Υγεία

Σύνδρομο τοξικού σοκ: Τα αίτια της σπάνιας ασθένειας που προσβάλει τα όργανα και μπορεί να γίνει θανατηφόρα

Το σύνδρομο τοξικού σοκ εκδηλώνεται συνήθως μετά από κάποια μόλυνση και διακρίνεται από την ραγδαία ανάπτυξή της, προσβάλλοντας πολλά όργανα, ενώ μπορεί να έχει θανατηφόρα κατάληξή, γι’ αυτό απαιτεί άμεση ιατρική θεραπεία.

Μπορεί να προκληθεί από στρεπτόκοκκο ή σταφυλόκοκκο

Μια μόλυνση που προκαλείται από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου ή του σταφυλόκοκκου μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο τοξικού σοκ. Αυτά τα βακτήρια είναι κοινά και συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα. Αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, οι τοξίνες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλούν μια σοβαρή ανοσολογική αντίδραση. Αυτή η αντίδραση προκαλεί τα συμπτώματα του ΣΤΣ.

Το σύνδρομο τοξικού σοκ που προκαλείται από στρεπτόκοκκο συνήθως συμβαίνει μετά τον τοκετό, μια γρίπη, ανεμοβλογιά, χειρουργική επέμβαση, μικρά κοψίματα ή πληγές του δέρματος, ή από τραυματισμούς που προκαλούν μώλωπες, αλλά δεν μπορούν να σπάσουν το δέρμα.

Το σύνδρομο τοξικού σοκ που προκαλείται από σταφυλόκοκκο συμβαίνει επίσης πολύ συχνά σε γυναίκες που διατηρούν ένα ταμπόν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο πρέπει.

Αν είχατε υποστεί στο παρελθόν μία φορά ΣΤΣ, έχετε περισσότερες πιθανότητες να το πάθετε εκ νέου στο μέλλον.

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλούνται

Τα συμπτώματα του τοξικού σοκ επιδεινώνονται ταχέως και μπορεί να αποδειχτούν θανατηφόρα μέσα σε δύο μόλις ημέρες.

Ξαφνικός πυρετός πάνω από 39° C

Σημάδια σοκ, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής αρτηριακής πίεσης και της ταχυκαρδίας, της ναυτίας, του εμετού, της λιποθυμίας, της ζαλάδας, της γενικευμένης ανησυχίας και της σύγχυσης.

Εξάνθημα που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα. Το εξάνθημα αυτό μπορεί να εκδηλωθεί σε διάφορες περιοχές του σώματός σας ή απλά σε ορισμένα σημεία, όπως οι μασχάλες ή η βουβωνική χώρα

Έντονος πόνος σε ένα μολυσμένο τραύμα

Σοβαρή γριππώδη συμπτώματα, όπως μυϊκούς πόνους, κράμπες στο στομάχι, πονοκέφαλο, ή πονόλαιμο.

Ερυθρότητα στο εσωτερικό της μύτης και του στόματος.

Επιπεφυκίτιδα

Δέρμα που ξεφλουδίζει ή/και δημιουργεί φολίδες, ιδιαίτερα στις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών

Αντιστοιχισμένο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button