Ψυχολογία

Τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης: Τι μας λέει το σώμα μας;

Τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης συνοδεύονται από ψυχολογικά συμπτώματα. Παρόλα αυτά, είναι συνηθισμένο για πολλούς ανθρώπους να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη σωματική κούραση, τους πονοκεφάλους, τον πόνο στην πλάτη και την αϋπνία.


Τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι ο τρόπος του εγκεφάλου να μας πει ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτή η πολύπλοκη διαταραχή δεν μεταβάλλει μόνο τη διάθεση και τις σκέψεις μας. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της κατάθλιψης, είναι το πως επηρεάζει το σώμα μας. Επιφέρει πόνο, κούραση, φλεγμονές και προβλήματα ύπνου μεταξύ άλλων προβλημάτων. Λίγες παθήσεις δημιουργούν τόσο έντονες αλλαγές στο σώμα όπως η κατάθλιψη.

Ο ψυχικός πόνος είναι υπαρκτός και είναι υπεύθυνος για πολλές σωματικές ασθένειες που εμφανίζουμε. Παρόλα αυτά, είναι πιο εύκολο για εμάς να παραπονιόμαστε για έναν πόνο στην πλάτη, τυχόν πονοκεφάλους και στομαχόπονους παρά να λέμε κάτι δραματικό όπως ‘’η ψυχή μου πονάει’’. Ίσως γιατί η πραγματικότητα μπορεί μερικές φορές να μας φαίνεται πολύπλοκη και επίπονη.

Οι αποτυχίες, οι απώλειες, οι απογοητεύσεις και το να μην γνωρίζουμε τι να κάνουμε ή πως να αντιδράσουμε σε μία κατάσταση επιφέρει πόνο. Είναι σύνηθες να βιώνουμε έντονο συναισθηματικό άγχος, χωρίς να γνωρίζουμε καν το γιατί. Απλώς δεν ξέρουμε πως να το εξηγήσουμε και δεν μπορούμε να σκεφτούμε τι το έχει πυροδοτήσει. Η κατάθλιψη λοιπόν έχει πολλές διαφορετικές όψεις.

Κάτι πολύ σύνηθες είναι το βίωμα ενός εξουθενωτικού συνδυασμού άγχους και κατάθλιψης. Οι ασθενείς που το βιώνουν αυτό, συνήθως υποστηρίζουν πως κατά την διάρκεια αυτής της κατάστασης νιώθουν φοβισμένοι και απίστευτα κουρασμένοι ταυτόχρονα. Θέλουν να είναι μόνοι τους αλλά φοβούνται την μοναξιά. Θέλουν να ξεφύγουν από το πρόβλημα αλλά δεν μπορούν γιατί νιώθουν σαν να έχουν παραλύσει.

Ζώντας με κατάθλιψη ή οποιαδήποτε άλλη διαταραχή δεν είναι κάτι εύκολο για κανέναν. Ωστόσο, η μελέτη της ανατομίας αυτών των παθήσεων είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε καλύτερα τι πραγματικά αντιμετωπίζουμε.

Διαβάστε:  Πως επιδρά η κατάθλιψη σε ένα παιδί με αυτισμό...

Σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης: Όταν το σώμα πονάει

Η κατάθλιψη πονάει. Μπορούμε να την προσδιορίσουμε με πολλούς τρόπους: μια παραλυτική κατάσταση η οποία συνδυάζει αρνητικές και βλαβερές σκέψεις, άγχος, φόβο, λύπη, απάθεια, και αποθάρρυνση. Παρόλα αυτά, δεν είναι συνηθισμένο να εκφράζουμε ανοιχτά ότι η κατάθλιψη είναι, πέρα από όλα αυτά, ένα επαναλαμβανόμενο αίσθημα πόνου που μπορεί να είναι τόσο σωματικό όσο και συναισθηματικό.

Το 2004 η Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Τέξας διεξήγαγε μια μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας υποστήριξαν ότι πράγματι τα σωματικά συμπτώματα είναι συνήθη στην κατάθλιψη και αυτή η συμπτωματολογία εκδηλώνεται μέσω πόνου ή οργανικών μεταβολών.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι πολλοί ασθενείς πηγαίνουν στα κέντρα πρώτων βοηθειών για να ζητήσουν βοήθεια για έντονους πονοκεφάλους, πεπτικά προβλήματα ή πόνο στην πλάτη χωρίς να γνωρίζουν ότι όλα αυτά είναι σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης.

