Επικαιρότητα

13 ζεύγη ηχητικών σηματοδοτών βοηθούν τα άτομα με προβλήματα όρασης στη Δράμα

Οι μηχανισμοί δίνουν πληροφορίες για τη διάσχιση των διαβάσεων με περισσότερη ασφάλεια και αυτονομία

Παρουσίαση των 13 ζευγών μηχανισμών ηχητικής ειδοποίησης, για άτομα με προβλήματα όρασης που τοποθετήθηκαν σε φωτεινούς σηματοδότες της Δράμας, πραγματοποιήθηκε χθες με την παρουσία μελών της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας, του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας και του εκπροσώπου τού Δημάρχου Δράμας και Αντιδημάρχου Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλη Τάσσου.

Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας λευκού μπαστουνιού στην οποία είναι αφιερωμένη η 15η Οκτωβρίου.

Ο κ. Σμάραγδος Κρεμύδας, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας, δήλωσε ότι από τον Δήμο Δράμας έχει γίνει μία ολοκληρωμένη δουλειά σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση αυτών των μηχανισμών ηχητικής ειδοποίησης, που διευκολύνουν τα άτομα με αναπηρία όρασης. Σημείωσε ότι οι μηχανισμοί που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης διευκολύνουν πάρα πολύ την ελεύθερη μετακίνηση και την ασφάλεια των ατόμων με προβλήματα όρασης που διέρχονται από τις διαβάσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι πρόκειται για σύγχρονα συστήματα που μπορούν να δώσουν αρκετές πληροφορίες σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Ο κ. Κώστας Αποστολίδης, αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας και πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Δράμας, αναφέρθηκε στην έναρξη της κατασκευής των οδηγών όδευσης τυφλών στην πόλη της Δράμας από το 2007 και το γεγονός ότι από τότε, καμία ανάπλαση δεν γίνεται σε πεζοδρόμια χωρίς οδηγούς όδευσης τυφλών. Χαρακτήρισε επίσης την χθεσινή ημέρα ιστορική καθώς παρουσιάστηκαν τα ηχητικά φανάρια για τους πολίτες με προβλήματα όρασης. Είπε επίσης ότι η Δράμα, με τους οδηγούς όδευσης τυφλών που άρχισαν να τοποθετούνται από τα προηγούμενα χρόνια και τους ηχητικούς μηχανισμούς στα φανάρια, μπορεί να προσφέρει σωστότερη και ασφαλέστερη μετακίνηση στους πολίτες με προβλήματα όρασης. Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Δήμο Δράμας και ειδικά προς τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού κ. Μιχάλη Τάσσου, που αφουγκράστηκε ένα αίτημα ετών προκειμένου το έργο των ηχητικών σηματοδοτών επιτέλους να υλοποιηθεί.«Με αυτές τις ηχητικές πληροφορίες μπορούν να διασχίζουν τις διαβάσεις με ασφάλεια και αυτονομία. Αυτό είναι και το ζητούμενο. Γίνεται μια βελτίωση όλων αυτών των υποδομών με τα συγκεκριμένα συστήματα, αλλά παράλληλα πρέπει να βελτιωθεί και η προσβασιμότητα με τους οδηγούς όδευσης και να συμπληρωθούν εκεί που δεν υπάρχουν, ούτως ώστε η κυκλοφορία να γίνεται χωρίς διακοπή. Για να μπορέσει να είναι ολοκληρωμένη η παροχή προς τα άτομα με προβλήματα όρασης, θα πρέπει να υπάρχουν και αντίστοιχες στάσεις, με ενημέρωση εντός των λεωφορείων για το που υπάρχουν στάσεις και ποιες είναι αυτές, προκειμένου ένα άτομο που χρησιμοποιεί αυτά τα συστήματα να έχει ολοκληρωμένες πληροφορίες» εξήγησε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας. Πρόσθεσε επίσης ότι οι μηχανισμοί αυτοί απευθύνονται μόνο σε άτομα με προβλήματα όρασης και όχι σε άλλους πολίτες γιατί δεν επισπεύδουν το πράσινο φανάρι όπως σε άλλες περιπτώσεις, αλλά κάνουν απλώς αναγγελία του πράσινου για τους πεζούς.

Ο κ. Κρεμύδας είπε ότι πρόκειται για μια υποστηρικτική υπηρεσία και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Δήμο της Δράμας, τη διοίκηση και τις υπηρεσίες του, που προσπάθησαν μέχρι την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου.

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Δράμας που απουσίαζε εκτός Δράμας, τόνισε αναφερόμενος στους ηχητικούς σηματοδότες ότι είναι ένα σημαντικό έργο για την πόλη της Δράμας και για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Είπε ότι στις 15 Οκτωβρίου του 2020, με κλεισμένα τα μάτια και οδηγό ένα λευκό μπαστούνι, μπήκε για λίγη ώρα στη θέση των ανθρώπων που έχουν προβλήματα όρασης και κινούνται στην πόλη. Πρόσθεσε ότι τότε διαπίστωσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και δεσμεύτηκε εκ μέρους του Δημάρχου ότι ο δήμος θα προχωρήσει σε προμήθεια ηχοφωτεινών συστημάτων που θα κάνουν ευκολότερες τις μετακινήσεις τους στην πόλη. Πρόσθεσε όμως ότι μόνο με τα ηχοφωτεινά συστήματα και τους οδηγούς όδευσης δεν εξασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες στα άτομα με προβλήματα όρασης. «Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πάντα ανοιχτοί ανεμπόδιστοι και προσβάσιμοι. Θα πρέπει να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε εδώ για να κάνουμε βήματα για μια πόλη η οποία θα είναι προσβάσιμη και θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους» τόνισε ο κ. Τάσσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηχητικοί μηχανισμοί διαθέτουν στο κάτω μέρος τους ανάγλυφα σχήματα τα οποία μέσω της αφής δίνουν πληροφορίες στα άτομα με προβλήματα όρασης, για τη διασταύρωση και τη μορφολογία της διάβασης που είναι τοποθετημένοι οι μηχανισμοί.

Πηγή
xronikadramas.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button