Ζωή & Αναπηρία

Τι είναι ομορφιά για έναν τυφλό; Το Tik Tok της Άννα Μπαλάν φωτίζει το σκοτάδι

Η Tik Toker με τους 62.000 followers περιγράφει τη ζωή ενός ατόμου με απώλεια όρασης, σαν μια γλυκόπικρη κωμωδία

Η Αννα Μπαλάν είναι η δημιουργός του podcast Να Δει Κανείς ή Να Μη Δει. Παράληλλα, φροντίζει να ανανεώνει τη σελίδα της στο Tik Tok (62.000 followers – 1,2 εκατομμύρια likes) με απαντήσεις σε ερωτήματα που μπορεί να έχει ο καθένας από εμάς για την καθημερινόητα ενός ατόμου με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Η Άννα Μπαλάν επίσης πηγαίνει στο σούπερ μαρκετ, βάφεται, φωτογραφίζει, τσεκάρει αγόρια που μπορεί να της αρέσουν, κάνει τα ίδια μικροπράγματα με καθε κορίτσι της ηλικίας της κι ακόμα περισσότερα.

Η Άννα έδωσε μια συνέντευξη στο περιοδικό Parallaxi. Παρακάτω αναδημοσιεύω ένα τμήμα της, που αποδεικνύει πως είναι ένα από τα πιο απελευθερωμένα και όμορφα – μέσα κι έξω- άτομα του ελληνικού Tik Tok. Παρουσίες σαν την Θεσσαλονικιά Μπαλάν, κάνουν τα εγχώρια social ένα λίγο πιο όμορφο – και λιγότερο τοξικό – μέρος.

«…είμαι ένας άνθρωπος που δε μου αρέσει να με ξεχωρίζουν και να με δαχτυλοδείχνουν»

«Την ρωτώ αν έχει αισθανθεί άβολα με κάποιο μήνυμα που έχει δεχτεί και μου απαντά αρνητικά. «Ξέρω ποια είμαι, ξέρω τι κάνω. Αυτό που με προβλημάτισε όμως, είναι ότι μου γίνεται συχνά η ερώτηση τώρα τελευταία αν ‘έχουν οι τυφλοί σεξουαλικές επαφές’», κάτι που εξηγεί ότι της φάνηκε περίεργο αλλά και αστείο.

«Το Tik Tok ξεκίνησε τελείως στην πλάκα. Ο ξάδερφος τους αγοριού μου και πολύ καλό μου φίλος, μου πρότεινε να κάνουμε ένα βίντεο, το κάναμε επιτόπου και μέχρι το βράδυ είχαμε φτάσει περίπου τις 100.000 προβολές». Ο Χρήστος, το αγόρι της, είναι αυτός που τη βοηθά με τα πλάνα και την επεξεργασία των βίντεο, αλλά και η φωνή που ακούμε, η οποία της θέτει τις ερωτήσεις. Η ιδέα για τα podcasts ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια, πάλι με παρότρυνση φίλου της, αν και η ίδια φοβόταν να το επιχειρήσει.

Ένα χρόνο μετά, με την υπέροχη παρέα – ομάδα της, το τόλμησε. «Στην αρχή δεν είχα μεγάλη απήχηση. Ούτε πριν από λίγους μήνες που το είχα σταματήσει είχα. Για μια κοπέλα που το κάνει μια φορά την εβδομάδα, για μερικούς μήνες, θεωρώ ότι ήταν καλά. Από τότε που άνοιξα το Tik Tok, έχουν ανέβει οι προβολές και οι συνδρομητές βέβαια. Είναι αλληλένδετα, αν δυο διαφορετικά πράγματα. Η εικόνα θα βοηθήσει». Στην Άννα αρέσει να ενημερώνει τον κόσμο και όπως σημειώνει «είμαι ένας άνθρωπος που δε μου αρέσει να με ξεχωρίζουν και να με δαχτυλοδείχνουν». Έτσι της ήταν εύκολο να εμφανιστεί μπροστά στην κάμερα και να απαντά σε ερωτήσεις που γι΄αυτή ήταν δεδομένες οι απαντήσεις, όμως «όταν δεν έχεις ζήσει έστω και έναν άνθρωπο με αναπηρία, είναι λογικό να σου δημιουργούνται. Οπότε εγώ προτιμώ να λύνω τις απορίες του κόσμου, παρά να βγάζει μόνος του συμπεράσματα». Αυτό που προσπαθεί να περάσει μέσω των social media, είναι το μήνυμα ότι επειδή δεν βλέπει, δε σημαίνει ότι είναι διαφορετική από κάποιον άλλο. Μπορεί να πάει μια βόλτα, να πιεί ένα ποτό, να κάνει ψώνια, να ερωτευτεί και ότι άλλο «φυσιολογικό» κάνουμε όλοι μας».

Και τα (επικά) βίντεο

 

Πηγή
mikropragmata.lifo.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button