Άρθρογραφία

Τρίπολη: Ο θάνατος ενός παιδιού 15 ετών, το εμβόλιο κι εμείς

Αυτή την εβδομάδα, στον Δήμο Τρίπολης έπεσε βαριά η σκιά του θανάτου ενός νέου παιδιού, μόλις 15 ετών. Σύμφωνα με τα όσα ανάρτησαν μέλη της οικογένειάς του σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ο 15χρονος έφηβος δεν είχε προβλήματα υγείας, και είχε εμβολιαστεί λίγες ημέρες προτού βρεθεί νεκρός από τα αδέρφια του.

Το να φεύγει ένα τόσο νέο παιδί από τη ζωή, είναι ένα στενάχωρο γεγονός από μόνο του. Η κοινωνία του Δήμου μας γέμισε με θλίψη. Πολύ γρήγορα, όμως, επικράτησε η ανησυχία παντού στη χώρα: Ανησυχία σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Πολλοί, μάλιστα, εξέφρασαν και τη βεβαιότητα ότι για τον θάνατο του παιδιού ευθύνεται ο εμβολιασμός του. Πρώτος και… χειρότερος, ένας δικηγόρος ο οποίος έχει κάνει καριέρα με το να πείθει τους πολίτες ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός, και τους συμβουλεύει να φεύγουν από το νοσοκομείο αν αρρωστήσουν. Προσωπικά, δεν θέλω ούτε το όνομά του να αναφέρω, αρκετή διαφήμιση του έχει γίνει…

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, και καθώς, όπως όλοι έχουμε διαπιστώσει, ο ξαφνικός θάνατος του νεαρού συζητείται παντού, πέρα από την άποψη που εκφράζει ο καθένας -και μετράει όσο ακριβώς μετράει η σχέση που έχει με την ιατρική επιστήμη και με τη λογική, κυρίως- εκφράζεται και η βεβαιότητα, από τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων, ότι ακόμα κι αν αποδοθεί ο θάνατος του παιδιού στο εμβόλιο, θα μας το αποκρύψουν επειδή στόχος είναι να εμβολιαστούν και τα παιδιά 15 – 17 ετών κατά του κορωνοϊού.

Αυτό το τελευταίο, αυτή η πεποίθηση ότι δεν μας λένε την αλήθεια, δεν είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Οι Έλληνες, εξάλλου, έχουμε συνηθίσει να μας λένε ψέματα ή να μας αποκρύπτουν την αλήθεια οι «από πάνω», οι πολιτικοί μας.

Να θυμίσω τον υπουργό, τότε, Β. Κικίλια ο οποίος εξέφραζε την άποψη, όταν ο κορωνοϊός εμφανίστηκε στην Ευρώπη, ότι «δεν θα φθάσει στη χώρα μας» (χμ, να και η περίπτωση ενός γιατρού που πολλές φορές μίλησε σαν να μην έχει καθήσει σε έδρανο ποτέ στη ζωή του, όχι της Ιατρικής Σχολής, αλλά γενικά σε πανεπιστημιακό έδρανο…).

Να θυμίσω τον «πόλεμο της μάσκας»: Όταν δεν είχαμε μάσκες, ο Σωτήρης Τσιόδρας ωρυόταν ότι μπορεί να μας κάνουν κακό όταν τις φοράμε χωρίς λόγο, και μετά, όταν αποκτήσαμε αποθέματα, υποχρεωθήκαμε να τις φοράμε μέσα, έξω, παντού. Άλλαξαν τα επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνοι, ποιος μπορεί να διαφωνήσει με κάτι τέτοιο. Αλλά αναρωτιέμαι τι κοστίζει να απαντήσει κάποιος ένα ειλικρινές «δεν ξέρω» και «όταν θα έχουμε στοιχεία, θα πούμε περισσότερα» ή ένα «ναι, η μάσκα σώζει, αλλά προηγούνται τα νοσοκομεία μας, μην στοκάρετε μάσκες στο σπίτι, τις στερείτε από τους υγειονομικούς».

Η κυρία Κεραμέως χθες, απαντώντας σε ερώτηση για τα κρούσματα στα σχολεία, και για το τι θα κάνει ο γονιός όταν θα εμφανιστούν κρούσματα στην τάξη του παιδιού του, είπε ότι η ίδια θα συνέχιζε να στέλνει το παιδί της στο μάθημα, γιατί το σχολικό περιβάλλον είναι ελεγχόμενο. Ελεγχόμενο με τεστ ακόμα και επτά ημέρες την εβδομάδα, αν χρειαστεί. Αν μιλήσετε με οποιονδήποτε άλλον γονιό, όμως, θα σας πει ότι με το πρώτο κρούσμα, θα κρατήσει το παιδί στο σπίτι. Σκοπός είναι να μην κλείσουν τα σχολεία, αλλά όταν οι λοιμωξιολόγοι σού λένε ότι θα αρρωστήσουν πολλά παιδιά, δεκάδες χιλιάδες για την ακρίβεια, δεν ρισκάρεις να αρρωστήσει το δικό σου, ακόμα και με επτά τεστ την εβδομάδα, για να μείνει ανοικτό το σχολείο…

Σου λένε, βέβαια, να εμβολιάσεις τα παιδιά σου. Και ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή.

