Νέα

Τέλος στην ανωνυμία των ιατρών των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ

Η ΕΣΑΜΕΑ με δελτίο τύπου ενημερώνει ότι ικανοποιήθηκε επί τέλους το πάγιο αίτημα των ΑμεΑ για την άρση της ανωνυμίας των ιατρών των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο e-ΕΦΚΑ, πλέον οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορηθούν το όνομα του ιατρού που εξέτασε το αίτημά τους μετά από αίτηση.

Η ανωνυμία των ιατρών των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ απασχολεί εδώ και χρόνια την κοινότητα των ατόμων με αναπηρία, μιας και είναι πολλές οι καταγγελίες για κατάχρηση της εξουσίας των ιατρών και για εξέταση των αιτημάτων προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας από ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων από τις εκάστοτε παθήσεις.

Στο Glykouli.gr έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν στο θέμα της ανωνυμίας και των προβλημάτων που προκαλεί, ενώ το θέμα έχουν θίξει με επιστολές τους προς τα αρμόδια υπουργεία τόσο η ακτιβιστική ομάδα Συνήγορος των ΑμεΑ, όσο και η ΕΣΑΜΕΑ.

Στο δελτίο τύπου διαβάζουμε ότι η ανακοίνωση ήρθε μετά από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στις 17 Ιουλίου του 2020 την οποία ο e-ΕΦΚΑ έκανε αποδεκτή μετά από συνεχείς πιέσεις.

Παραθέτουμε το δελτίο τύπου της ΕΣΑΜΕΑ.

«Ο αγώνας της ΕΣΑμεΑ και των οργανώσεων μελών της για ένα αξιοπρεπές και δίκαιο σύστημα αξιολόγησης της αναπηρίας είναι διαρκής- δεν σταματά ποτέ. Η ΕΣΑμεΑ με τις συνεχείς και επίμονες παρεμβάσεις της τα τελευταία χρόνια, διεκδικεί την βελτίωση των ΚΕΠΑ σε όλα τα επίπεδα, ανάμεσά τους τη γνωστοποίηση των ονομάτων των ιατρών.

Από την αρχή της λειτουργίας των ΚΕΠΑ η Συνομοσπονδία έχει επισημάνει ότι οι γνωματεύσεις αναπηρίας που εκδίδονται και χορηγούνται, πρέπει να υπογράφονται από τους ιατρούς εξέτασης, όπως γίνεται και με τις γνωματεύσεις της ΑΣΥΕ, διότι η ανωνυμία που υπάρχει έχει οδηγήσει σε ασύμβατη με τη λειτουργία των επιτροπών συμπεριφορά και έχει οδηγήσει πολίτες που θεώρησαν ότι αδικήθηκαν σε διοικητικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους της 17ης Ιουλίου 2020, ικανοποιείται το εν λόγω αίτημα της ΕΣΑμεΑ, για γνωστοποίηση των ονομάτων ιατρών των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου προσώπου. Και επιτέλους, και μετά από συνεχείς πιέσεις, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ την έκανε αποδεκτή και εξέδωσε ανακοίνωση με θέμα «Γνωστοποίηση αιτούμενων στοιχείων – ονομάτων ιατρών μελών Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α.», η οποία επισυνάπτεται στο παρόν.

Η ανακοίνωση αποστέλλεται στις Γραμματείες των ΚΕΠΑ και αναφέρει: «Ύστερα από τα ανωτέρω και δεδομένου ότι οι ιατρικοί φάκελοι των αιτούντων πιστοποίησης ποσοστού αναπηρίας τηρούνται στη μονάδα σας, παρακαλούμε όπως μετά από αίτηση των ενδιαφερόμενων, χορηγείτε τα αιτούμενα διοικητικά έγγραφα με τα ονοματεπώνυμα των ιατρών – μελών των Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α».

Πηγή
glykouli.gr
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button