Άρθρογραφία

24 Χρόνια Στέγη! Η Στέγη Ανηλίκων Σύρου

1996. Ήταν Η Χρονιά Που Μπήκε Το Τελευταίο “Κεραμίδι” Και Η Στέγη Ανηλίκων Και Εφήβων Σύρου Άνοιξε Την Πόρτα Της, Άρχισε Να Δέχεται Παιδικά Χαμόγελα Και Ξεκίνησε Το Ταξίδι Της Στον Χρόνο.

Η χρονιά που αποφασίστηκε να μπει ένα φρένο στην παιδική παραβατικότητα, να πάψουν οι φυλακές ανηλίκων να γιγαντώνονται και να γίνει στόχος ζωής η κοινωνικοποίηση και η φροντίδα των παιδιών που η πορεία τους τα οδηγούσε σε σκοτεινά μονοπάτια.

Η ομάδα της Στέγης απέκτησε γρήγορα παιδιά και εθελοντές και η κοινωνία της Σύρου συνειδητοποίησε ότι αυτά τα παιδιά ήθελαν μόνο αγάπη και ζεστασιά, θεωρούσαν σπουδαία, πράγματα δεδομένα για όλους, ένα πιάτο φαγητό, λίγη κουβέντα, ανταπόκριση στους προβληματισμούς τους.

2020. Είκοσι τέσσερα  χρόνια μετά και η Στέγη είναι ακόμα εδώ. Ακόμα με την ίδια αγάπη, με διαφορετικά παιδιά και στόχους όμως. Πλέον γίνεται λόγος για πρόληψη της παιδικής παραβατικότητας και εκεί ακριβώς φαίνεται ότι ο αρχικός σκοπός επετεύχθη.

Η παραβατικότητα των ανηλίκων δεν απασχολεί στο ποσοστό που απασχολούσε το 1996. Η πρόληψη πήρε την θέση της και μαζί της πλέον μιλάμε για εκμάθηση αξιών όπως η υπευθυνότητα, η συνεργασία, η ευγένεια, η αγάπη, η φιλία, η κοινωνικότητα.

Οι εθελοντές αυξάνονται μέρα με την μέρα, τα παιδιά εντάσσονται στην κοινωνία με έναν τρόπο πιο ομαλό και συνειδητοποιημένο και ο κόσμος της Σύρου στηρίζει την Στέγη καθημερινά με όποιον τρόπο μπορεί.

Η γενική κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας βέβαια, είναι δύσκολη. Νέοι άνθρωποι και παιδιά πεθαίνουν καθημερινά με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής, οι άστεγοι αυξάνονται, η πείνα είναι βασικό στοιχείο του σήμερα, η φτώχια αγγίζει οικογένειες που μέχρι πρότινος ζούσαν αξιοπρεπώς και η μόνη μας ελπίδα μέσα σε αυτό το χάος είναι τα παιδιά. Τα φωτεινά τους μάτια, τα αυθόρμητα χαμόγελά τους, το παιχνίδι τους, η αθωότητά τους.

Δώσε λοιπόν το δικό σου μήνυμα μέσω της ζωγραφιάς σου για τις αξίες της αγάπης, της φιλίας, του εθελοντισμού, μα πάνω απ’ όλα για την αξία της ζωής. Ένα μήνυμα για τα παιδιά του πολέμου, για τα παιδιά της φτώχιας, για τα παιδιά που δεν έχουν όσα εμείς θεωρούμε σίγουρα. Ένα μήνυμα από παιδιά για παιδιά. Γιατί αν γλυτώσουν τα παιδιά, υπάρχει ελπίδα.

«Τ’ όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη»

Γ. Ρίτσος

Πηγή
alithinesgynaikes.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button