Αντιλαμβάνεστε ότι εύκολα μπορεί να γίνει δύσπιστος ο πολίτης: Μου λένε ότι θα είναι δεκάδες χιλιάδες τα κρούσματα στα παιδιά, γιατί θέλουν να τα εμβολιάσουμε… Αυτό συμβαίνει όταν αντί της λογικής, προτάσσεις την τρομολαγνεία. Στην αρχή της πανδημίας, μας έλεγαν ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό. Μετά, για ακόμα μία φορά, άλλαξαν τα δεδομένα και κλείσαμε τα σχολεία.

Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητούμε τα επιστημονικά δεδομένα. Βλέπουμε, όμως, ότι χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν.

Από την άλλη, οφείλουμε να ρωτάμε τον γιατρό μας. Κάποιοι παιδίατροι συνιστούν την αναμονή, για να έχουν στα χέρια τους περισσότερα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την πιθανότητα πρόκλησης βλαβών στα παιδιά από το εμβόλιο. Συμφωνούν, όμως, με τη γενική γραμμή ότι το εμβόλιο προστατεύει.

Βέβαια, όταν οι εμβολιασμοί των ενηλίκων δεν έχουν την πρόοδο που περίμενε το υπουργείο, και το περίφημο «τείχος ανοσίας» δεν έχει… χτιστεί ακόμα, δεν ξέρουμε γιατί η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι γονείς θα εμβολιάσουν ιδίως τα μικρότερα των 15 ετών παιδιά…

Η επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης έχει δοκιμάσει τα νεύρα -και το μυαλό!- ακόμα και εκείνων των πολιτών που παραμένουν νηφάλιοι. Τι να θυμηθούμε ακόμα; Τις λιτανείες που επιτρέπονταν αλλά τις παρέες άνω των εννέα ατόμων που απαγορεύονταν;

Αυτή η κυβέρνηση έχει δύο και τρία μέτρα και σταθμά και κάνει τους πολίτες να δυσπιστούν και να διαχωρίζονται. Και να δυσπιστούν απέναντι και στην επιστήμη ακόμα!

Στο διά ταύτα: Εκτός από τον θάνατο του νεαρού συμπατριώτη μας, που ο νέος υπουργός Υγείας δήλωσε ότι θα διερευνηθεί, στη Λέσβο νοσηλεύεται ένας 27χρονος με οξεία μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό του, ενώ ένας 60χρονος εισαγγελέας νοσηλευόταν από το Πάσχα στην Πάτρα, με σοβαρό πρόβλημα υγείας, κατέληξε πριν από λίγες ημέρες. Είχε εμβολιαστεί με AstraZeneca, και δεκαπέντε ημέρες μετά, έπαθε πνευμονική εμβολή. Ωστόσο οι γιατροί εκτιμούν ότι δεν έχει σχέση ο εμβολιασμός με τον θάνατό του.

Αν ρωτήσεις έναν οποιοδήποτε γιατρό για την πιθανότητα να πεθάνει κάποιος από το εμβόλιο, θα σου απαντήσει «δώσε μια ασπιρίνη σε 10 εκατ. Έλληνες, κάποιοι θα πεθάνουν».

Αυτά είναι τα μεγέθη με τα οποία αναμετριόμαστε.

Όσο για τα ακριβή αίτια θανάτου του άτυχου νεαρού συμπολίτη μας, γνωρίζουμε ότι έχει αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια, γνωρίζουμε ότι οι τοξικολογικές ήταν «καθαρές» και ότι οι ιστολογικές χρειάζονται χρόνο για να ολοκληρωθούν.

Απαντήσεις για τον θάνατό του οφείλονται στους γονείς και στα αδέρφια του.

Για εμάς, που συζητάμε στις πλατείες και στα παγκάκια για την υπόθεσή του σοκαρισμένοι, δεν θα μας ωφελήσει ούτε θα μας βλάψει να πληροφορηθούμε ότι ένας θάνατος ή και τρεις ή και είκοσι σε 5 εκατ. εμβολιασμένους οφείλονται στο εμβόλιο.

Το μόνο που θα μας ωφελήσει, είναι η συζήτηση με τον γιατρό μας για ό,τι μας απασχολεί, η τήρηση των μέτρων και να αντιληφθούμε ότι δεν θα ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοϊό γρήγορα.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του πρόωρα και άδικα χαμένου Ηλία.

Γαλανιάδη Εύα

Πηγή
www.arcadiaportal.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button