Υγεία

Όταν νοσεί η ψυχή, νοσεί και το σώμα: 4 προβλήματα υγείας που προκαλεί η κατάθλιψη

Η κατάθλιψη ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό ανθρώπων και δεν κάνει διακρίσεις, αφού γίνεται να «χτυπήσει» τον καθένα.

Μπορεί να είναι ψυχική νόσος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζει και την σωματική μας υγεία. Για την ακρίβεια, αν δεν κάνουμε κάτι δραστικό για να την αντιμετωπίσουμε, θα δούμε τα σημάδια της σε ολόκληρο το σώμα μας.

Τα σωματικά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από την κατάθλιψη είναι αρκετά όπως:

Προβλήματα στο πεπτικό σύστημα

Ενώ η κατάθλιψη θεωρείται ψυχική ασθένεια, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην όρεξη και τη διατροφή. Μερικοί άνθρωποι αντιδρούν με το να τρώνε πολύ και αυτό  μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης τύπου 2. Φυσικά, μπορεί να συμβεί και το αντίθετο! Να «χαθεί» η όρεξη δηλαδή.

Στην καρδιά

Η κατάθλιψη και το στρες συνδέονται στενά. Οι ορμόνες του στρες επιταχύνουν τον καρδιακό ρυθμό και κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία να σφίγγουν, θέτοντας το σώμα σας σε παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο. Χωρίς θεραπεία, η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου μετά από καρδιακή προσβολή!

Στον ύπνο

Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να έχουν αϋπνία ή άλλα προβλήματα στον ύπνο, όπως για παράδειγμα να είναι διακεκομμένος και να μην ξεκουράζονται. Και στις δύο περιπτώσεις αισθάνονται εξαντλημένοι, καθιστώντας δύσκολη τη διαχείριση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας.

Στο ανοσοποιητικό σύστημα

Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να αρρωστήσει. Ένας αδύναμος οργανισμός εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, όπως για παράδειγμα το άτομο να προσβληθεί από μια λοίμωξη που είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Διαβάστε:  Δυσθυμία: Η νέα ασθένεια της εποχής μας είναι περισσότερο ύπουλη από την κατάθλιψη

Η συνειδητοποίηση είναι το πρώτο βήμα στον δρόμο της αντιμετώπισης, γι’ αυτό, εάν νιώθετε ότι παλεύετε με το μαύρο σύννεφο της κατάθλιψης, μιλήστε με κάποιον ειδικό ώστε να σας βοηθήσει ουσιαστικά.

Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button