχευμένων πρωτοβουλιών από την ελληνική Πολιτεία.

ΟΗΕ: Σκεφθείτε ισότιμα, οικοδομήστε έξυπνα, καινοτομήστε για την αλλαγή

Τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναλογιστεί κανείς την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, να ζητήσει την αλλαγή και να γιορτάσει το θάρρος και την αποφασιστικότητα των γυναικών που έχουν παίξει έναν εξαιρετικό ρόλο στην ιστορία των χωρών και των κοινοτήτων τους.

Το θέμα για φέτος Think equal, build smart, innovate for change, επικεντρώνεται στους καινοτόμους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προωθήσουμε την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών, ιδίως στους τομείς των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, της πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες και στις βιώσιμες υποδομές.

Πηγή
www.esamea.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button