Άρθρογραφία

5 όμορφα πράγματα που μπορείτε να πείτε στο παιδί σας πριν κοιμηθεί

Η «καληνύχτα» είναι το πιο σημαντικό κλείσιμο μιας μέρας. Είναι ο πιο γλυκός τρόπος να πέσει η αυλαία ενός 12ωρου και προετοιμάζει το έδαφος για ένα όμορφο επόμενο πρωινό.
Πόσοι δεν λένε «μην κοιμάστε ποτέ τσακωμένοι» είτε με τα παιδιά σας, είτε μεταξύ σας.

Εμείς θα το πάμε ένα βήμα παραπέρα και θα πούμε «να κοιμάστε πάντα αγαπημένοι» και να αφήνετε την καλύτερη επίγευση της μέρας, καθώς καληνυχτίζετε τα παιδιά σας. Μπορείτε να κάνετε χίλια πράγματα κι άλλα τόσα να πείτε πριν κοιμηθεί. Εγώ κάθε βράδυ κάνω κάτι από τα παρακάτω, όχι όλα, ούτε απαραίτητα με αυτή τη σειρά. Όμως τα κάνω. Και νιώθω όμορφα κι εγώ και το παιδί μου.

1. «Μου έλειψες»

Ύστερα από μια μέρα που, ίσως να μην είχατε τον χρόνο που και οι δύο θα θέλατε για να είστε μαζί, το «μου έλειψες» σίγουρα δεν είναι σφουγγάρι που σβήνει τις ενοχές που πιθανότατα έχουμε. Είναι όμως μια έκφραση του πόσο θα θέλαμε να είμαστε περισσότερο μαζί. Είναι μια αλήθεια που σφραγίζει με τον καλύτερο τρόπο τη μέρα.

2. Ένα παραμύθι με καλό τέλος

Από αυτά που λατρεύει να ακούει ξανά και ξανά ή ένα δικό σας που θα έχει ήρωα το ίδιο. Τα παιδιά λατρεύουν να βρίσκονται μέσα στο παραμύθι και να δρουν με διάφορους τρόπους. Μπορείτε να το βάλετε να συνεχίσει την ιστορία, εκτός αν είναι πολύ πολύ κουρασμένο. Επίσης μια ιστορία (αστεία, διασκεδαστική ή συγκινητική) από τη μέρα σας βοηθά πολύ τα παιδιά να ηρεμούν και μέσα από τις διηγήσεις σας, σας γνωρίζουν καλύτερα και μαθαίνουν τι κάνατε και τι ζήσατε τις ώρες που δεν ήσασταν μαζί.

3. Σ’ αγαπώ.

Όσες φορές και να ακούσει αυτή τη λέξη ένα παιδί ποτέ δεν θα είναι αρκετή. Άλλωστε το ίδιο ισχύει για εμάς τους ενήλικες, πόσο μάλλον για ένα μικρό παιδί. Κάθε φορά που ένα παιδί ακούει «σ’ αγαπώ» από τους γονείς του γίνεται ένα «χορτάτο» συναισθηματικά παιδί. Και ίσως να μην υπάρχει κάτι καλύτερο που επιθυμεί να ακούσει το παιδί σας πριν κοιμηθεί.

4. Ένα νανούρισμα
 από τη μαμά.

Τραγουδήστε του ένα νανούρισμα και μην σκεφτείτε ότι μπορεί να είστε παράφωνη ή δεν τραγουδάτε καλά. Τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για τα κολλήματα των μεγάλων. Η οικειότητα και η απαλότητα της μητρικής φωνής είναι που μετράει και είναι αυτή που θα το κάνει να νιώθει ασφάλεια και έτσι να παραδοθεί σε έναν γλυκό ύπνο.

5. «Δεν θα φύγω αν δεν αποκοιμηθείς»

είναι μια φράση που καθησυχάζει τα μικρά παιδιά, που συχνά δεν αποκοιμιούνται γιατί έχουν «το νου τους» αν είστε ακόμα δίπλα τους. Πολλές φορές μου έχει συμβεί η κόρη μου, να κοιμάται με το «ένα μάτι ανοιχτό» από φόβο μην φύγω από το δωμάτιο. Υποσχεθείτε τους λοιπόν, ότι θα είστε εκεί μέχρι να τα πάρει ο ύπνος και φυσικά τηρήστε το.

Λίνα Παπαδοπούλου

Πηγή
http://www.themamagers.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button