Άρθρογραφία

10 τρόποι να μειώσετε το λογαριασμό ρεύματος

Λόγω της ενεργειακής κρίσης, υπάρχει μία τάση αύξησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Καθημερινά συμπολίτες καταγγέλουν ότι οι λογαριασμοί έρχονται υπερβολικά “φουσκωμένοι”, ως προς την κατανάλωση που κάνουν.

Παρόλα αυτά υπάρχουν 10 τρόποι που μπορούν να μειώσουν τον λογαριασμό ρεύματος.

Πώς θα δείτε μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος:

1) Ταυτόχρονος καθολικός αερισμός του σπιτιού. Ο αερισμός του σπιτιού για λόγους υγιεινής θα πρέπει να γίνεται για 20 λεπτά, κάθε μέρα και ταυτόχρονα για όλο την οικία. Με αυτόν το τρόπο, αφενός ανανεώνεται ο αέρας του σπιτιού, αφετέρου, ο αερισμός των 20 λεπτών δεν απαιτεί επαναθέρμανση του χώρου καθώς δεν αποτελεί ικανό χρόνο για να παγώσουν τα δομικά στοιχεία του σπιτιού.

2) Δεν ανοιγοκλείνονται οι διακόπτες στο σύστημα θέρμανσης. Είτε στην περίπτωση που το σπίτι είναι θερμομονωμένο, είτε όχι, δεν πρέπει να «κρυώσει» τελείως. Η θερμοκρασία ρυθμίζεται στους 16 βαθμούς, ούτως ώστε, όταν οι ένοικοι επιστρέψουν στο σπίτι τους, να την ανεβάσουν στους 22 για να μη χρειαστεί να δουλέψει περισσότερο ο λέβητας για να θερμανθεί ο χώρος.

3) Δεν καλύπτονται τα θερμαντικά σώματα με έπιπλα ή καλύμματα. Η πρακτική αυτή οδηγεί σε σημαντική μείωση της απόδοσής τους. Επιπροσθέτως, η τοποθέτηση σκληρών «φύλλων» από ανακλαστικό υλικό που τοποθετούνται ανάμεσα στο θερμαντικό σώμα και τον τοίχο και μειώνουν τις απώλειες θερμότητας μέσα από τον τοίχο.

4) Να μένουν ανοιχτά τα πατζούρια στη διάρκεια της ημέρας, ούτως ώστε να εισχωρεί το φως του ήλιου. Οι ειδικοί μιλούν για εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να ανέρχεται έως κα 20%, όταν το φως του ηλίου βλέπει μία κατοικία.

5) Αντίθετα το βράδυ, πρέπει να κλείνονται ερμητικά παράθυρα, πόρτες και πατζούρια. Συνίσταται επίσης η χρήση θερμομονωτικών κουρτινών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, οι οποίες δεν διαφέρουν oπτικά από τις κοινές και μπορούν να τοποθετηθούν επιπρόσθετα προς αυτές, προκειμένου να διατηρείται ο χώρος ζεστός. Οι θερμομονωτικές κουρτίνες μπορούν να τοποθετηθούν και σε κρύους τοίχους για να αμβλυνθεί το πρόβλημα του ψύχους.

7) Απαραίτητη κρίνεται η ετήσια συντήρηση του καυστήρα. Ένας καυστήρας που δεν έχει συντηρηθεί καίει έως και 15% περισσότερο και χωρίς τις ίδιες αποδόσεις. Επίσης, ένα συχνό λάθος που κάνουν πολλά νοικοκυριά, είναι να χαμηλώνουν τη θερμοκρασία εξόδου του νερού από το λέβητα, κάτι που αναγκάζει το σύστημα να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί.

8) Να μη χαμηλώνεται από τα νοικοκυριά τη θερμοκρασία εξόδου του νερού από το λέβητα, κάτι που αναγκάζει το σύστημα να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί.

Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button