Επικαιρότητα

Τι θα γίνει επιτέλους με τα 40 εγκαταλειμμένα παιδιά που στοιβάζονται καθημερινά στο Νοσοκομείο Παίδων;

ΠΟΕΔΗΝ με σημερινή της ανακοίνωση επαναφέρει στην επικαιρότητα το φλέγον ζήτημα των 40 εγκαταλελειμμένων παιδιών και εφήβων που μένουν στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας αλλά κανείς μέχρι σήμερα δεν αναλαμβάνει να τους βρει μια φιλόξενη στέγη. Μάλιστα, στο πλαίσιο να βρεθεί επιτέλους μια λύση για την μεταστέγαση αυτών των παιδιών, η ΠΟΕΔΗΝ στηρίζει την αυριανή συγκέντρωση των εργαζομένων ( 17/4/2019 και ώρα 8:30π.μ) στην πύλη του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Γιατί αυτά τα 40 παιδιά είναι παρατημένα στο Παίδων;

Πρόκειται για τα ίδια παιδιά για τα οποία είχε μιλήσει αποκλειστικά στο Infokids.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννακός, αναφέροντάς μας χαρακτηριστικά ότι είναι 40 παιδιά κάθε ηλικίας (από μωρά μέχρι και εφήβους) που έχουν μεταφερθεί εκεί κατόπιν εισαγγελικής εντολής χωρίς όμως το Νοσοκομείο να έχει τις υποδομές και το προσωπικό να ανταπεξέλθει στο βάρος της φροντίδας τους. Είναι κυρίως παιδιά Ρομά που είτε τα έχουν παρατήσει είτε έχουν πεθάνει οι γονείς του, έχουν επιθετική και παραβατική συμπεριφορά που είναι άκρως επικίνδυνη τόσο για τους υπόλοιπους ασθενείς – παιδιά όσο και για το προσωπικό το οποίο – χωρίς υπερβολές – δεν είναι είναι λίγες οι φορές που δέχεται προσωπική επίθεση. Μάλιστα γίνεται λόγος ακόμα και για συμμορίες εγκαταλελλειμένων παιδιών Ρομά.

Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκου, η λύση είναι οι εισαγγελείς να μην στέλνουν απευθείας τα παιδιά που απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον στο Νοσοκομείο Παίδων παρά να αποφασίζεται το πού θα πάνε σε συνεννόηση με τα Κέντρα Πρόνοιας της Περιφέρειας (ΚΠΠ) και τα ήδη υπάρχοντα παιδιά να μεταφερθούν στις κατάλληλες για την ηλικίας τους προνοιακές Δομές, είτε στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα είτε τα μεγαλύτερα παιδιά, στα αντίστοιχα Κέντρα Πρόνοιας της Ανατολικής Αττικής, όπου υπάρχουν τα κατάλληλα προγράμματα αποιδρυματοποίησης και επανένταξης στην κοινωνία. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα πάντα με τον κ. Γιαννάκο, το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζεται και σε άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία και κλινικές της χώρας στα οποία πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί η ίδια τακτική.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

«Στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” το μείζον πρόβλημα με τα εγκαταλειμμένα παιδιά συνεχίζεται καθ’ ότι 40 παιδιά φιλοξενούνται σήμερα έως 16 ετών με εισαγγελική παραγγελία. Κάθε ημέρα και περισσότερα.

Από την ημέρα που υποτίθεται δεσμεύτηκαν οι Υπουργοί ότι θα λυθεί το πρόβλημα τα παιδιά πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται. Η λύση είναι μία και μοναδική. Τα εγκαταλελειμμένα παιδιά να φιλοξενούνται σε Προνοιακές Μονάδες και οι εισαγγελικές παραγγελίες για φύλαξη των εγκαταλελειμμένων παιδιών να απευθύνονται προς τις εν λόγω Μονάδες και όχι για τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.

Οι αιτίες που δεν επιλύεται το μείζων αυτό ζήτημα είναι:

Η έλλειψη χώρων φιλοξενίας στις Προνοιακές Μονάδες εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού και υποδομών.

Η κατάρρευση της αποϊδρυματοποίησης.

Η αδυναμία εξασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών.

Το μεγάλο ποσοστό φτώχειας που υπάρχει στη χώρα μας.

Τα 40 παιδιά που φιλοξενούνται σήμερα στο Αγία Σοφία εμφανίζουν επιθετικότητα, λειτουργούν ως συμμορίες. Είναι επικίνδυνα για τα παιδάκια που νοσηλεύονται, για τους συνοδούς και το Προσωπικό».

Πηγή
www.infokids.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button