Επικαιρότητα

Χάος στο Αττικό νοσοκομείο: Τηλεφωνούσαν στους καρκινοπαθείς για «επ’ αόριστον» αναβολή της χημειοθεραπείας

Σάλο προκαλούν οι επιβεβαιωμένες καταγγελίες για αναρίθμητες αναβολές σε χημειοθεραπείες καρκινοπαθών, στο Αττικό Νοσοκομείο, λόγω έλλειψης φαρμάκων. Οι ασθενείς ενημερώνονταν από χθες τηλεφωνικά.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Αττικό νοσοκομείο, Μιχάλης Ρίζος, η υπόθεση αποκαλύφθηκε από καταγγελίες καρκινοπαθών στον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας. Μιλώντας στο LiFO.gr, ο κ. Ρίζος επιβεβαιώνει ότι από την Πέμπτη, ασθενείς ειδοποιούνται τηλεφωνικά ότι οι χημειοθεραπείες τους αναβάλλονταν «χωρίς να τους λένε για ποιον λόγο, επ’ αόριστον».

«Δικαίως οι άνθρωποι θορυβήθηκαν. Λείπουν αρκετά χημειοθεραπευτικά φάρμακα», μας εξηγεί, τονίζοντας πως σε καθημερινή βάση, τουλάχιστον 25 με 30 ασθενείς κάνουν χημειοθεραπεία στο Αττικό. Σε ερώτηση για το αν οι συγκεκριμένοι καρκινοπαθείς θα μπορούσαν να απευθυνθούν σε άλλο νοσοκομείο μας απαντά: «Δεν είναι και εύκολο να πας κάπου αλλού. Ένας συγκεκριμένος γιατρός καθορίζει το πρόγραμμα χημειοθεραπείας, ξέρει το ιστορικό και τις πιθανές παρενέργειες. Πάει πίσω όλη την θεραπεία και την αντιμετώπιση της κακοήθειας».

Τι απαντά η Διοίκηση του νοσοκομείου

Το LiFO.gr επικοινώνησε άμεσα και με τον διοικητή του Αττικού Νοσοκομείου Κωνσταντίνο Δραγώνα για το ζήτημα. «Δεν αναβάλλονται επ’ αόριστον οι χημειοθεραπείες, είχαμε μία δυσκολία να προμηθευτούμε κάποια φάρμακα επειδή είχαν εξαντληθεί οι πιστώσεις του προϋπολογισμού» για κάποια από αυτά. «Δεν οφειλόταν σε εμάς», μας εξηγεί, καθώς είναι το υπουργείο που εγκρίνει τα σχετικά κονδύλια.

Ερωτηθείς για το αν δινόταν κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για χημειοθεραπεία στους καρκινοπαθείς που ενημερώνονταν τηλεφωνικά, ο κ. Δραγώνας απαντά: «Δεν ξέρω τι μπορούσε να πει ο καθένας». Ο ίδιος διαβεβαιώνει πως αμέσως μόλις εγκρίθηκαν τα κονδύλια, τοποθετήθηκαν οι απαραίτητες παραγγελίες. «Την Τρίτη θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση αν ανταποκριθούν οι εταιρείες», εκτιμά, παραδεχόμενος ότι έχουν συσσωρευτεί θεραπείες εξ αναβολής.

Αναλυτικά η καταγγελία

«Από την Πέμπτη 19/9/2019, εντελώς αιφνιδιαστικά και απροειδοποίητα, διακόπηκε όλο το πρόγραμμα χημειοθεραπειών στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο. Δεκάδες συμπολίτες μας, ειδοποιήθηκαν να μην προσέλθουν στα προγραμματισμένα ραντεβού τους, χωρίς να τους δίνεται καμιά εξήγηση ούτε κάποια ημερομηνιακή δέσμευση, για το πότε θα πραγματοποιηθούν οι συνεδρίες τους.

Το να διακόπτεται το πρόγραμμα αναγκαίων θεραπειών ενός ογκολογικού ασθενούς δεν είναι κάτι απλό. Οι επιπτώσεις στην εξέλιξη και την αντιμετώπιση του κακοήθους νοσήματος είναι απρόβλεπτες. Το γεγονός αυτό (το οποίο έχει επαναληφτεί σε μικρότερη έκταση και στο παρελθόν) δείχνει όλη την αθλιότητα του δημόσιου συστήματος υγείας που συνεχίζεται και εντείνεται, παρά τις υποσχέσεις και τις επικοινωνιακές μεθοδεύσεις. Δείχνει την ωμή πραγματικότητα μιας δημόσιας υγείας που θυσιάζεται στο βωμό των «ματωμένων πλεονασμάτων», της ευρωμνημονιακής-δημοσιονομικής ασφυξίας και της επιχειρηματικής κερδοφορίας.

Η επίσημη αιτιολόγηση από τη Διοίκηση του ΑΤΤΙΚΟΥ νοσοκομείου είναι ότι το φαρμακείο του δεν έχει άλλο απόθεμα ΧΜΘ σκευασμάτων, διότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει εγκρίνει – αποδεσμεύσει τα αντίστοιχα ποσά φαρμακευτικής δαπάνης.

Κυβέρνηση, διοικήσεις, πρώην και νυν υπουργοί είναι όλοι υπεύθυνοι. Διατηρούν και αναπαράγουν την ασφυκτική μνημονιακή λιτότητα σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ. Από τα φάρμακα και τα νοσοκομειακά υλικά μέχρι τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τα πάντα για τους επενδυτές, τίποτα για τους εργαζόμενους και το δημόσιο είναι το κυνικό δόγμα τους. Τέρμα τα λόγια. Όλοι οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς, τα σωματεία και τα συλλογικά τους όργανα, πρέπει να απαντήσουν άμεσα και δυναμικά στο συνεχιζόμενο υγειονομικό έγκλημα. Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα ούτε επικοινωνιακό παιχνίδι πολιτικαντισμού.

20/9/2019

Καλιαμπάκος Σωτήρης, μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και ΠΙΣ

Παπανικολάου Πάνος, ΓΓ ΟΕΝΓΕ και μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ

Ρίζος Μιχάλης, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΑΤΤΙΚΟΥ νοσοκομείου»

Το δελτίο τύπου του νοσοκομείου

Σε δελτίο τύπου, η διοίκηση του νοσοκομείου παραδέχεται ότι λόγων εξάντλησης των σχετικών πιστών του προϋπολογισμού, «όντως υπήρξε πρόβλημα με τα απαραίτητα φάρμακα». Η Διοίκηση κάνει λόγο για «καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικαστικών ενεργειών έγκρισης», επιρρίπτοντας την ευθύνη στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.

Η αντίδραση του υπουργείου Υγείας Όπως ανακοινώθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών, «με μοναδικό θέμα την αύξηση του ορίου πιστώσεων φαρμάκου στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων». Στην συνεδρίαση αποφασίστηκε η αύξηση των ορίων πιστώσεων κατά 54.200.000 ευρώ. Οι πιστώσεις αυτές θα καλύψουν, μεταξύ άλλων, και τις ανάγκες προμήθειας ογκολογικών φαρμάκων, «για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασθενών». Σημειώνεται ότι τo Υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από τις Διοικήσεις των νοσοκομείων, εβδομαδιαία ενημέρωση για τις σχετικές πιστώσεις φαρμάκων.

Πηγή
www.lifo.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button