Άρθρογραφία

Σώστε τα παιδιά από τους αντιεμβολιαστές (και δευτερευόντως από τα ΜΜΕ)

Πριν μερικά χρόνια η ΕΡΤ αυτολογοκρίθηκε προληπτικά κόβοντας σκηνή από μεγάλη παραγωγή του BBC («Ο πύργος του Ντάουντον») για να αποφύγει την προβολή ενός γκέι φιλιού. Είχε προηγηθεί βαρύ πρόστιμο (100 χιλιάδες ευρώ) κατά του MEGA για ένα αντίστοιχο φιλί στη σειρά «Κλείσε τα μάτια» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη.

Η ελληνική τηλεόραση και η εποπτεύουσα αρχή της, είναι άτεγκτες σε κάτι τέτοια. Είναι από την άλλη – κάτι που μάλλον δεν αποτελεί αντίφαση, αλλά περισσότερο φυσική συνέχεια – ιδιαίτερα ελαστικές στις θεωρίες συνωμοσίας που συχνά πυκνά βρίσκουν φιλόξενο χώρο στα κανάλια.

Μια από αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας που ήρθε να προστεθεί σε εκείνες για την επίπεδη γη και τους αεροψεκασμούς, είναι και αυτή των… επικίνδυνων εμβολίων. Το βίντεο από την εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη «Άλλη Διάσταση», μπορεί να έγινε γνωστό τώρα, είναι όμως αρκετά παλιότερο και παρουσιάζει τις δυο απόψεις, σαφώς μεροληπτικά και υπέρ των εμβολιασμών. Φτάνει αυτό; Όχι.

Όσοι θέλουν να υπερασπιστούν την εκπομπή και τον παρουσιαστή της, θα πουν πως η πλευρά των «αντιεμβολιαστών» είχε μόλις 2 λεπτά του τηλεοπτικού χρόνου, την ώρα που οι επιστήμονες είχαν στη διάθεσή τους, τον δεκαπλάσιο χρόνο για να καταρρίψουν τις αστείες θεωρίες τους, οι οποίες όμως βρίσκουν ευήκοα ώτα. Την ώρα της συζήτησης, το «σούπερ» στην οθόνη πληροφορούσε τους τηλεθεατές για το αντικείμενο της με τον τίτλο «Σώζει ή απειλεί ζωές το εμβόλιο». ΣΩΖΕΙ. Δεν είναι θέμα προς συζήτηση. Η υγεία του κοινωνικού συνόλου, δεν αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης. Ούτε τα εμβόλια, ούτε η κλιματική αλλαγή, ούτε η ισότητα, ούτε ο βιασμός, ούτε και ο ναζισμός.

Διαβάστε:  Η Ιταλία απαγόρευσε τα ανεμβολίαστα παιδιά στα σχολεία...Μήπως πρέπει και στην Ελλάδα να εφαρμόσουμε το ίδιο;

Καλό θα ήταν να προβληματιστούμε. Μπορούν άνθρωποι που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, να διατηρούν την κηδεμονία τους; Αν ένας γονιός εξέθετε καθημερινά το παιδί του σε θανάσιμο κίνδυνο, βάζοντας το στην άκρη ενός γκρεμού, δεν θα έμπαινε θέμα από υπηρεσίες της Πρόνοιας; Το κράτος, μέσω της Τροχαίας, επιβάλλει πρόστιμα (και πολύ καλά κάνει) σε περίπτωση που δεν φοράς ζώνη στο αυτοκίνητό. Κάτι που στην περίπτωση που είσαι μόνος στο αμάξι, αφορά μόνο τη δική σου υγεία. Η περίπτωση των αντιεμβολιαστών, είναι βεβαίως πολύ χειρότερη.  Άλλωστε οι άνθρωποι δεν βάζουν μόνο τα δικά τους παιδιά σε κίνδυνο, αλλά ολόκληρη την κοινωνία την οποία απειλούν με επανεμφάνιση ασθενειών, τις οποίες εξαιτίας της ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ που αμφισβητούν έχουμε εξαλείψει χρόνια.

Υπάρχει όμως και και μια παρανόηση σχετικά με την λεγόμενη «ουδετερότητα» του δημοσιογράφου*. Όποιος θέλει να ξεφύγει από το να πάρει θέση καθαρά, παρουσιάζει τις δυο δήθεν αντικρουόμενες απόψεις. Αν λοιπόν κάποιος λέει πως ο ήλιος βγαίνει από τη Δύση και ο άλλος ότι βγαίνει από την Ανατολή, η είδηση στα ΜΜΕ που θέλουν να θεωρούνται «ουδέτερα» θα είναι «Αντιπαράθεση για το από πού βγαίνει ο ήλιος».

Ούτε όμως η ήλιος βγαίνει από τη Δύση, ούτε η Κοινωνιολογία «κάνει τα παιδιά μας ΚΝίτες». Ως εκ τούτου όποιος αναπαράγει εν είδει αντιπαράθεσης τέτοιες αστειότητες, προσφέρει κακές υπηρεσίες.

*Στην περίπτωση της συγκεκριμένης εκπομπής που παρουσίασε το θέμα, τέτοιου είδους κακώς εννοοούμενης «ουδετερότητας» δεν υπήρξε παρά μόνο στον τίτλο «Σώζει ή απειλεί ζωές το εμβόλιο;».

Αντώνης Αναστασόπουλος

Πηγή
Reader
Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button