Επικαιρότητα

14 Μαρτίου 2019 – Παγκόσμια ημέρα ΝΕΦΡΟΥ

ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Αιμοκαθαιρόμενος Αθλητής

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, εορτάζεται από το 2006 κάθε χρόνο, την δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, των αρμόδιων αρχών και του κοινού για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας των νεφρών.

Η εκστρατεία είναι κοινή πρωτοβουλία όλων των φορέων της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας, με τις μελέτες να δείχνουν πως οι νεφρικές ασθένειες είναι μια παγκόσμια επιδημία.

Κάθε χρόνο όλο και πιο πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν νεφρικές παθήσεις μη αναστρέψιμες, με τους περισσότερους να καταλήγουν στην αιμοκάθαρση, την συχνότερη μέθοδο με την οποία αντιμετωπίζεται η αδυναμία λειτουργίας των νεφρών. Μέρα παρά μέρα εξαρτημένοι από ένα μηχάνημα, δίνουν παράταση στην δύσκολη καθημερινότητα, που αποτελείται από πολλούς διατροφικούς περιορισμούς, λήψη αρκετών φαρμάκων, κατάθλιψη, σωματική κόπωση κ.α.

Η πρόληψη αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα προστασίας των νεφρών, μιας και τα συμπτώματα της νεφρικής βλάβης είναι λίγα και δεν παρουσιάζονται σε αρχικό στάδιο. Άρα, κάνοντας ετήσιο ιατρικό έλεγχο προστατεύουμε τους νεφρούς μας. Επίσης, η γυμναστική, η ισορροπημένη διατροφή, η απουσία κακών συνηθειών (κάπνισμα, αλκοόλ) είναι μερικές ακόμη καλές πρακτικές που προστατεύουν την υγεία των νεφρών.

Με αφορμή αυτή την ημέρα, ο αιμοκαθαιρόμενος αθλητής ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ προσκαλεί όλους τους συνανθρώπους του να σκεφτούν την υγεία των νεφρών τους, να λειτουργήσουν με πρόληψη έτσι ώστε να αποφύγουν τις δυσάρεστες επιπτώσεις των νεφρικών ασθενειών, που ταλαιπωρούν 12.000 ασθενείς στην χώρα μας.

Γι αυτό τον σκοπό θα τρέξει και στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας την Κυριακή 17 Μαρτίου στον αγώνα των 5.000μ., μεταφέροντας το ιδιαίτερα σημαντικό του μήνυμα!

Πέρα από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις, βρίσκεται κοντά σε εκδηλώσεις και δράσεις ως πρεσβευτής της ιδέας της Δωρεάς Οργάνων αλλά και ως παράδειγμα προς μίμηση σε όλους τους συνασθενείς του νεφροπαθείς και τα υπόλοιπα ΑμεΑ,υποστηρίζοντας την ισότιμη μεταχείρισή και απαιτώντας τον σεβασμό τους από την κοινωνία.

Ο Μάριος Μαρκόπουλος είναι πρωταθλητής Ελλάδας από το 2006 μέχρι σήμερα, χρυσός στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Αιμοκαθαιρομένων και Μεταμοσχευμένων 2006, 2008, 2012, 2014, 2016, 2018 αργυρός στους ίδιους αγώνες το 2006, 2008, 2010, 2012 και χάλκινος το 2008,2016,2018. Προσπαθεί μέσω του αθλητισμού να διατηρηθεί σε μια καλή φυσική κατάσταση που βοηθά στην ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση.

Επίσης, μέσω του αθλητισμού προβάλει την ιδέα της Δωρεάς Οργάνων, ενός δώρου ζωής προς όλους όσους το χρειάζονται!

Ο Μάριος ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΘΕΡΜΑ τους Αντώνη Καλπουζάνη (στίβος), Παύλο Κεχαγιά (bowling), που του προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, τον Σύλλογο Αθλουμένων Νεφροπαθών, και τους υποστηρικτές του.

Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button