Υγεία

Ταχίνι – Δείτε τι καλό κάνετε στον οργανισμό σας με μόλις μία κουταλιά

Αρκετοί θυμούνται το ταχίνι μόνο σε περιόδους νηστείας, όμως αποτελεί ένα πολύτιμο τρόφιμο, με αρκετά αυξημένης βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ωφέλιμα λιπαρά οξέα και απαραίτητα για την καλή υγεία και ισορροπία του οργανισμού μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Το ταχίνι αξίζει να είναι στοιχείο της εβδομαδιαίας μας διατροφής.

Το ταχίνι συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού

ο ταχίνι αποτελεί τον τέλειο τρόπο λήψης πολλών θρεπτικών συστατικών ταυτόχρονα (ό,τι περιέχει το σουσάμι το οποίο πολτοποιείται), γι΄αυτό και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Ο μοναδικός συνδυασμός πρωτεϊνών, αμινοξέων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, παρέχει στον οργανισμό δύναμη και ενέργεια. Αποτρέπει τη συσσώρευση χοληστερίνης, συμβάλλει στην μετατροπή των λιπών σε ενέργεια, εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του ήπατος, του νευρικού και του πεπτικού συστήματος.

Τι κερδίζετε με μόλις μία κουταλιά ταχίνι;

Ενέργεια 90 θερμίδες
Πρωτεΐνη 2,55 γρ.
Ολικά λιπαρά 8,06 γρ.
Υδατάνθρακες 3,18 γρ.
Φυτικές ίνες 1,4 γρ.
Απλά σάκχαρα 0,07 γρ.
Ασβέστιο 64 mg
Σίδηρος 1,34 mg
Μαγνήσιο 14 mg
Φώσφορος 110 mg
Κάλιο 62 mg
Νάτριο 17 mg
Ψευδάργυρος 0,69 mg
Χαλκός 0,242 mg
Μαγγάνιο 0,218 mg
Σελήνιο 0,3 μg
Θειαμίνη 0,183 mg
Ριβοφλαβίνη 0,071 mg
Νιασίνη 0,818 mg
Παντοθενικό οξύ 0,104 mg
Βιταμίνη Β6 0,022 mg
Φυλλικό οξύ 15 μg
Βιταμίνη E 0,04 mg

Πώς αυξάνετε τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης του ταχινιού

Αν είστε χορτοφάγος ή νηστεύετε το κρέας  όλες οι συνταγές που συνδυάζουν το ταχίνι με όσπρια (όπως η κλασική μεσανατολίτικη ρεβιθοσαλάτα χούμους) είναι ιδανικές για σας. Το ταχίνι είναι πλούσιο σε αμινοξέα, κυρίως γλουταμίνη, αργινίνη και λευκίνη, και όταν συνδυαστεί με όσπρια παρέχει στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

Πηγή
www.ethnos.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button