Άρθρογραφία

Τι είναι τα αναπτυξιακά ορόσημα στον λόγο και στην ομιλία

Όταν παρακολουθούμε το παιδί μας και ασχολούμαστε μαζί του με αγάπη, αυτό είναι ήδη η πιο θετική προσφορά στην ανάπτυξη του.

Φυσιολογικά αυτή η αγάπη των γονέων και ειδικά της μητέρας είναι τόσο μεγάλη, που από μόνη της αποτελεί κίνητρο στο βρέφος για να αρχίσει να μαθαίνει. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, εξηγεί τη σημασία των σημαντικών αναπτυξιακών ορόσημων.

Ο όρος αναπτυξιακά ορόσημα μπορεί να μην είναι πολύ γνωστός σε μερικούς γονείς για αυτό θα ήθελα να πω ότι όταν αναφερόμαστε στα αναπτυξιακά ορόσημα εννοούμε ποιες σημαντικές ικανότητες χρειάζεται να κατακτήσει ένα βρέφος μήνα με μήνα.

Γιατί η μητέρα χρειάζεται να γνωρίζει τα αναπτυξιακά ορόσημα σε κάθε τομέα της ανάπτυξης;

Αυτή η γνώση θα μας βοηθήσει ώστε να μπορούμε εύκολα να επιβεβαιώσουμε ότι το παιδάκι μας μεγαλώνει σωστά. Επιπλέον να έχουμε την ικανότητα να υποψιαστούμε αν κάτι ίσως δεν εξελίσσεται όπως θα έπρεπε ώστε να το συζητήσουμε με τον παιδίατρο μας με λεπτομέρεια.

Το βρέφος όταν γεννηθεί στην πραγματικότητα δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνο του. Το περιβάλλον είναι εφοδιασμένο με μερικά αντανακλαστικά. Αυτά τα αντανακλαστικά το βοηθούν να επιβιώσει μαζί με την δική μας φροντίδα. Στην συνέχεια τα αντανακλαστικά αυτά αρχίζουν να υποχωρούν και την θέση τους δίνουν σε απλές ασυντόνιστες κινήσεις που με το πέρασμα του χρόνου αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο εκλεπτυσμένες και καθοδηγούμενες από την θέληση του ίδιου του βρέφους. Αυτό το ονομάζουμε νευρολογική ωρίμανση.

Τι είναι τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού;

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που χρειάζεται να γνωρίζει κάθε γονιός που φροντίζει και μεγαλώνει ένα βρέφος είναι ότι η ανάπτυξη ακολουθεί συγκεκριμένα στάδια για όλα τα βρέφη του κόσμου. Έτσι λοιπόν γνωρίζουμε ότι στον τομέα της κινητικής ανάπτυξης ένα βρέφος πρώτα στηρίζει το κεφάλι, μετά κάθεται σε καθιστή θέση ανεξάρτητο, στην συνέχεια  μπουσουλάει και τέλος περπατά. Όλα αυτά τα στάδια ξεκινάνε από τη γέννηση και για τα περισσότερα παιδιά ολοκληρώνονται τον πρώτο χρόνο. Αυτό που διαφέρει από παιδί σε παιδί είναι ο χρόνος που θα κατακτήσει το κάθε στάδιο.

Όπως μετράμε τη σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού, το βάρος και το ύψος και την καταγράφουμε, αντίστοιχες κλίμακες έχουμε και για την νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, η οποία αποτελείται από τέσσερις διαφορετικούς τομείς. Τον κινητικό, τον γνωστικό-ομιλία, συναισθηματικό και αυτοεξυπηρέτηση, που ο καθένας επηρεάζει τον άλλο. Πάντα, δίνουμε σε όλες τις περιπτώσεις και για όλους τους τομείς ένα χρονικό περιθώριο 6-4 μηνών, που θεωρούμε ότι είναι μέσα στο αποδεκτό εύρος της φυσιολογικής ανάπτυξης.

Ένας μύθος για την καθυστέρηση λόγου

Είναι πολύ σπάνιο ένα βρέφος να προσπεράσει κάποια από αυτά τα στάδια και είναι λάθος όταν μερικοί γονείς υποστηρίζουν ότι ένα παιδί που έχει καθυστέρηση λόγου ότι θα τα πει όλα μαζεμένα. Ένα παιδί πρώτα λέει λεξούλες, μετά κάνει απλές προτάσεις δύο λέξεων «μαμά άτα», «μαμά φαγητό» και μετά κάνει ολοκληρωμένες προτάσεις «μαμά θέλω να ζωγραφίσω».

Η συμβουλή του Ειδικού

Αφού λοιπόν είπαμε για τα αναπτυξιακά ορόσημα και ότι δηλώνουν τις ικανότητες που πρέπει να έχει κατακτήσει ένα παιδί σε συγκεκριμένη χρονική ηλικία, τώρα θα σας αναφέρω αυτά που θεωρούμε πιο σημαντικά και τα οποία θα μπορείτε να τα αναγνωρίσετε εσείς οι ίδιοι. Πατήστε εδώ και θα βρείτε αναλυτικά τα αναπτυξιακά ορόσημα αλλά και χρήσιμες συμβουλές από ειδικούς λογοθεραπευτές και αναπτυξιολόγους.

Πηγή
www.mandou.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button