Κούραση, αίσθημα βάρους και γενικευμένος πόνος

Το σώμα πονάει, γίνεται βαρύ και νωθρό, και οι ασθενείς νιώθουν σαν να ζουν μέσα σε μια καταπιεστική στολή κατάδυσης.

Η μελέτη υποστήριξε ότι οι καταθλιπτικοί δεν μπορούν να επωφεληθούν ούτε από έναν καλό ύπνο. Ακόμα και αν κοιμηθούν για περισσότερες από 12 ώρες, ακόμα νιώθουν εξουθενωμένοι.

Πόνος στην πλάτη

Ένας κλασικός πόνος που σχετίζεται με την κατάθλιψη, είναι σίγουρα ο πόνος στην πλάτη. Η σχέση ανάμεσα στον πόνο στην πλάτη και στην κατάθλιψη, αναφέρεται σε μια μελέτη την οποία διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Έμορυ στην Ατλάντα το 2016. Αυτά ήταν τα συμπεράσματα:

  • Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των φλεγμονωδών οδών και των νευρονικών δικτύων του εγκεφάλου όταν βιώνει κάτι επείγον, φόβο και έντονη ανησυχία.
  • Μία αντίδραση είναι η εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος και μια φλεγμονώδης αντίδραση η οποία εντοπίζεται κυρίως στην σπονδυλική στήλη και τα νεύρα.

Μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο

Ένα άλλο σωματικό σύμπτωμα που προκαλεί η κατάθλιψη σχετίζεται τα όρια του πόνου. Ξαφνικά όλα είναι επώδυνα όπως ένα άγγιγμα, ένα μικρό χτύπημα, οι αλλαγές στη θερμοκρασία, και διαφορετικά στυλ ρούχων, μεταξύ άλλων. Το δέρμα μας και οι υποδοχείς του γίνονται πολύ πιο ευαίσθητοι, και γι’ αυτό το λόγο πονάμε περισσότερο.

Διαβάστε:  Τι είναι η μελαγχολία ή κατάθλιψη των Χριστουγέννων;

Πεπτικά προβλήματα

Οι άνθρωποι που εμφανίζουν καταθλιπτική διαταραχή συχνά υποφέρουν από διάφορα είδη στομαχικών διαταραχών:

  • Κράμπες
  • Αργή πέψη
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Στομαχόπονοι
  • Συνεχές αίσθημα φουσκώματος

Όπως έδειξε μια μελέτη, η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε πάντα υπόψη τη σχέση μεταξύ εγκεφάλου και πεπτικού συστήματος. Παράγοντες όπως το στρες, το άγχος, ο φόβος, η έντονη ανησυχία, και η στεναχώρια προκαλούν μεταβολές από τον οισοφάγο μέχρι και το παχύ έντερο.

Προβλήματα όρασης

Πρόκειται για ένα περίεργο φαινόμενο. Οι ασθενείς μπορεί να δυσκολεύονται εξαιτίας μίας μικρής οφθαλμικής δυσλειτουργίας, κατά την οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα εστίασης σε συγκεκριμένα αντικείμενα. Επίσης, πολλά από αυτά τα αντικείμενα μπορεί να τούς φαίνονται θολά και μπορεί να αντιμετωπίζουν μια ελαφρά δυσκολία στον διαχωρισμό του άσπρου από το μαύρο.

Μελέτες όπως αυτή δείχνουν ότι, όταν κάποιος είναι καταθλιπτικός, ο κόσμος του γίνεται μονοχρωματικός και τα χρώματα γκρι και μπλε αρχίζουν να επικρατούν.

Υπάρχουν πολλά σωματικά συμπτώματα που δημιουργεί η κατάθλιψη. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλες αυτές οι δυσφορίες θα πρέπει να εξετάζονται σε συνδυασμό με συναισθηματικές και γνωστικές μεταβολές προκειμένου να είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε την κλινική εικόνα της κατάθλιψης.

Ο τρόπος θεραπείας της κατάθλιψης καθορίζεται από τους ειδικούς ψυχικής υγείας. Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι όλες οι μορφές κατάθλιψης είναι θεραπεύσιμες. Όταν ο ασθενής βιώσει βελτίωση, τα περισσότερα από τα σωματικά συμπτώματα υποχωρούν. Όταν το μυαλό ηρεμήσει, το σώμα θα σταματήσει να στέλνει προειδοποιητικά σημάδια.

Πηγή: exploringyourmind.com
Απόδοση: Γεωργιάννα Βιολάτου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Πηγή
www.psychologynow.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button